Vinterklargøring af drivhuset

Sådan beskytter du dine planter og drivhuskonstruktionen gennem de kolde, forblæste måneder gennem vinteren.

Tekst og foto: Kenn Römer-Bruhn, have- og fotojournalist.

Som haven langsomt går i hi, og frosten så småt begynder at bide fra sig, er det essentielt at gøre dit drivhus vinterklar. Et klargjort drivhus sikrer ikke blot dine planter den bedste overvintring, men beskytter også selve konstruktionen mod potentielle vinterskader. I denne artikel vil jeg guide dig gennem de trin, der skal til, for at sikre en effektiv vinterklargøring af dit drivhus, så du kan sikre en problemfri start på næste vækstsæson.
Drivhus på en frostklar vinterdag

Forfatterens drivhus på en frostklar vinterdag. Skønt, at det er gjort klar for vinteren.

Vinterens komme

Med vinterens ankomst er det essentielt at forberede dit drivhus for de kolde måneder forude. Denne periode byder ikke kun på udfordringer, men også på muligheder for at sikre dine planter og drivhusets konstruktion. Denne guide vil lede dig gennem de nødvendige skridt til effektiv vinterklargøring af dit drivhus.

Se også denne drivhusguide for begyndere, hvor du får en grundig introduktion til, hvordan du vælger det rette drivhus, indretter det optimalt og får succes med de første planter. Guiden er fyldt med praktiske tips og inspiration, der hjælper dig godt på vej, uanset om du drømmer om frodige tomater, farverige blomster eller et grønt frirum året rundt.

Når det er koldt og vådt med sne, er der tørt inde i drivhuset

Når det er koldt og vådt med sne udenfor, er der gudskelov tørt inde i drivhuset.

Istapper på drivhuset fortæller, at det er koldt udenfor

Det er så koldt, at selvom solens stråler smelter noget af sneen, fryser vandet til istapper.

Sne i haven, men ikke i drivhuset

Der er sne i haven, men ikke i drivhuset, og du kan stadig foretage lidt derude, selvom det er koldt.

Vinterklargøring af drivhuset inden vinter

I november er det tid til at gøre drivhuset klar inden vinter.

Drivhus klargøres med rengøring inden vinteren

Drivhus klargøres med en grundig rengøring inden vinteren. Her er det en højtryksrenser, der er taget i brug, så snavs og skidt kan vaskes af. Har du et trædrivhus, bør du dog være forsigtig, og nøjes med en blød børste og vand med en mild sæbeopløsning.

Rengøring og vinterklargøring

Du bør rengøre dit drivhus grundigt i det sene efterår, og på den måde fjerne døde planterester og potentielle skadedyr, der kan overvintre og skabe problemer næste sæson. Hvis du har fast belægning i drivhuset, kan det være en god ide at vaske gulvet. Når drivhuset er rengjort, kan selve vinterklargøringen af dit drivhus begynde:

  • Start med en grundig inspektion ved at tjekke for eventuelle skader eller sprækker, hvor kold luft og vand kan trænge ind, og reparér dem straks.
  • Det er også vigtigt at udskifte glas, der er gået i stykker. Kraftig vind kan tage fat i de mindste revner, og er et vindue først itu, kan vinden få så meget fat, at drivhuset slås omkuld.
  • Tjek også, at døre og vinduer sidder ordentligt fast. Læg om nødvendigt en sandsæk eller lignende ved døren, så en storm ikke kan flå i den.
  • Har du automatiske vinduesåbnere, så tjek, at de kan tåle frost – og kan de ikke det, så afmontér dem og opbevar dem et sikkert sted.
  • Afmonter også vandingssystemer, så de ikke bliver frostskadet. Har du pumper, så flyt dem til et frostfrit opbevaringssted.
  • Har du fast vandinstallation, skal hanen være selvtømmende, så der ikke står vand inde i systemet. Vandtilførslen bør kunne lukkes og rørene tømmes. Er det for omstændeligt, kan du trisse rørene med et varmekabel.
  • Har du en regnvandstønde stående i drivhuset, skal den også tømmes for vand. Lader du tanken være fyldt, vil den gå itu, når tøndens indhold fryser til is.

Årets gang i drivhuset

Få tips om, hvordan du udnytter dit drivhus gennem forår, sommer, efterår og vinter. Her kommer Kenn med en række tips og gode råd:

Planter er dækket af med fiberdug, for der er frost på glasset

De planter, der står tilbage i drivhuset, er dækket af med fiberdug, som dermed holder den værste frost tilbage.

Temperaturstyring om vinteren

Selvom mange drivhuse opererer som koldhuse i vintermånederne, er der stadig mulighed for at anvende frostbeskyttende foranstaltninger. Dette kan være i form af isolering med kraftig bobleplast på indersiden af drivhuset, eller hvis dit drivhus er stort, at lave et minidrivhus af bobleplast inde i drivhuset. Her er det muligt at holde temperaturen oppe ved brug af et lille, energieffektivt varmeapparat eller varmemåtter til at beskytte de mest frostfølsomme planter.

Alternativt kan du flytte de frostfølsomme planter hen på et frostfrit sted. Jeg har et isoleret, men uopvarmet udhus, der fungerer fint til opbevaring af frostfølsomme agapanthus, citrus og salvie-planter.

Vanding med omtanke i vinterhalvåret

I vintermånederne er det afgørende at vande dine drivhusplanter minimalt. Overvanding kan være skadeligt, især når temperaturen er lav. Sørg for at jorden kun er ganske let fugtig, men aldrig våd – og vand kun sporadisk og gerne på solrige dage, så overskydende vand kan fordampe.

Hvis du opbevarer dine planter et andet sted end i drivhuset, er det temperaturen, der afgør, hvor meget vand planterne har behov for gennem vinteren.

Planter, der ynder let beskyttelse, kan plantes direkte i jorden i drivhuset – evt. med et par lag fiberdug over sig. Dem behøver du ikke at vande.

Lys og luft er vigtigt i drivhuset hen over vinteren

Lys er en mangelvare i vintermånederne, så sørg for, at dit drivhus er så lyst som muligt. Det kan inkludere en grundig rengøring af glasset, rammer og sprosser. Alger kan vaskes væk med en børste. Er der kalk på ruderne, kan du fjerne det med en blanding af vand og citronsaft.

Er planterne ikke i dvale, kan det være nødvendigt at tilføje kunstig belysning – altså en form for vækstbelysning.

God ventilation er ligeledes vigtig for at undgå kondens og skimmelvækst gennem vinteren. Lad ventilationshuller stå åbne, så drivhuset kan ånde.

Tjek planternes sundhed regelmæssigt

Uanset om opbevaringsstedet er i et udhus eller i drivhuset, skal du regelmæssigt gennemgå dine planter for tegn på sygdomme eller skadedyrsangreb. Fjern syge eller døde blade og blomster for at forhindre spredning af sygdomme.

Forspiring i drivhuset efter vinterklargøring

Forspiring af hårdføre planter kan sagtens lade sig gøre i løbet af vinteren.

Planter dækkes af i drivhuset når der er frost udenfor

Det er en god idé at dække planterne af i drivhuset, når der er frost udenfor. Her er det et dobbelt lag fiberdug, der beskytter planterne.

Den kommende forspiring

Drivhuset tilbyder en unik chance for at forspire visse planter og dermed give dem et forspring, når foråret kommer. Dette kan inkludere krydderurter, salater eller tidlige grøntsager som ærter og løg. Gennem vinteren sår jeg i øvrigt altid babyleaves eller mikroleaf i små bakker, som jeg kan tage med i køkkenet og plukke lige før servering.

Husk at bruge vintermånederne til at reflektere over den forløbne vækstsæson og planlægge forbedringer for næste år. Dette kan omfatte nye plantesorter du ønsker at afprøve, eller ændringer i drivhusets bede for at optimere pladsen og lysindfaldet.

Vinterklargøring af dit drivhus er en investering i dine planters og drivhusets velvære. Ved at følge trinene i denne artikel, kan du sikre, at både du og dit drivhus er godt forberedt til vinteren, og dermed står klar til at starte en ny vækstsæson med fornyet energi og entusiasme.

Og den nye sæson er lig med, at foråret er på vej i drivhuset.

Drivhus i efteråret er klar til vinterklargøring

Et af forfatterens drivhuse i en kulisse af efterårsfarver, der signalerer, at det snart er tid til vinterklargøring.

Teambuilding og events i Blomsterhaven

Styrk dit team i naturens rammer

Oplev skræddersyede teambuilding-aktiviteter, der fremmer samarbejde og kreativitet i din virksomhed, omgivet af Blomsterhavens inspirerende omgivelser.

Blomsterhavens mission er at hjælpe og inspirere mennesker både inden for og uden for arbejdsmarkedet. Uanset om du er selvstændig, leder, medarbejder eller en del af et team, ønsker jeg at give dig redskaber til at udnytte dit fulde potentiale og styrker. Gennem Kenn Römer-Bruhn’s tilgang bringer vi ro, følelser, engagement, relationer, mening og formål i spil. Dette bygger på principperne fra positiv psykologi og trivselsmodellen.

At arbejde med naturen og planterne indebærer også en terapeutisk tilgang. Når du booker teambuilding i Blomsterhaven, får du en form for bevidsthedsudvikling og energi, der involverer din hjerne, hjerte, krop og sjæl.

Disse erfaringer kan efterfølgende skabe begejstring både på kontoret og derhjemme, som en del af kontoret eller i jeres egne haver.

Læs meget mere om teambuilding i Blomsterhaven lige her.