Få succes med dit staudebed
De fleste forstår at vælge deres yndlingsstauder, men der skal mere til, hvis et staudebed virkelig skal brillere og ikke bare blive et rodet mix af de mest almindelige stauder.
Tekst og foto: Kenn Römer-Bruhn, have- og fotojournalist.
At vælge de rette stauder til din have er en kunst, der kræver omtanke og en smule forberedelse. Det kan være en god idé at vælge stauder, der passer sammen og som vil trives det sted i din have, du planlægger at plante dem. Du bør også tænke på, om planterne passer til jordbundsforholdene i din have. Og har du også tænkt på lysforholdene? Et velplantet beds udtryk afhænger også af blomstringstidspunkter, blomsterformer og -farver, plantens vækstform, bladformer og farve – og i særdeleshed, hvordan planterne er grupperet i bedet.
7 tips til at vælge stauder
- Lær stauderne at kende, så du bruger dem korrekt.
- Tjek din jord, og vælg stauder, der passer til jordbundsforholdene.
- Vælg planter, der passer til sol/skyggeforholdene i bedene.
- Vælg også planter, der er bunddækkende – så slipper du for en del ukrudt.
- Vælg planter med forskellige blomstringstidspunkter, vækstforme og -højder.
- Vælg færre staudetyper, men gentag dem gerne flere steder i bedet.
- Husk også at vælge stauder, der betyder noget særligt for dig.
Hvad ønsker du dig af dine stauder?
Vælg dine stauder ud fra vækstforholdene, men husk også at tænke andre ønsker ind i sammensætning: Vælg fx duftende stauder: Citrontimian, indianermynte, sølvbynke, kejserlys eller katteurt.
Stauder til en fuglevenlig have: Tidselkugle, indianermynte, løvehale, sødskærm, kartebolle (toårig) og prydgræsser.
Eller nektarrige stauder til haven, der skal være fødested for insektdiversiteten: Røllike, indianermynte, asters, staudeklematis, mandstro, torskemund og ærenpris.
Blomsterhavens 15 favoritstauder
I Blomsterhaven har Kenn en række favoritter, der alle har vist deres værd i form af trivsel og robusthed:
- Nellikerod, Geum bulgaricum
- Haveiris, Iris germanica
- Indianermynte, Agastache foeniculum
- Silkepæon, Paeonia lactiflora
- Storkenæb, fx Geranium hybrid ‘Rozanne’
- Lodden løvefod, Alchemilla mollis
- Purpurtorskemund, Linaria purpurea
- Farvebælg, Baptisia australis
- Almindelig blåkant, Nepeta faassenii
- Hvidplettet lungeurt, Pulmonaria officinalis
- Skabiose, Scabiosa caucasica
- Karteusernellike, Dianthus carthusianorum
- Dagøje, Heliopsis helianthoides
- Akeleje, Aquilegia
- Høstfloks, Phlox paniculata
Vælg stauder, der passer til lysforholdene
Overvej, hvordan sol/skyggeforholdene er i bedet. Fx trives røllike, indianermynte, lavendel, russisk salvie og perlekurv fint i et solrigt bed, imens mere skyggefulde steder i haven kræver stauder som fx skovasters, astilbe, kærmindesøster, bispehue, stormhat eller storkenæb.

Den varme orange farvenuance bæres af både kleopatras nål, Eremurus robustus, og daglilje, Hemerocallis.

Solbrud, Helenium, trives i både sol og halvskygge i en almindelig havejord.

Stauder kan også bruges som en kant af fx katteurt, Nepeta, der vokser ud over et lavt stengærde.

Brug også stauder der har forskellig form og struktur. Det giver en skøn variation i blomsterbedet.

Prydgræsser og buske mellem stauderne bidrager også til interessante kombinationer i bedene.
Vælg stauder til almindelig havejord:
I en almindelig havejord kan stauder som røllike, stormhat, indianermynte, løvefod, prydløg, perlekurv, høstanemone, gåseurt, bynke, fjerbusk, asters, astilbe, stjerneskærm, kæmpestenbræk, sporebaldrian og skønhedsøje være gode kandidater.
Ved almindelig havejord forstås en god, veldrænet muldjord, hvor de fleste stauder kan trives. Det er en jord, der hverken er for sandet eller for leret.
Vælg stauder til sandet jord:
På sandede jorde kan du vælge stauder som sandrørhvene, bjergmynte, star, storkenæb, brudeslør, knopurt, tidselkugle, røllike, indianermynte, løvefod, prydløg (løgvækst), perlekurv, løvehale, asters, hjertegræs, kærmindesøster og mange flere.
Der er masser af stauder, der trives i sandet jord, og fælles for de fleste af dem er, at de nyder godt af de gode veldrænede forhold, der er i en sandet jord.
Læs mere om 4 fantastiske insektmagneter.
Vælg stauder til lerjord:
Til en mere svær og tung jord med højt indhold af ler kan stormhat, fingerbøl (toårig), gederams, tidselkugle, løvefod, høstanemone, fjerbusk, asters, astilbe, bjergmynte, kærmindesøster, ridderspore være gode.
En leret jord er ofte fugtighedsbevarende og næringsrig, og her trives de robuste stauder gerne.
Vælg stauder til kalkholdig jord:
I en kalkholdig jord får du succes med mandstro, bispehue, hjortetrøst, vortemælk, bjørnegræs, røllike, løvefod, bynke, edderkopurt, stjerneskærm, knopurt, tidselkugle og mange flere.
Der er masser af stauder, der trives i kalkholdig jord. Kalkjord kan ofte kendes på, at den er lysere i farven, og planterne i kalkrig jord trives ekstra godt, hvis du løbende tilfører kompost.
Vælg stauder til sur jord:
En mere sur jord giver mulighed for at dyrke stauder som skovmærke, violfrøstjerne, astilbe, primula, blåtop, pibegræs, sommeranemone, koreansk fjerbusk og kæmpestenbræk.
En sur jord betegnes ofte surbund. Mange kender rhododendronbedet som et surbundsbed, men der er heldigvis også masser af stauder, der trives i sur jord. Sur jord har et højt indhold af organisk materiale, også kaldet humus.
Læs også om, hvordan du forlænger blomstringen af dine stauder.

Husk også at bringe sensommerblomstrende stauder i spil i havens bede som fx asters.
Bliv inspireret af naturen:
Stauder, som helt sikkert trives under danske himmelstrøg, er dem, der findes vildt i naturen. Igennem tiden er flere smukt blomstrende planter blevet indført i klosterhaver og har siden forvildet sig til naturen. Det kan fx være almindelige røllike, italiensk oksetunge, kattefod, guldblomme, smalbladet klokkeblomst, kommen, sandnellike, gærdekartebolle (toårig), stregbælg, forskellige storkenæb, blåhat og mange flere. De trives, er yndige og støtter den lokale biodiversitet.
Lær at anlægge et vidunderligt staudebed
I Blomsterhaven er der rig mulighed for at gå på opdagelse og blive inspireret, når du skal sammensætte dit eget staudebed. I Blomsterhaven kan du lære et væld af stauder at kende, og selv blive i stand til at beslutte, hvilke stauder, der passer hvor – og overføre dem til din egen have.
Du vil lære at sætte dine egne ønsker og krav sammen med staudernes, og forstå, hvordan du tænker som en havedesigner, når du sammensætter staudebedet.
Du finder alle Blomsterhavens havekurser her.

Brug staudernes kontrastfarver som fx den gule farvebælg, Baptisia australis, og forskellige staudesalvie, Salvia, i blå og lilla nuancer.

Den smukke dagøje, Heliopsis helianthoides ‘Bleeding Hearts’ har mørkt løv, der giver ro til den orange farve.

Her er det stauder som virginsk ærenpris, Veronicastrum virginicum, og hvid fredløs, Lysimachia clethroides, der med struktur og hvid i hvid giver modspil til de orangefarvede solbrud, Helenium, i baggrunden.

Løgvækster mellem stauder sørger for farver og struktur som fx prydløg, Allium ‘Purple sensation’, der forvilder sig på smukkeste vis, og dermed egner sig til den vilde del af haven – eller i bede med et cottage-udseende.

Den smukke orange farve på nellikerod, Geum coccineum ‘Totally Tangerine’, er her dæmpet for et roligt udtryk af blå engstorkenæb, Geranium pratense.

Brug også gerne stauder med forskellige bladformer som fx hosta, der både har store og små blade samt blade med flere farver.
Læg en kommentar