Tusindstråle i den vilde have

Den varm gule tusindstråle inviterer en masse insekter i haven.

Fire fantastiske vilde insektplanter

Placering i Blomsterhaven

Vilde områder i haven, herunder ‘Den vilde skråning’, reservefolden og indgangsbedet.

Vil du også give insekterne mere at spise, og dig selv nogle farverige oplevelser, er her fire forskellige blomster, der nærmest suger insekterne til sig.

1. Stor tusindstråle

Telekia Speciosa

En pladskrævende staude der bliver op til 2 m høj. Den trives bedst på skygge- eller halvskyggefulde områder, hvor jorden er fugtig. Plantens gule blomster tiltrækker humler, svirrefluer, biller og i stor grad sommerfugle af takvinge og dagsommerfuglefamilien. Planten sår sig velvilligt.

2. Gærdekartebolle

Dipsacus fullonum

En toårig der danner en roset første år, og som blomstrer året efter med smukke støvede lilla blomster, der sidder på en ca. 1 m høj, stiv stængel. Den sår sig villigt. Planten tiltrækker humlebier og sommerfugle, og en sjov lille detalje ved planten er, at de modsatrettede stængelblade danner et lille regnvandsbassin, som både smådyr kan drikke af. Lader du den stå hen over vinteren, vil fugle lokkes til af de fede olieholdige frø.

Gærdekartebolle i den vilde have

Små lilla blomster, der er smækfyldt med nektar.

Glat tidselkugle i den vilde have

Små lilla blomster, der er smækfyldt med nektar.

3. Glat tidselkugle

En staude der får duftende, støvede blå blomster, der er kuglerunde. Den har stikkende blade – deraf navnet. Planten tiltrækker både, bier, humler og sommerfugle under blomstringen. Lader du kuglerne sidde på hen over vinteren, kan du lokke finker ind i haven – de elsker nemlig frøene. Den sår sig flittigt.

4. Pindsvin-kartebolle

En toårig der danner en roset første år, og som blomstrer året efter med smukke sartgule blomster, der er kuglerunde. Den sår sig villigt. Blomsterne sidder på en ca. 2 m høj, stiv stængel, og indeholder ekstrem meget nektar, og besøges derfor af bier og humler. Lad planten stå hen over vinteren, hvor især finker sætter pris på frøene. Her i haven lokkes flokke af stillits til af netop denne plante.

Pindsvin-kartebolle i den vilde have

Små lilla blomster, der er smækfyldt med nektar.

Selskabsplanter, der passer sammen

Koboltblå blomster på en alpemandstro får besøg af mange honningbier

Alpemandstro, Eryngium

 

Staudehirse - Panicum virgatum Prairie Sky

Staudehirse, Panicum virgatum ‘Prairie Sky’

Pilebladet solsikke, Helianthus salicifolius får smukke gule blomster og bliver op til 2 meter høj

Pilebladet solsikke, Helianthus salicifolius