Havedesign ved Vandalorum

På Vandalorum i det sydlige Sverige kan du opleve Piet Oudolf’s havekunst og de bæredygtige drivhuse fra Sweden Green House, og få stor inspiration til din egen have.

Tekst og foto: Kenn Römer-Bruhn, have- og fotojournalist.

I en tid, hvor klimaforandringerne stiller stadig større krav til vores miljø og levevis, opstår der en ny æra af havekunst og -design, hvor bæredygtighed og æstetik smelter sammen.  Vi er i Värnamos landlige omgivelser, et stenkast fra motorvej E4 og hovedvej 27, og her finder du Vandalorum – et museum, der præsenterer dagens mest indflydelsesrige kunst og design.

Vandalorum er ikke bare et museum, men er et levende udstillingsrum, der årligt viser 10-15 unikke udstillinger med prominente nutidige designere og kunstnere fra både Sverige og det internationale kunstner- og designmiljø. Museets arkitektur, der er inspireret af det monumentale ladebyggeri, og som tidligere prægede stedet, er skabt af den prisvindende italienske arkitekt Renzo Piano med interiør designet af den islandske arkitekt Sigurdur Gustafsson.

Skitse og haveplan på Vandalorum af Piet Oudolf

Skitse af Piet Oudolf af plantegruppe sektion D på Vandalorum.

Havedesign og grønne løsninger for udendørsrum

To navne står centralt i denne udvikling: Piet Oudolf, en mester i landskabs- og havedesign, kendt for sine følelsesladede og vedvarende haver, og Sweden Green House, der fremmer grønne løsninger for udendørsrum med glas og æstetik for fremtidens byer og samfund.
Piet Oudolfs have på Vandalorum – foto: Deltavormgroep, Vandalorum

Piet Oudolfs have på Vandalorum. Foto: Deltavormgroep, Vandalorum.

Piet Oudolf, Oudolf Garten on the Vitra Campus - foto: Dejan Jovanovic

Det er planter som disse i Oudolf Garten i Vitra Campus du kan opleve i Vandalorum i Värnamo i Sverige. Foto: Dejan Jovanovic.

Piet Oudolfs have på Vandalorum – foto: John Nelander, Vandalorum

Piet Oudolfs have på Vandalorum. Foto: John Nelander, Vandalorum.

Piet Oudolfs have på Vandalorum – foto: Deltavormgroep Vandalorum

Piet Oudolfs have på Vandalorum. Foto: Deltavormgroep, Vandalorum.

Piet Oudolf’s haveunivers

Midt i denne kreative smeltedigel finder vi Piet Oudolf, hvis arbejde med Vandalorums haver er en hyldest til det skulpturelle i naturen. Piet Oudolf er visionær inden for landskabsdesign, og har gennem sin karriere udforsket og fremhævet planters æstetiske og strukturelle kvaliteter, og skabt haver, der appellerer til sanserne året rundt. Hans tilgang er dybdegående, med en særlig opmærksomhed på, hvordan planter udvikler sig over tid og interagerer med deres omgivelser. Ved Vandalorum har Piet Oudolf skabt en oase, der indbyder besøgende til at fordybe sig i haverummet som et kunstværk i sig selv.

Sweden Green House med visioner for en bæredygtig fremtid

I tråd med Vandalorums engagement i bæredygtighed står et af de smukke drivhuse fra Sweden Green House i haven en som et vartegn for grøn innovation. Firmaet arbejder på tværs af arkitektur og urban planlægning for at fremme bæredygtige løsninger, der kan integreres i byrum og samfund. Deres bidrag til ‘Garden Futures’-udstillingen på Vandalorum viser, at fremtidens bymiljøer kan være levende, bæredygtige og inkluderende rum, hvor natur og menneske kan trives side om side.

Skitse og haveplan til Vandalorum af Piet Oudolf

Skitse og haveplan til Vandalorum af Piet Oudolf.

En fusion af kunst og natur

Vandalorum tilbyder en unik platform for diskussion og udforskning af, hvordan kunst, design og natur kan interagere på kreative og bæredygtige måder. Museet, med sin arkitektoniske skønhed og sit engagement i samtidskunsten, sætter scenen for en dybere forståelse af, hvordan vi kan forme vores fremtidige omgivelser.

Besøget ved Vandalorum er ikke kun et indblik i nutidig kunst og design – det er en invitation til at udforske, hvordan vi kan integrere naturens skønhed og bæredygtighed i vores daglige liv. Med Piet Oudolfs havekunst og Sweden Green Houses visionære projekter, er vi på vej mod en fremtid, hvor naturen og mennesket lever i harmoni.

Læs også om haven ved Vitra Design Museum

For yderligere inspiration og indsigt i, hvordan havekunst og bæredygtig design kan omdanne vores omgivelser, opfordres du til at læse artiklen om haven i Vitra Design Museum, der også er designet af Piet Oudolf. Læs mere og bliv inspireret af Oudolf Garten på Vitra Campus.

Skitse og haveplan til Vandalorum af Piet Oudolf

Skitse af Piet Oudolf af sporobolus matrix-sektion C på Vandalorum.

Piet Oudolf, foto: Magdalena Johansson

Piet Oudolf på Vandalorum. Foto: Magdalena Johansson.

Plant structure in Oudolf Garten at Vitra Campus

Blomstrende russisk salvie, Perovskia atriplicifolia ‘Blue Spire’, giver en god kontrast til forskellige afblomstrede stauder.

Et drivhus fra Sweden Green House

Drivhuset er fra Sweden Green House. Foto: PR.

Et drivhus fra Sweden Green House

Drivhuset er fra Sweden Green House. Foto: PR.

Besøg Vandalorum og Sweden Green House

Skulpturvägen 2
331 44 Värnamo
Sverige

Se mere om Vandalorum.
Læs mere om drivhuset.

Rutevejledning via Google Maps.

Lær at bruge naturen i havedesign

I Blomsterhaven er der rig mulighed for at gå på opdagelse og blive inspireret, når du skal sammensætte dine egne blomsterbede. Nogle af havens bede er inspireret af Piet Oudolf, og du vil kunne finde flere planter i Blomsterhaven, som Piet Oudolf bruger i sine havedesigns. I Blomsterhaven finder du også et smukt drivhus, der er fra Sweden Green House.

I Blomsterhaven kan du komme på kursus i at sammensætte stauder og buske, og forstå, hvordan du tænker som en havedesigner, når du sammensætter dine stauder. Kenn overvejer desuden at tilbyde en række drivhuskurser, hvor du lærer alt om at dyrke, hygge og udnytte et drivhus hele året rundt.

Du finder alle Blomsterhavens havekurser her.