Singapore botaniske have

Hvis du en dag befinder dig på ækvator, og er i nærheden af Singapore, så und dig selv en tur i den fantasiske smukke botaniske have.

Tekst og foto: Kenn Römer-Bruhn, have- og fotojournalist.

I hjertet af Singapore åbner Singapore Botanic Gardens sine porte til en fortryllende verden af tropisk flora. Denne enestående botaniske have står på UNESCO-verdensarvsliste, og er nærmest et paradis, hvor besøgende kan udforske en utrolig samlig planter fra alle verdens hjørner. Med omhyggelig pleje og ekspertise har gartnerne skabt et miljø, hvor alt fra de majestætiske steppetræer fra Afrika til de farverige, blomstrende buske fra Middelhavsområdet trives side om side.

Den botaniske have huser også imponerende tropiske træer, der strækker sig op til næsten 50 meter i højden, og skaber en skyggefuld baldakin for de mange underetager af vegetation. Et særligt højdepunkt er havens berømte orkidéafdeling, som rummer en betagende samling af denne eksotiske blomsterart. Uanset om du er planteentusiast eller blot søger et frirum fra byens travlhed, byder Singapore Botanic Gardens på en uforglemmelig oplevelse, der appellerer til alle sanser.

The Swan Lake i Singapore Botanic Gardens

Et kig ud over The Swan Lake i Singapore Botanic Gardens.

Tea House i Singapore Botanic Gardens, er faktisk en musikpavillon

De små Tea Houses var oprindelig en Bandstand (musikpavillon), og ses rundt omkring i hele haven. De er ret yndige og ganske praktiske, da de giver skygge hvis du har behov for at sidde ned.

Sir Stamford Raffles – grundlæggeren af Singapore og en anerkendt naturforsker – spillede en afgørende rolle i etableringen af Singapore Botanic Gardens tilbage i 1822. Oprindeligt benævnt som Government Hill, der i dag er kendt som Fort Canning Hill, blev haverne anlagt som et forsøgsområde for koloniale botaniske studier. Selvom det primære formål dengang var at teste vækstpotentialet for landbrugsmæssige afgrøder, lagde Raffles’ vision grunden til, hvad der ville blive en verdensomspændende berømt botanisk institution.

Bygningerne fra Raffles’ tid står stadig som historiske vartegn inde i haven, og huser i dag en charmerende lille blomsterhave. Besøgende inviteres til at vandre rundt i denne historisk rige have, hvor de kan nyde synet og duften af velplejede blomsterbede og få et indblik i de tidlige dage af Singapore’s botaniske forskning. Denne del af haven tilbyder ikke kun et blik tilbage i tiden, men også et fredfyldt tilflugtssted fra byens pulserende liv.

Et kig ud over The Stamford Raffles Garden have i Singapore Botanical Garden

The Stamford Raffles Garden, er en have inde i Singapore Botanic Gardens, der er lille og hyggelig, og kan prale af at have en række yderst sjældne orkideer.

Singapore botaniske have er meget stor, og for at få den bedste oplevelse anbefales det at planlægge dit besøg tidligt på dagen. Det tropiske klima i Singapore kan gøre middagstimerne særligt varme og fugtige, hvilket kan gøre en længerevarende udforskning både udmattende og ubehagelig.

For at holde dig komfortabel, er det klogt at medbringe rigeligt med drikkevarer. Selvom haven tilbyder flere muligheder for at købe forfriskninger langs stierne, er det vigtigt at have vand ved hånden konstant, da du sandsynligvis vil opleve at svede mere end forventet i det fugtige klima. Det er faktisk en anbefaling herfra: Man sveder simpelthen så meget, at vand skal være inden for rækkevidde. Dermed sikrer du, at havens skønhed kan nydes uden ubehag.

Foden af et enormt højt White Silk-cotton Tree (Ceiba pentandra)

Her står jeg ved det ca. 50 m høje ‘White Silk’-cotton tree, Ceiba pentandra. Det er ret imponerende.

Kenn er en erfaren botanisk eventyrer, og har rejst til mange forskellige verdensdele, hvor han havde den enestående oplevelse af at besøge et omfattende regnskovsreservat i Malaysia. Her så han ‘White Silk’ cotton-træer (Ceiba pentandra), som rager op til imponerende 70 meter i vejret. Disse majestætiske træer findes også i Singapore Botanic Gardens, hvor de blev plantet tilbage i 1930’erne og med tiden vil nå lige så imponerende højder.

Temahaver tilpasset klimatiske udfordringer

Singapore Botanic Gardens er hjemsted for forskellige temahaver, herunder en bemærkelsesværdig Dry Garden. Et interessant spørgsmål opstår: Hvordan håndteres tørke i en have, der oplever næsten daglige regnskyl? Svaret findes i havens dygtige gartneres innovative tilgang. De beskytter særligt tørkefølsomme planter ved at overdække dem med glastage, der effektivt skærmer af for regn.

Sådan er det gennem hele haven, hvor forskellige planter i temahaverne præsenteres under beskyttende glastage, skygge, i drivhuse med vandingsanlæg og fugtgivere. Gartnernes opfindsomhed og tekniske snilde fremviser deres evne til at tilpasse og styre havens mikroklimaer, hvilket sikrer optimale vækstbetingelser for et bredt spektrum af plantearter.

Dry Garden i Singapore Botanic Gardens

Den tørre temahave er overdækket af ét stort glastag, så der ikke kommer regn på planterne.

Pergola på en af de mange gode stier i Singapore Botanic Gardens

Pergola på en af de mange gode stier i Singapore Botanic Gardens.

Singapore Botanic Gardens tilbyder gratis adgang, hvilket gør det til en lettilgængelig oplevelse for alle besøgende. Inde i haven ligger den fortryllende National Orchid Garden, der er et besøg værd for enhver planteentusiast. Her betaler du en beskeden entré, og kan bagefter nyde synet af tusindvis af orkideer, fremvist i en blændende palet af farver og former, som intet andet sted i verden. Her er du i bogstaveligste forstand i paradisets have!

National Orchid Garden holder til inde i Singapore Botanic Gardens

Her står jeg ved indgangen til National Orchid Garden, som jeg naturligvis også måtte besøge.

White orchids from the National Orchid Garden in Singapore Botanic Garden

Hvide orkideer i hobetal er slet ikke til at stå for. Tænk hvis man kunne trylle med disse blomster i sin egen have.

I Singapore Botanic Gardens kan du også dykke ned i en verden af krydderurter og lægeplanter, og haven byder på en særlig temahave dedikeret udelukkende til ingefærplanter. Her kan du beundre de smukke blomster, hvis rødder ikke blot er en fryd for øjet, men også en vigtig ingrediens, der tilføjer smag og kraft til mange indonesiske retter.

Et besøg i Singapore Botanic Gardens anbefales varmt, uanset om du mellemlander i Singapore i et par dage, eller din rejse bringer dig forbi dette hjørne af verden. Haven er en oplevelse, og er rig på både skønhed og viden, og den tilbyder en unik chance for at forstå og værdsætte den rige flora, som Sydøstasien har at byde på.

Er du nysgerrig efter at lære mere og dykke dybere ned i botanikkens fascinerende verden? Overvej at booke et af Kenns foredrag, hvor han udforsker de utrolige planters hemmeligheder og deler historier om hans rejser, og ikke mindst hans viden om planternes anvendelse i madlavning og medicin.

An arch in Singapore Botanical Garden

Besøg Singapore Botanic Garden

1 Cluny Rd
Singapore 259569

Se mere om Singapore Botanic Garden.

Rutevejledning via Google Maps.

Lær at dyrke eksotiske, varmekrævende planter

Selvom de eksotiske planter fra Singapore Botanic Gardens som ingefær måske ikke trives i det lokale klima, kan de inspirere til nye måder at bruge planter på, selv herhjemme. I Blomsterhaven har du mulighed for at udforske og blive inspireret til at integrere varmekrævende planter i dine egne haverum, enten ved sydvendte mure og terrasser – eller hvis du har drivhus eller orangeri.

I Blomsterhaven er der rig mulighed for at gå på opdagelse og blive inspireret. Her benytter vi det store drivhus til at udvide mulighederne for at dyrke eksotiske planter i et køligere klima. Disse kurser giver dig viden og færdigheder til at skabe mikroklimaer i din have eller i et drivhus, der tillader dig at nyde eksotiske planter året rundt.

Opdag alle Blomsterhavens havekurser og tilmeld dig for at begynde at eksperimentere med eksotisk plantedyrkning. Eller tilmeld dig nyhedsbrevet og få besked, når nye kurser dukker op.