Design af haver2023-11-06T08:18:33+01:00

Design af haver

Drømmer du om en skøn oase, hvor insekter, blomster og haveglæde er helt i top? Ønsker du hjælp, tips og ideer til haven, så kan et møde være første skridt fra drøm til virkelig.

Design af haver

Drømmer du om en skøn oase, hvor insekter, blomster og haveglæde er helt i top? Ønsker du hjælp, tips og ideer til haven, så kan et møde være første skridt fra drøm til virkelig.

Havedesign til din have

Blomsterhavens stil falder i de flestes smag, og jeg er igen og igen blevet spurgt, om jeg kan hjælpe med at designe haver. Det er drømmen om et blomstrende paradis, fyldt med insekter, duft og farver, mine kunder er så ivrige efter. Blomsterhaven er designet, så den afspejler en form for styret vildskab efter den engelske havestil, cottage. Den drøm kan jeg hjælpe dig med.

En drøm, hvor den romantiske stil består af varierende, hyggelige haverum fyldt med blomstrende bede med stauder, roser, buske og småtræer. Du kan næsten fornemme duften. Desuden hjælper jeg med fokus på diversitet, så du får en have, der er i balance med en variation af planter og levesteder som ikke kun tiltrækker insekter, men også fugle og andre dyr.

Din havedrøm begynder her

Booker du mig, får du hjælp til at sammensætte din drøm om flotte staudebede, hyggelige terrasser og hyggekroge til afslapning og samvær. Hvorfor ikke få vækket dine sanser ved samme lejlighed? Jeg kan skabe sansebede, så du og dine havegæster beruses af duft fra fx duftende citrus, lakrids eller mynte. Sæt sanserne i spil og kombinér dem med grus, flis og sten, der giver lyde fra sig, når man betræder dem. Sæt planter som er rare at røre ved – mulighederne er uendelig mange, og jeg står klar til at hjælpe dig.

Når din have er i balance, kommer du også i balance. Haven giver dig velvære og en vidunderlig indre ro. Jeg kan hjælpe med simpelt plantevalg og rene linjer, eller mikse din have, så den fyldes op med farver, former og struktur. Det giver jo blod på tanden.

Jeg samarbejder også gerne med arkitekter, landskabsarkitekter og andre professioner om udviklingsprojekter, hvor jeg kan bidrage med plantedesign og -planer tilpasset omgivelserne og specifikke ønsker og behov.

Skal vi ikke bare begynde?

havekursus til begynderhaven, hvor eksisterende bede soigneres

Book et inspirationsbesøg og få råd og ideer direkte i din have. Sammen går vi rundt i haven og du modtager professionel sparring på dine egne ideer og kan stille spørgsmål om nøjagtigt det, du har brug for at vide.

Begynd din havedrøm her

Book din havedesigner

Din havedrøm begynder at tage form, når du tager første skridt og booker mig. Det kan være i forbindelse med forskellige etaper til dit nye haveprojekt. Jeg er måske præcist den helt rigtige, som kan forvandle dine havedrømme til konkrete haveprojekter:

Inspirationsbesøg

Et inspirationsbesøg er en nem løsning, hvor du får råd og ideer direkte på stedet. Du modtager professionel sparring på dine egne ideer og kan stille spørgsmål om nøjagtigt det, du har brug for at vide. Sammen går vi rundt i din have, hvor vi får lagt en plan for det som fungerer for dig, og som bedst får dine havedrømme til at gå i opfyldelse. Når ideerne er på plads, fører du selv ud i livet.

Typisk varighed er 1,5-3 timer afhængig af omfang og spørgelyst, men kan godt vare længere.

Besøg og sparring

Her lærer vi hinanden bedre at kende, så du får nemmere ved at leve dine havedrømme ud. Sammen lægger vi ud med et inspirationsbesøg direkte i din have, hvor du får råd, ideer og professionel sparring på dine egne havedrømme. Jeg er kreativ og kan se muligheder frem for udfordringer, og suger indtryk til mig, mens vi går rundt i din have. Jeg lærer dig og husstanden at kende, og alle indtryk fælder jeg ned, så jeg hjemme på tegnestuen kan fordybe mig i den sparring du har brug for omkring din have.

Mange havedesignere- og arkitekter bruger lang tid på at lave en haveskitse – en tegning, der viser haven i form af bede, stier, terrasser og opholdssteder samt ruminddeling. Her vil mindre haver typisk skitseres i 1:100, mens større haver skitseres i 1:200 og vil indeholde navnene på de vigtigste planter som fx hække, fokusplanter og træer.

Jeg bruger tiden og ikke mindst min erfaring på at sammensætte dine ønsker gennem simple strøg med pennen og moodboards, der kan være farver, form og struktur fældet ned ud fra mine som dine ideer. De kan også indeholde forskellige belægninger, møbleringer og rumdelere. Måske også enkelte planter. Det hele lægges ned i en sporadisk farvelagt digital tegning, der efterfølgende mailes til dig som pdf. Farverne afstemmes, så de fremstår som en helhed gennem årets gang i haven. Årstiderne skifter, hvilket en almindelig haveskitse ikke tager hensyn til. Derfor moodboards. Efter du har modtaget dine moodboards og penselstrøg, gennemgår vi mine og dine tanker og ideer sammen over telefon, Zoom eller Facetime. Du betaler for antallet af påbegyndte timer samt al transport.

Plantefad af jern

På inspirationsbesøget går vi sammen rundt og betragter og snakker i din have. Her får du naturligvis både råd, ideer og professionel sparring på dine egne havedrømme.

Romantiske blomster på et havekursus i havedesign

Vi indleder med en snak på inspirationsbesøget direkte i din have, hvor du får råd, ideer og professionel sparring på dine egne havedrømme. Mens vi snakker, lærer jeg dig og dine ønsker for haven at kende, så jeg kan tegne drømmehaven til dig.

Besøg, sparring og endnu et besøg

Her lærer vi hinanden så godt at kende, at vi ses flere gange i forløbet. Vi begynder et inspirationsbesøg direkte i din have, hvor du får råd, ideer og professionel sparring på dine egne havedrømme. Jeg tegner haven let op mens vi går rundt i den. Når vi snakker sammen, lærer jeg dig, din familie og dine ønsker for haven bedre at kende, og tager forskellige notater, som bruges til mit videre arbejde med din kommende drømmehave.

Hjemme på tegnestuen bruger jeg min erfaring på at sammensætte mine indtryk, notater, erfaringer og kombinerer dem med dine ønsker som sammensættes til en detaljeret plan for netop din have. Her er der kælet for skønne plantesammensætninger, havekompositioner, belægninger og materialer. Det ender i en digital haveplan udarbejdet unikt til dig, din have og dens indretning. Det er simpelthen din drømmehave, hvor alt er forklaret helt ned til mindste detalje, og som indeholder en detaljeret, gennemarbejdet tegning over hele eller dele af haven opdelt i rum og funktionsområder som fx terrasseområde, orangeri, køkkenhave, indgangsparti og gårdhave. Den er også årstidsbestemt, så du kan se evt. farveskift gennem bedene, og indeholder også spændende vinterplanter, der giver farver og struktur i vinterhalvåret.

Mange havedesignere- og arkitekter tilbyder som en ekstra ydelse at lave en decideret haveplan. Det tager tid, og de fleste bruger touch, farveblyanter og vandfarver på papir. Flot ser det ud, og det tager normalt lang tid at udføre. Haveplanen er i bund og grund det du betaler for. Et flot, men også kostbart stykke papir.

De moodboards og penselstrøg jeg udarbejder, er fremstillet digitalt. Jeg er 100 % digital og arbejder med håndholdte digitale tegneredskaber på en stor tablet og computer. Her kan jeg opnå en særlig detaljegrad, der er ganske unik. Og ja, dermed kan du naturligvis zoome ind og evt. printe ud igen og igen. Både moodboards, billeder, penselstrøg og planer leveres i et lækkert layout som pdf. Det er næsten et helt magasin om din kommende drømmehave du får.

Når jeg er i mål, mødes vi igen i din have, hvor jeg præsenterer det hele for dig. Du får alt digitalt som pdf og hvis du ønsker det, kan du også få det på print. Desuden følger beskrivelser af ideerne bag haveplanen, beskrivelser af specifikke anlægsopgaver, plantelister og pasningsvejledning præsenteret i et smukt layout som pdf.

Du betaler for antallet af påbegyndte timer, udgifter samt al transport.

“Jeg er ude og besøge Kenn, der er haveentusiast og en kæmpe, kæmpe havenørd, fordi han har en have, som både er vild og er noget helt særligt. Det er simpelthen en af de aller smukkeste haver jeg nogen sinde har set. Blomsterhaven er et rigtig godt sted at få inspiration. Jeg har bare så meget lyst at gå agurk derhjemme efter at have besøgt Kenns have. Det er fedt!”
– Lene Beier, TV-vært og naturelsker

Principper i havedesign

Det vigtigste for planterne i en have er jorden. Rette plante i rette jord under rette forhold. Når din have skal designes, tager jeg altid udgangspunkt i jorden. En levende og sund jord er nødvendig for at planterne trives. En dårlig jord kan jordforbedres med fx kompost og vasket grus, hvilket kan være nødvendigt ved nyetablering af din haves bede. Jeg tilbyder min viden, erfaring, råd og vejledning til jordbearbejdning, kompostering og gødning samt vedligehold.

For at danne et harmonisk udtryk, kan forskellige bladformer, højde, strukturer, farver og blomstringstider sammensættes i et utal af variationer. Med i designprocessen er havens gulve, vægge og tage – forstået på den måde, at gulve kan være bunddækkende planter, græs, belægninger og opholdspladser. Vægge kan være hække, hegn og buske. Tage kan være trækroner, pergolaer og overdækninger.

Farver og deres sammensætninger er også et stort emne, og mens nogle mest er til rosa og lilla, er andre måske mere til det gule og kenzo. Farverne skal passe til dig, dit hus og stilen.

“Jeg er taget ud til en meget dygtig haveentusiast. Det er første gang i alle de udsendelser jeg har lavet, at jeg virkelig ville ønske, at jeg havde kamera med. For da jeg gik ind gennem havelågen til Blomsterhaven, tænkte jeg bare – WOUW …”
– Signe Wenneberg, Jordforbindelse/podcast

Vil du være din egen havedesigner?

Ønsker du selv at lære om havedesign, hvor du kan få kreativiteten til at spire – og hjælp til at luge ud i idéerne, når de bliver for mange – så er der også en række havekurser i Blomsterhaven om havedesign her på hjemmesiden.

Find dit næste havekursus her: Havekurser i Blomsterhaven.

Blomsterhavens podcast: Biodiversitet i Den Naturlige Have

Der skal være plads til diversiteten. Et sikkert hit for alle haveelskere.

Alle kan slå en streg – også på et stykke papir eller en tablet. Her lærer du at blive din egen havedesigner.

Blomsterhavens hyggelige havekurser

Go to Top