Trends i danske haver
Som haveejer ved du, at haverne har enorm betydning for os. Men trenden skifter løbende – også i haverne. Og det skal det handle om i denne artikel.
Tekst og foto: Kenn Römer-Bruhn, have- og fotojournalist.
Der kommer sjældent konkrete og hurtig-agerende tiltag ud af de forskellige resultater fra COP (UN Climate Change Conference), og vi må derfor som enkeltpersoner selv tage kampen og sætte en folkebevægelse i gang, så vores haver, gader, parker og al den jord, der ikke benyttes, bliver grøn og frodig.
Mere fokus på træerne
Tænk blot på træerne. I Danmark har vi lige under 15 % skovareal, og det tal øges, da vi herhjemme har vedtaget at plante nye skove. Det nationale mål for skovrejsning er, at 20-25 % af Danmarks areal i løbet af en trægeneration vil være dækket af skovlandskaber. Det tager bare 80-100 år. I England er tallet kun 13 %, hvilket også er langt under gennemsnittet for EU, der er 38 %.
Sammen skal vi forsøge at påvirke vores kommuner, og få dem med i kampen. I Kenns egen kommune, Herlev, er der skam en officiel og fin træhandlingsplan og ikke mindst en intention om at plante mange flere træer. Det er bare ikke sket endnu – tværtimod, så har de fældet og fjernet mange træer langs kommunens veje og i boligområder.
Vi må derfor selv gøre noget. Som danske haveejere er det oplagt at plante flere træer i vores haver. Træer er ikke alene er en naturlig løsning på at holde på CO2 (kulstof), men også er luftrensende og et æstetisk indslag – og ikke mindst et levested for en mangfoldig diversitet.
Det er klart, at vi ikke kan genskabe nye skove på tværs i vores haver, men hvis alle haveejere planter et eller flere træer, så er vi nået langt. Vi må væk fra sterile ørkenhaver med skærver, klostersten af beton og rullegræs, og forsøge at byde naturens overflod velkommen. Vores værdifulde uderum kan sagtens tilpasses til en fælles sag.

Et gammelt træ har fået lov at stå og forfalde i Blomsterhaven, og er beboet af både fugle og svampe – og er et spændende syn.

Skab lidt farvekaos for at skabe opmærksomhed i haven. Det virker ret godt!
Farvekaos
Nu har vi gennem en længere periode forgudet nuanceafstemte dahliaer og tulipaner. Det ser nu ud til at vende. En ny trend, der bevæger hen mod maksimalisme, farver og kaos, er på vej ind i vores haver, i snitblomster og som stueplanter inden døre.
Vi kommer til at have mere larm, sjov og ballade, der marineret sammen med et ønske om at få (endnu) mere økologi ind i haven. Lyse og sammenstødende farvetoner i ekstravagante arrangementer har sat gang i borddekorationerne på Instagram, og nu handler det om det sæsonbestemte, naturlige, men alligevel med en afvigelse af tradition og regler. Det kaldes også Constance Spry-stilen, der vil sejre over den sparsomme Ikebana-inspirerede stil (japansk, og er kunsten at arrangere blomster, så de fremtræder smukt, enkelt og naturligt – gerne med brug af tørrede grene og blade, træ, metal, (plastik), fjer og meget andet).
Selvom corona og lockdown synes langt væk, er det kun få år siden, og vi higer efter mere sjov og letsindighed – og det er det, vi kommer til at se i lyse og stødende toner i ekstravagante dekorationer og blomsterarrangementer. Det skal larme!
Bæredygtige valg
Vi vil alle gerne gøre noget mere for miljøet og bæredygtige tiltag i vores haver. Ud med plastikplæner og -dekorationer og ind med naturlige elementer. Det kan være vanskeligt for den gennemsnitlige husejer at vide, hvordan man opnår større bæredygtighed i haven uden nogen teknisk forståelse. Men det er egentlig ret enkelt: Et sted at begynde, kunne være at øge brugen af gennemtrængelige materialer, såsom grus i haven. Det indbyder desuden til en interessant bunddækkende beplantning i gruset og en generelt mere naturlig, bæredygtig have. Så er du i gang.
Selv har Kenn arbejdet meget med havens egne materialer som grene og stammer. De er forvandlet til hegn, støttepinde, bænke, espalier, wigwams, højbede og meget andet. Bruger du havens ressourcer har du et fantastisk cirkulært miljø, hvor du ikke behøver tage i byggemarkedet eller lignende. Det hele er jo ved din hånd – du skal blot finde det ude i haven.

I en have findes der et væld af naturlige materialer fra buske og træer, der kan omdannes til nyttige formål.

Med naturalistisk havedesign blandes særligt udvalgte stauder med den omgivende natur.
Naturalistisk havedesign
Naturalistisk beplantning, inklusive fokus på dyrelivet, vil fortsætte med at være populære. Denne havestil synes at være foretrukket, frem for mere formelle og traditionelle havestile.
Vælg planter, der, når de kombineres, giver interesse hele året rundt. Ideen om planter, der trives sammen er genial – frem for at vælge planter ud fra deres blomstringsperiode eller farve. Haver, der er designet med naturen for øje, skaber plantefællesskaber, der er sundere, mere naturlige og har lang levetid.
Vi vil også gerne lære at passe haven. At være med aktivt i haven, uden at det dog bliver for krævende – det lader vi entusiasterne om. Det skal jo helst være nemt. Og det er det, når vi vælger planter, der trives sammen i en naturalistisk stil, hvor det samtidig er til gavn for biodiversiteten. Alt i alt giver det mere glæde end i en velplejet have. I en mere vild have, er det også nemt at engagere børn i naturen indenfor hjemmets trygge omgivelser. Det er et pædagogisk værktøj, der forstærker betydningen af natur og miljø i fremtidige generationer.
Forsøg at designe din have, så du får en harmonisk følelse af stedet, hvor en naturalistisk plantning er med til at skabe en tidløs fornemmelse. Det bliver magisk …
Naturlig stil
Har du også fornemmet en stigning hos havefolk, der ønsker en uformel, naturlig stil i deres haver? En lidt vildere have som efterlader smukke frøstande om vinteren, har spændende, flotte farvede grene fra særlige buske og træer, der får hele haven til at lyse op i den mørke vintertid?
Eller en uformel stil som tillader planter at vokse i mellemrum mellem fliser og sten. Den idé har jeg brugt til en sansesti, der forbinder husets indgang med forhaven, og nu er blevet et nyt haverum.
Hvorfor ikke også bruge mos og lav i haven? En lille skovsti, eller sti bag ved nordsiden af huset kan pludselig blive utrolig spændende at gå på opdagelse i. Slut af med et lille nedgravet vandbassin, så er der også vand til smådyrene.
Få endnu mere inpiration i havekurset ‘Vild have i haven‘, der afholdes i Kenns have, Blomsterhaven.

En sansesti med belægning af trædesten og grus, gør det nemt at betræde og nemt for regnen at sive ned.

Langtidsholdbare materialer er fx kraftigt jern i højbedene, tegl på væggene og grus som belægning.
Tidløse elementer
Bløde linjer i landskabet med planter, der bidrager med pollen og nektar for som en måde at genoprette forbindelsen til naturen. Kopierer du det, har du en slags terapi i haven.
Brug naturlige materialer – eller i det mindste materialer, der holder i lang tid, som fx højbede af kraftigt stål. Her kan der dyrkes de mest umulige steder. Og dyrk det spiselige, så du kan smage friskheden uden unødig (og lang) transport.
Trenden går også på, at vi nu skal til at have mindre ‘ting’, som fx at et udendørskøkken blot kan bestå af et par brædder – selvom grill og bålfade stadig er populære.
Vi vender tilbage til det gode gamle med naturlige materialer, som vi opfatter som værende tidsløse. Generelt vil vi sige, at vi ofte køber ind efter konceptet ”mindre er mere”.
Appetit på mere
Er du også spændt på at høre fra dem, hvis ideer, værdier og historier ligger ud over den traditionelle dyrkning i haven?
Der ser ud til at være en voksende appetit efter at opdage historierne om de planter, vi dyrker, og ikke mindst historierne om dem, der dyrker planterne. Det bliver spændende at se, hvordan fortællingerne formes, samt hvilke blomster, buske og afgrøder, der vokser i vores haver, vil påvirke den måde, vi taler om og praktiserer havearbejde på.
Vi får kimet ørerne fulde af klimakriser, og vi kan gudskelov se, at flere og flere planteskoler og havecentre tager den del til sig. Ikke alene på potter og vækstmedie, men som også tilbyder planter, der er mere klimarobuste, som fx hjemmehørende arter, tørketålende stauder og planter med højt indhold af nektar og pollen.
Som eksempel på en klimarobust plante, har Kenn plantet farvebælg, Baptisia, på en skråning midt mellem ukrudt og græs. De skal hjælpes lidt på vej de første par år – herefter er de selvkørende og utrolig smukke hele året.

Farvebælg fås i forskellige farver og blomsterne er smækfyldt med nektar.

Der er stor diversitet i danske haver, og som bonus giver det mindre havearbejde!
Biodiversitet
Vi havefolk elsker ordet ’biodiversitet’, og vi elsker at gå i plantecentret, hvor et bredere udvalg af planter, supplerer vores lyst til mere. Hvorfor ikke i en kombination med spiselige planter?
Vi elsker også hvordan vi kan undgå for meget ’havearbejde’ ved at forlade velplejede græsplæner og ryddelige, sirlige bede, for slet ikke at tale om at droppe efterårsgravning og vinterrydning i vores haver.
På den måde skåner vi ikke kun vores rygge, men får også skabt en langt større diversitet i haven, så de mange smådyr, mikrober og svampe, der bor ved siden af os, kan trives. En have der er i balance, er en have, hvor planter og dyr lever i harmoni og symbiose – og trives de, så trives du også.
Ønsker du også en sund og levende jord, der har en god og luftig krummestruktur, så læs om mykorrhizasvampenes gavnlige effekt i haven.
Uanset om vi kan lide at blive mindet om det eller ej, falder biodiversiteten desværre hurtigere, end den har gjort på noget andet tidspunkt i menneskehedens historie. Men vi har set, at det kan lade sig gøre at vende udviklingen, men vi har også set, at det kan være en udfordring. Tendensen med mere vild have er kommet for at blive. Måske forventes trenden at blive endnu vildere, og livet på jorden vil takke os for det.
Vidunderlig vild
Vi forsøger alle at gøre hvert vores. Om det er en lille eller stor ting er underordnet – bare vi gør noget. Eksempelvis er en bredere vifte af planter generelt lig med større biodiversitet, hvilket kan adopteres i selv de mindste haver, tagterrasser eller vindueskarme.
Den mest slående trend Kenn fornemmer, er en stigende interesse for at skabe plads og støtte til dyrelivet i haven.
Den trend går på tværs i alle havens stilarter: Formel, landlig, urban og naturalistisk. De fleste er ivrige efter at plante med henblik på at fodre fugle og insekter, mens nogle går så langt som til at tænke på at skabe spændende levesteder for forskellige dyr.
Vi har set en voldsom interesse fra det urbane havefolk, der dyrker deres altaner og baggårde som aldrig før. Og det må også gerne være vildt … sindssygt vildt!
Tak for at du læste med helt herned – det varmer forfatterens havehjerte inderligt meget.

En salamander nyder livet på en sten i haven, og bidrager på den måde med diversitet i haven.
Læg en kommentar