Få succes med dit staudebed

De fleste forstår at vælge deres yndlingsstauder, men der skal mere til, hvis et staudebed virkelig skal brillere og ikke bare blive et rodet mix af de mest almindelige stauder.

Tekst og foto: Kenn Römer-Bruhn, have- og fotojournalist.

Sørg for, at stauderne du vælger, passer sammen og passer til det sted, du planlægger at plante dem. Har du fx sørget for, at planterne passer til jordbundsforholdene? Hvad med lysforholdene? Et velplantet beds udtryk afhænger også af blomstringstidspunkter, blomsterformer og -farver; plantens vækstform, bladformer og farve; og i særdeleshed også hvordan planterne er grupperet i bedet.

7 tips til at vælge stauder

 1. Lær stauderne at kende, så du bruger dem korrekt.
 2. Tjek din jord, og vælg stauder, der passer til jordbundsforholdene.
 3. Vælg planter, der passer til sol/skyggeforholdene i bedet.
 4. Vælg også planter, der er bunddækkende – så slipper du for ukrudt.
 5. Overvej blomstringstidspunkt, vækstform og -højde.
 6. Vælg færre stauder, men gentag dem flere steder i bedet.
 7. Husk også at vælge stauder, du selv elsker.

Hvad ønsker du dig af dine stauder?

Vælg dine stauder ud fra forholdene, men husk også at tænke andre ønsker ind i sammensætning: Vælg fx duftende stauder: citrontimian, anisisop, sølvbynke, kejserlys eller prærielilje (løgvækst).

Stauder til en fuglevenlig have: Tidselkugle, indianermynte, løvehale, sødskærm, kartebolle (toårig) og prydgræsser.

Eller nektarrige stauder til haven, der skal være fødested for insektdiversiteten: Røllike, indianermynte, asters, staudeklematis, mandstro, torskemund, og ærenpris.

Blomsterhavens 10 favoritstauder

 1. Haveiris, Iris germanica
 2. Indianermynte, Agastache foeniculum
 3. Silkepæon, Paeonia lactiflora
 4. Storkenæb, Geranium
 5. Lodden løvefod, Alchemilla mollis
 6. Purpurtorskemund, Linaria purpurea
 7. Farvebælg, Baptisia australis
 8. Almindelig blåkant, Nepeta faassenii
 9. Hvidplettet lungeurt, Pulmonaria officinalis
 10. Skabiose, Scabiosa caucasica

Vælg stauder, der passer til lysforholdene

Overvej, hvordan lyset er i bedet. Fx trives røllike, anisisop og stormhat og perlekurv fint i et solrigt bed, imens mere skyggefulde steder i haven kræver stauder som fx skovasters, astilbe, kærmindesøster, bispehue eller storkenæb.

Stauder med varme orange farver

Samme varme orange farvenuance fra kleopatras nål, Eremurus robustus, og daglilje, Hemerocallis.

Smuk kant af katteurt

Stauder kan også bruges som en kant af fx katteurt, Nepeta, der vokser ud over et lavt stengærde.

Stauder med form og struktur

Brug også stauder der har forskellig form og struktur. Det giver en skøn variation i blomsterbedet.

Prydgræsser og buske

Prydgræsser og buske mellem stauderne bidrager også til interessante kombinationer i bedene.

Vælg stauder til almindelig havejord:

Fx røllike, stormhat, anisisop, løvefod, prydløg, perlekurv, høstanemone, gåseurt, aralia, bynke, fjerbusk, asters, astilbe, stjerneskærm, kæmpestenbræk, sporebaldrian, skønhedsøje, krysantemum og mange flere.

Ved almindelig havejord forstås en god, veldrænet muldjord, hvor de fleste stauder kan trives. Det er en jord, der hverken er for sandet eller for leret.

Vælg stauder til sandet jord:

Fx sandrørhvene, bjergmynte, star, storkenæb, brudeslør, knopurt, røllike, anisisop, løvefod, prydløg (løgvækst), kinapurløg (løgvækst), perlekurv, asters, hjertegræs og mange flere.

Der er masser af stauder, der trives i sandet jord, og fælles for de fleste af dem er, at de nyder det gode dræn, der er i en sandet jord.

Vælg stauder til lerjord:

Fx Stormhat, fingerbøl (toårig), gederams, tidselkugle, løvefod, høstanemone, aralia, fjerbusk, asters, astilbe, bjergmynte, kærmindesøster, ridderspore og mange flere.

En leret jord er ofte fugtighedsbevarende og næringsrig, og her trives som regel de robuste stauder.

Vælg stauder til kalkholdig jord:

Fx mandstro, bispehue, hjortetrøst, vortemælk, bjørnegræs, røllike, løvefod, bynke, edderkopurt, stjerneskærm, knopurt, tidselkugle og mange flere.

Der er masser af stauder, der trives i kalkholdig jord. Kalkjord kan ofte kendes på, at den er lysere i farven, og skal helst tilføres kompost.

Vælg stauder til sur jord:

Fx skovmærke, violfrøstjerne, astilbe, primula, blåtop, pibegræs, sommeranemone, koreansk fjerbusk, kæmpestenbræk.

En sur jord betegnes ofte surbund. Mange kender rododendronbedet som et surbundsbed, men der er heldigvis også masser af stauder, der trives i sur jord. Sur jord har et højt indhold af organisk materiale, også kaldet humus.

Læs mere om 4 fantastiske insektmagneter.

Sensommerens stauder

Husk også at bringe sensommerblomstrende stauder i spil i havens bede som fx asters.

Bliv inspireret af naturen:

Stauder, som helt sikkert trives under danske himmelstrøg, er dem, der findes vildt i naturen. Igennem tiden er flere smukt blomstrende planter blevet indført i klosterhaver og har siden forvildet sig til naturen. Det kan fx være almindelige røllike, italiensk oksetunge, kattefod, guldblomme, smalbladet klokkeblomst, kommen, sand nellike, gærdekartebolle (toårig), stregbælg, storkenæb, blåhat og mange flere. De trives, er yndige og støtter den lokale biodiversitet.

Lær at anlægge et vidunderligt staudebed

I Blomsterhaven er der rig mulighed for at gå på opdagelse og blive inspireret, når du skal sammensætte dit eget staudebed. I haven kan du lære et væld af stauder at kende, og selv blive i stand til at beslutte, hvilke stauder, der passer hvor – og overføre dem til din egen have.

Du vil lære at sætte dine egne ønsker og krav sammen med staudernes, og forstå, hvordan du tænker som en havedesigner, når du sammensætter staudebedet.

Du finder alle Blomsterhavens havekurser her.

Brug staudernes kontrastfarver

Brug staudernes kontrastfarver som fx den gule farvebælg, Baptisia australis, og forskellige staudesalvie, Salvia, i blå og lilla nuancer.

orange dagøje med mørkt løv

Den smukke dagøje, Heliopsis helianthoides ‘Bleeding Hearts’ har mørkt løv, der giver ro til den orange farve.

Stauder med struktur og hvid i hvid

Her er det stauder som virginsk ærenpris, Veronicastrum virginicum, og hvid fredløs, Lysimachia clethroides, der med struktur og hvid i hvid giver modspil til de orangefarvede solbrud, Helenium, i baggrunden.

Løgvækster mellem stauder

Løgvækster mellem stauder sørger for farver og struktur som fx prydløg, Allium ‘Purple sensation’, der forvilder sig på smukkeste vis, og dermed egner sig til den vilde del af haven – eller i bede med et cottage-udseende.

orange nellikerod og blå storkenæb

Den smukke orange farve på nellikerod, Geum coccineum ‘Totally Tangerine’, er her dæmpet for et roligt udtryk af blå engstorkenæb, Geranium pratense.

Bladformer som stauder

Brug også gerne stauder med forskellige bladformer som fx hosta, der både har store og små blade samt blade med flere farver.