Festfyrværkeri i haven

Brug flere farver i havens bede og krukker, og vælg gerne de stærke og iøjnefaldende farver, der vækker opsigt.

Tekst og foto: Kenn Römer-Bruhn, have- og fotojournalist.

I de seneste år har det været de afdæmpede farver, der toppede farvepaletten rundt om i vores haver. Nuancer af lyserød, sart lilla og lyseblå har i mange år været så populære, at de var vanskelige at skubbe til side. Men nu ser det ud til, at nye farver alligevel er på vej, for skal man tro trenden indenfor havebrug, skal der igen være knald på farverne.

Kraftige farver opfattes bedst i en eller anden form for ramme, og her kan store kontraster være løsningen, så de kradse farver ikke stikker fuldstændig af. Eksempelvis kan orange være fantastisk i samspil med mørke bladvækster, hvor den vil give energi, mens samme orange sammen med fx sart rosa vil falde sammen, og dermed virke uinteressant og rodet.

Gartnerne i Tivoli og på flere af landets store godser er utrolig dygtige til at sammensætte farver. De har fanget trenden, og viser fx de mest fantastiske Tivoli-kulører i deres tulipansammensætninger, og er heller ikke bange for at tilføre nye vilde elementer til traditionelle bede, hvor blå geranier pludselig har fået besøg af postkasserøde roser. Jo, der er igen kommet fuld fart på farverne, og derfor skal du også være med – om det er i din egen have, sommerhus- eller kolonihaven, i gården eller på altanen. Lad farverne flytte ind – lad os alle få en farvefest.

Hvilke farver skal bruges?

Det er ikke sikkert, at du er til alle regnbuens farver. Måske er du mest til de varme farver som gul og orange – eller måske de mere kølige som blå og lilla? Farver kan nemt smitte af på vores humør – det er der skrevet lange psykologiske afhandlinger om. Mens nogle havefolk hader gul og aldrig kunne finde på at plante disse blomsterfarver i deres haver, er andre fuldstændig tossede med den skønne gule farve. Farverne opfattes forskelligt afhængig af hvem vi er som person.

Farver, der præsenteres i en helt anden kontekst, opfattes helt forskelligt. Der er fx en helt bestemt årsag til, at reklamer med gode tilbud er skriggule. De signalerer kraftigt, at her er noget at være opmærksom på. Kølige farver giver mere ro, og bruges fx ofte af dem, der vil låne os penge. Derfor er bankernes farvevalg normalt i dæmpede nuancer af de mere kølige blå farver.

En humlebi suger nektar til sig fra en rød blomst af stjerneskæm

En af havens mange humlebier suger nektar til sig fra en af stjerneskærms smukke røde blomster. Den røde farve dæmpes på behagelig vis af det limefarvede løv.

Plantefad af jern

Grå og støvede farver giver en neutral ro – her i et af havens plantefade.

Krukker, højbede og niveauer i haven

Grønne planter og dæmpede farver på blomster i krukker af jordfarver og højbede i rustbrune farver, kan være med til at skabe plads til et vildt farvefyrværkeri. Valget er dit.

De neutrale farver

Nu er det ikke muligt at plante hele haven til med fx orange. Ingen plante er orange fra top til tå. Gudskelov. Der vil altid være en bestanddel af grøn, der i denne sammenhæng opfattes som en neutral farve. Der findes også andre ‘neutrale’ nuancer, som du kan bruge i din haves farveunivers.

Udover grøn, opfattes hvid, sort, grå/sølv og nuancer af brun, også som neutrale farver. Neutrale farver vil nedtone blomsternes øvrige farver i dine bede. De kan på den måde nemt blandes, og bruges som et bindeled mellem to farver, der ellers ville falde uheldigt ud.

Som bonus giver blomster i hvid eller sart lys gul en helt anden virkning, da de er med til at ”lyse op” i haven en tidlig morgenstund eller om aftenen. Den virkning kan du bruge omkring morgen- eller eftermiddagsterrassen, hvor planterne i skumringen ser ud som om de lyser, og dermed giver et magisk skær. Eller brug dem langs indgangen, så du og dine gæster bydes velkommen af ”levende lys”.

Planter med knald på

De forskellige kraftige farver, giver kulør i haven, så den ikke er ensformig, trist og monoton. Skal der knald på, er her nogle bud og løsninger på, hvis det skal du er nødt til at styre dine udskejelser.

Glade kursister på havekursus i Blomsterhaven

Kom og få inspiration til din have

Gør som mange andre og hop med på et kursus i Blomsterhaven. En oplevelse, hvor du er væk fra de sociale medier og til gengæld får jord under neglene.

Brug orange i haven

Her er det de orange blomster – en kraftig orange farve som i en moden appelsin. Bliver farven for krads, kan du bløde den smukt op, når du præsenterer den sammen med planter, der har mørkt løv. Sarte gule nuancer vil give et tvist til den orange mastodont. Bruger du himmelblå blomster mellem de orange, opnår du ro i farvespillet.

Orange blomster finder du bl.a. hos stauder som nellikerod, pomerans-høgeurt, daglilje, raketblomst og montbretia, hos knolde af dahlia og krokus, hos løg af tulipan, lilje og kejserkrone, hos sommerblomster af morgenfrue, fløjlsblomst, frøkenhat, tallerkensmækker og californisk valmue, samt hos forskellige buske som japansk azalea ’Geisha Orange’ og roser, fx ’Westerland’.

Desuden vil orange også dukke op i form af høstfarver og modne bær på buske og træer. Prøv at tage dette i betragtning, når du anlægger nye bede og haverum.

orange tulipan i haven

Denne tulipan, Tulipa ‘Annie Schilder’ hører til ‘Triumph’-typen, og får en dyb og intens orange farve, der falmer til gylden orange i kanten. Den bidrager desuden med en skøn duft. Er farven for krads, kan du dæmpe den med fx tulipaner i mørk lilla og purpur farve.

orange dagøje med mørkt løv

Den smukke dagøje, Heliopsis helianthoides ‘Bleeding Hearts’ har mørkt løv, der giver ro til den orange farve.

orange høstfarver i haven

Løvfald i orange nuancer fra røn, Sorbus vilmorinii, der som bonus får rosafarvede bær.

orange valmuesøster i haven

Den orange skovvalmuesøster, Meconopsis cambri­ca, får et smukt, let løv. Det er en skøn planter, der forvilder sig på smukkeste vis, og dermed egner sig til den vilde del af haven.

orange nellikerod og blå storkenæb

Den smukke orange farve på nellikerod, Geum coccineum ‘Totally Tangerine’, er her dæmpet for et roligt udtryk af blå engstorkenæb, Geranium pratense.

orange montbretia i haven

Et skønt og hidsigt orange indslag i havens højbede, er denne Montbretia, Crocosmia ‘Orange Pekoe’. Farven dæmpes i baggrunden af indianermynte, Agastache.

Brug gul i haven

Den gule farve kan opfattes som meget krads, og være en voldsom oplevelse. Det er bestemt ikke alle, der er lige begejstret for den. Du kan dog nemt bløde farven op med kontraster af blå og lilla – eller i en tone af gul og orange. Vælg gerne blomster med en mørk midte, da de giver mere ro. Tøv derfor ikke med at give gul en chance i din have.

Gul blomsterfarve finder du bl.a. hos stauder som solhat, pragtrøllike, daglilje, nellikerod, raketblomst og montbretia, hos knolde af dahlia, erantis og krokus, hos løg af tulipan, lilje, påskelilje og kejserkrone, hos sommerblomster af solsikke, morgenfrue, fløjlsblomst, frøkenhat, tallerkensmækker og californisk valmue, samt hos forskellige buske som gyvel og roser, fx ’Friesia’.

lakridstagetes med gul farve og skøn duft

Den duftende lakridstargetes, Tagetes lucida, kaldes også mexicansk estragon, og smager skønt af lakrids. Her er det den gule farve det handler om, og den er smukt pakket ind i plantens friskgrønne løv.

stor kokarde har både gul og orange farver i blomsten

Stor kokarde, Gaillardia x grandiflora ‘Arizona Apricot’, er en lav, kortlivet staude med blomster, der har gul midte, orange krans og gul yderst. De gule og orange nuancer bløder automatisk farven op, så der er mere ro omkring den. Den er vist ved siden af en mørkløvet dahlia, der giver en flot kontrast.

solhat bringer gule farver i haven

Håret solhat, Rudbeckia hirta, får smukke, gule blomster med sort midte. Den varme gule farve dæmpes og planten får deraf et let udtryk. Jeg bruger den gerne i havens vilde bede og i krukker, som kan flyttes rundt efter behov.

Brug rød i haven

Den røde farve kan virke ophidsende og fremkalde stærke følelser hos den, der betragter farven. Dermed stjæler den opmærksomheden fra de fleste andre farver i haven. Du kan imidlertid styre farven med en stor omfavnelse af neutrale grønne nuancer. Bruger du samtidig blå blomster i din sammensætning, vil den røde farve på magisk vis blive dæmpet og hele sceneriet opfattes meget mere afslappet.

Du kan også bruge orange som en tone i det røde. Det giver et iltert præg i bedet, der ofte går under betegnelsen ‘flammebed’.

Den røde farve finder du bl.a. i blomsterne hos stauder som staudevalmue, pæon, astilbe, montbretia, brændende kærlighed, hos knolde af dahlia og fransk anemone, hos løg af tulipan og lilje, hos sommerblomster af kornvalmue, salvie, frøkenhat, rød hør og pelargonie, samt hos forskellige buske som rododendron ’Scarlet Wonder’ og roser, fx ’ Ingrid Bergman’. Gosh – man bliver helt forelsket …

Rød rose sætter temperementet i vejret

Ingen have uden roser, der kan være røde – meget røde. Men den røde farve kan nemt blødes op med fx pletter af orange for et mere drastisk udtryk. Du kan også bruge blå, der giver kombinationen en smuk, æstetisk kontrast.

Rød kvæsurt sammen med lilla blomster i baggrunden

Den kønne lægekvæsurt, Sanguisorba officinalis, står med stive stile og svajer i vinden. I baggrunden er der langbladet ærenpris, Veronica longifolia ‘Blauriesin’. Denne kombination er slet ikke dårlig, og giver ro og kontrast til bedet.

Paradisæble med røde blomster

Smukke røde blomster af paradisæble, Malus sieboldii, der har et kønt mørkt løv, som får den aggressive røde farve til at dæmpe sig.

Dæmp det kradse

Kradse farver har brug for et rum at opholde sig i, og her kan planter med neutrale farver være en stor hjælp, da de er med til at dæmpe helhedsudtrykket. En virkelig god effekt får du ved at plante mørke bladvækster bagved knaldfarverne. Brug fx mørkløvet rød fligbladet hyld ’Black Lace’, alunrod ’Black Pearl’ eller sølvlys ’Brunette’ sammen med orange, rød eller gul. Den kombination giver ro, men samtidig spænding og kan bare et eller andet, der går op i en højere enhed.

Kontrastformer

Sammen med pangfarverne kan du også tilføre en helt anden kontrasttype. Du kan fx bruge bladformer, der er helt modsat de vækster der bærer farverne. Udnyt, at udvalget af græsser aldrig har været større end det er nu, og brug græsserne som afveksling, kontrast og overgange. Græsser fås i mange forskellige arter og sorter, bladfarver og højder. Desuden bidrager græsser til en skøn variation hen over vinteren. På den måde er de med til at give en vinterlig kontrast, når de står i fuld figur, blandt havens øvrige visne forfald. Græsserne er også oplagte til krukker, der kan placeres i havens forskellige rum.

Planter med store brede blade er også med til at give kontraster i haven. Særlig spændende er røde og orange blomster i selskab med fx funkia (hosta) ’Big Daddy’. Eller du kan forsøge dig med funkia ’Dream Queen’ der har gullig-limefarvet løv sammen med planter, der har skrigende gule blomster. En kombination af store blade og forskellige nuancer af grøn, er interessante i sammenhæng med kradse farver.

Staudehirse - Panicum virgatum Prairie Sky

Staudehirse, Panicum virgatum ‘Prairie Sky’.

Kradse farver i haven

Dagøje, Heliopsis helianthoides ‘Bleeding Hearts’ bidrager med kraftige blomsterfarver, højde og interessant mørkt løv på en og samme plante.

Besøg blomsterhaven

Her i min have er der mange spændende haverum, farver, kontraster, former og strukturer. Du kan besøge haven ved åben have-arrangementer eller på de havekurser, der tilbydes.

Velkommen …