En stor, smuk Oudolf have

Det er Piet Oudolf, der i maj 2020 designede den 4.000 m2 smukke Oudolf Garten på Vitra Campus. Læs med og få lidt inspiration til din egen have.

Tekst, foto og video: Kenn Römer-Bruhn, have- og fotojournalist.

Det er altid en fornøjelse at besøge haver, som er designet af passionerede havedesignere. Denne have er skabt af den hollandske designer Piet Oudolf, og blev plantet til i maj 2020 på et stykke jord ved Vitra Campus i Weil am Rhein tæt på Basel i det sydlige Tyskland. Det kunstfærdige haveanlæg står i fuld flor fra sommer til tidligt efterår.

Piet Oudolf betragtes som en pioner for en generation af havedesignere, der i slutningen af 80’erne begyndte at stille spørgsmålstegn ved konventionel praksis – og fandt traditionel landskabsdesign for dekorativ, arbejds- og ressourcekrævende. I stedet blev der brugt flerårige, ofte selvregenererende planter, buske, græsser og ikke mindst vilde blomster, som længe var blevet ignoreret som haveplanter, og favoriserede en lige så utraditionel indretning af beplantningen.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privatlivspolitik.
I Accept

En bevægelse inden for havedesign

Piet Oudolf ser ikke sig selv som grundlæggeren af en ‘bevægelse’. Det overlader han andre om at bestemme. Han er helt nede på jorden i bogstaveligste forstand, og føler sig opfattet som en helt almindelig gartner. Vel at mærke en gartner, der har fået stor hæder og som i løbet af de sidste årtier har designet et væld af offentlige haver rundt om i verden  – herunder den berømte ‘High Line’ i New York:
The High Line New York by Piet Oudolf

Piet Oudolf har også tegnet den imponerende byhave på High Line i New York.

Paths and borders in Oudolf Garten at Vitra Campus

Oudolf Garten set oppe fra en af udstillingerne i VitraHaus.

The Designmuseum in front of the Oudolf Garten at Vitra Campus

I VitraHaus kan man opleve forskellige designstile og de nyeste moderne designs.

Paths and borders in Oudolf Garten at Vitra Campus

Der er styr på ‘vildnisset’ af prydgræsser mellem stauderne i de interessante kombinationer i bedene.

Tæmmet vildskab

Fælles for Piet Oudolfs projekter er ideen om et landskab, der ser vildt og utæmmet ud, men som ikke kunne eksistere i denne form uden omhyggelig planlægning. Hans havedesign minder om drømmende enge og vildmarker. Men hans havedesign slet ikke vilde. Piet Oudolf  stræber snarere efter at opnå en afbalanceret sammensætning, eller et ‘plantefællesskab’ af planter med tydelige styrker og svagheder og forskellige blomstringsperioder og livscyklusser, så beskueren får en sanselig oplevelse året rundt. Særlig opmærksomhed giver han havens forfald, som hen over vinteren har meget at byde på i form af struktur og kontraster.

På den måde har han radikalt omdefineret, hvad haver og offentlige grønne områder kan være: Naturlige og spontane, uden faste ordninger og fjernt fra prydplanternes og traditionelt havedesigns æstetik.

Piet Oudolfs erfaring med planter begyndte i starten af 80’erne, da han flyttede til den lille by, Hummelo, i det vestlige Holland. Sammen med sin kone, Anja, skabte de sammen en planteskole fyldt med tusindvis af flerårige planter, som de testede af i den store have. De testede for planternes modstandsdygtighed og observerede farveændringerne i løbet af sæsonerne.

Denne proces førte til en lang række gode og pålidelige vækster, som alle i dag er kendte i gængse kredse for deres specifikke karakter, skønhed eller brug i haverne.

Overview of the Oudolf Garten at Vitra Campus

Luftfoto af haven, Oudolf Garten i Vitra Campus. Billedet er venligst udlånt af Vitra. Foto (Copyright): Vitra.

Mange spændende planter

Der er brugt omkring 30.000 planter, inklusive eksemplarer med så mystiske navne som Persicaria amplexicaule ‘Alba’, Echinacea pallida ‘Hula Dancer’ og Molinia ‘Moorhexe’. De danner rammerne for haven, som stort set kun har et par enkelte bænke og en vandskulptur at byde på. De omkringliggende bygninger i forskellig arkitektur, gennemsyrer dem – efter Piet Oudolfs mening – helt nye perspektiver.
Ornamental grasses and borders in Oudolf Garten at Vitra Campus

Farvebælg, Baptisia australis, er brugt som fokusplante flere steder i den store have.

Perrennials in the Oudolf Garten at Vitra Campus

Strandaster, Tripolium vulgare og purpursolhat, Echinacea purpurea, mellem andre stauder i forskellige toner og forme.

More perennials in Oudolf Garten at Vitra Campus

Et kig ud over de imponerende bede.

Plant structure in Oudolf Garten at Vitra Campus

En smuk blanding af blomstrende russisk salvie, Perovskia atriplicifolia ‘Blue Spire’, som giver kontrast til forskellige afblomstrede stauder med kontrastfyldte frøstande.

A stream sculpture in the Oudolf Garten at Vitra Campus

En lang vandskulptur af marmor lader vandet løbe adskillige meter gennem haven.

Grasses in Oudolf Garten at Vitra Campus

Et miks af forskellige stauder og græsser.

Kenn Römer-Bruhn in the Oudolf Garten at Vitra Campus

Havejournalisten og -designeren Kenn Römer-Bruhn på inspirationstur i Oudolf Garten i Vitra Campus.

Besøg Vitra Campus og Oudolf Garten

Ray-Eames-Str. 1
D-79576 Weil am Rhein
Tyskland

Se mere om Vitra Campus
Læs mere om haven Oudolf Garten

Rutevejledning via Google Maps

Lær at bruge naturen i havedesign

I Blomsterhaven er der rig mulighed for at gå på opdagelse og blive inspireret, når du skal sammensætte dine egne blomsterbede. Nogle af havens bede er inspireret af Piet Oudolf, og du vil kunne finde flere planter i Blomsterhaven, som Piet Oudolf bruger i sine havedesigns.

Du kan komme på kursus i at sammensætte stauder og buske og forstå, hvordan du tænker som en havedesigner, når du sammensætter staudebedet.

Du finder alle Blomsterhavens havekurser her.