Giv haven et forspring med velomsat kompost

Udlæg velomsat kompost i det tidlige forår og skab frodige bede gennem hele sæsonen.

Tekst og foto: Kenn Römer-Bruhn, have- og fotojournalist.

Den tidlige forårssæson er det perfekte tidspunkt at tilføre havens bede næringsrig, velomsat kompost. Når vinteren slipper sit greb, og vi igen kan arbejde med jorden, har dine planter brug for et boost, der kan sikre en sund vækstsæson. Kompost er en af de bedste måder at forbedre jordens struktur, tilføre essentielle næringsstoffer og understøtte et rigt mikroliv.

Mange haveejere venter til senere på sæsonen med at udlægge kompost, men foråret er faktisk det ideelle tidspunkt. Det giver komposten tid til at integrere sig med jorden, så næringsstofferne er klar, når planterne for alvor begynder at gro. Ved at fordele et jævnt lag på dine bede hjælper du planterne med at få den bedste start.

Kompost er ikke bare en gødning – det er et jordforbedringsmiddel, der øger vandholdingsevnen, skaber en luftig jordstruktur og styrker planternes rødder. Med det rette kompostlag sikrer du en have, der trives gennem hele vækstsæsonen.

Kompost i trillebør udbringes i foråret

Kompost udbringes i det tidlige forår, og mikrolivet er med til at give sunde og stærke planter gennem hele sæsonen.

En gave til jorden

Velomsat kompost er et sandt vidundermiddel for haven. Når du spreder kompost i bedene, tilfører du jorden organisk materiale, der langsomt nedbrydes og som forbedrer strukturen i jorden. Det gør den mere porøs og forbedrer dens evne til at holde på vand og næring.

Mikrolivet i jorden – regnorme, bakterier og svampe – nyder godt af komposten og arbejder for at gøre næringsstofferne tilgængelige for dine planter. En sund jord betyder sundere planter med stærkere rødder og bedre modstandskraft mod sygdomme og tørke.

Hvornår og hvordan?

For at opnå den bedste effekt bør komposten lægges ud i februar, marts eller april – alt efter hvornår vinteren slipper sit tag – og før stauder og forårsblomstern begynder at skyde op af jorden. Spred et 3-7 cm lag over dine bede og lad nedbør og mikrolivet i jorden arbejde komposten ned. Det er vigtigt ikke at blande komposten for dybt i jorden, da det kan forstyrre de organismer, der naturligt nedbryder det organiske materiale.

Kompost fungerer bedst som et beskyttende lag ovenpå jorden. Dette skaber også en naturlig barriere mod ukrudt, da det forhindrer lys i at trænge igennem og aktivere ukrudtsfrø.

Tæppe af erantis som der fortælles om i podcasten 'Ægte haveglæde'

Det er i det tidlige forår at komposten skal spredes ud. Jeg gør det altid, lige når de første erantis titter frem.

kraftfulde farver på forskellige stauder i et stort blomstrende bed

Jorden er din haves fundament, og trives den, så trives alle planterne i den også.

Humlebi på blomst af makedonsk blåhat

Sunde planter tiltrækker diversitet, som er med til at reducere skadedyr og sygdomsangreb.

Fordele ved kompost i haven

  • Øger jordens frugtbarhed og næringsindhold.
  • Styrker planternes vækst og sundhed.
  • Holder bedre på fugt og reducerer behovet for vanding.
  • Understøtter mikrolivet og gavnlige organismer i jorden.

Hvilken kompost er bedst?

Velomsat kompost fra egen havekompost er rigtig godt. Er du endnu ikke kommet i gang med egen kompost, så er en god, købt kompost et godt alternativ. Brug ikke frisk kompost, da den stadig kan binde kvælstof fra jorden og potentielt skade unge planter. For en ekstra boost kan du blande lidt velomsat kompost med hønsemøg eller tang for yderligere nærings- og mikronæringsstoffer.

Kompost som ukrudtsbekæmper

Et tykt lag kompost kan også fungere som en naturlig barriere mod ukrudt, da det forhindrer lys i at nå ukrudtsfrøene. Ved at dække jorden beskytter du samtidig mod udtørring og gør det lettere at holde dine bede sunde og frodige.

Kursister i fordybelse i Blomsterhaven

Lav dine planter selv

Gør som mange andre: Lær at lave dine egne planter uden brug af pesticider – få hænderne i jorden og lær bæredygtige metoder på et kursus i Blomsterhaven.

Lær mere om jordens mikroliv

Vil du også lære at fremstille din egen kompost, eller vide mere om at booste din jord med mikroliv? På flere af Blomsterhavens havekurser lærer du alt om, hvordan du skaber den perfekte jordstruktur for en sund og frodig have. Tilmeld dig nu og få eksperttips direkte fra haven!

Udover at være godt for miljøet, kan det også være en meget tilfredsstillende og økonomisk måde at berige din have på. Du vil lære, hvordan planterne trives og bliver stærkere og mere modstandsdygtige, så din have fremstår smuk gennem hele sæsonen – uden brug af kemi eller behov for indkøb af andre gødningsprodukter.

Læs mere om Blomsterhavens havekurser her.

Wow sikken have!!!

Har netop deltaget i det mest fantastiske havekursus hos Kenn Römer-Bruhn, som i den grad har indsigt i biodiversitet og hvordan man selv kan skabe en sanselig have med respekt for naturen. Kurset får mine varmeste anbefalinger!

– Rikke Maj Thauer

Jeg deltog i et havekursus om stiklinger med Kenn som underviser. Jeg havde fået kurset i gave og var meget skeptisk, da jeg normalt kun synes, at det er spændende at arbejde med frø til ting, man kan spise. Vi fik en rundvisning i den fantastiske have, hvor Kenn fortalte små historier om nogle af blomsterne. Derefter fik vi lov til at vælge de blomster, som vi selv kunne tænke os at have i vores egen have.

Efterfølgende fik vi jord og krukker, og så sad vi sammen og plantede små stiklinger. Imens fik vi serveret god kaffe sammen med rigtigt lækre svenske ‘kanelbullar’. Det var en fantastisk aften, og nu venter jeg bare på at få lov til at plante om for første gang for at kunne sætte dem ud i haven, hvor de kan vokse sig store. Tak til Kenn for inspirationen og tålmodigheden.

– Sandra Perlman Aisen