S1/E3: Stedsegrønne havetips

Lyt med på denne havepodcast, hvor Kenn Römer-Bruhn besøger havearkitekt Jeanette Thysen. Her går snakken på havedesign, havehygge og fugle i hækken. Begge besidder ægte haveglæde, hvilket er ret afsmittende i denne episode af ‘Ægte haveglæde’.
Tredje podcast fra Blomsterhaven handler bl.a. om at bruge stedsegrønt i haven. Du er dermed havnet det helt rette sted, for du er nemlig trådt ind af Kenns havelåge, hvor du får en gratis podcast fuld af tanker og fortællinger fra haven.
Bemærk: Episoden er optaget på simpelt udstyr under et photo shoot, så du må bære over lydkvaliteten denne gang.
I denne episode af ‘Ægte haveglæde’ er Kenn Römer-Bruhn taget på besøg hos havearkitekt Jeanette Thysen, der er en passioneret plantekvinde, freelance haveskribent, underviser og foredragsholder.
Denne podcast er transskriberet, og kan læses under denne artikel.
Jeanettes have er grøn – hele året. For de stedsegrønne er brugt som hække, formmæssige skulpturer, i grupper og som mellembeplantning. Stedsegrønne træer, buske, hækplanter, græsser og stauder har en særlig plads i Jeanettes passionerede plantehjerte. Hun tegner gerne stedsegrønt ind i de have- og planteplaner, som hun i øvrigt nyder og tester mange af i hendes private have i Hadsten og i hendes sommerhushave ved Mossø. Villahaven er tegnet i 2005, og er fuld af taks, tuja, fyr og stedsegrønne stauder samt græsser. I sommerhushaven, der er mere vild og naturpræget, er der bl.a. skovfyr og mange forskellige grantræer blandet med løvskov.
Med ‘Ægte haveglæde’ i ørene får du nogle af Jeanettes bedste tips og stedsegrønne råd til din egen have.
Lyden af ægte haveglæde
På turen gennem Jeanettes spændende have, der er på 1.500 m2, er det ikke svært at se, at hun har styr på tegnepennen og sit plantekendskab. Begge dele bruger hun, når hun tegner alt fra villa- og parcelhushaver til sansehaver, herregårdshaver, kirkegårde og virksomheders grønne områder, så de kan få den vigtige daglige dosis af haveglæder.
Med stor spørgelyst stiller Kenn mange spørgsmål, som du får svar på i denne episode. Og vi møder næsten en stork, et berigende fugleliv, og Jeanette arbejder da også for at udbrede kendskabet til spændende og sunde planter til haven, der giver haveejere og dyrene et rigere liv.
Havepodcasten ‘Ægte haveglæde’ er en samling af erfaringer, anekdoter og filosofier fra vaskeægte havefolk, der giver dig, som lytter med, en ægte haveglæde helt ind under huden.

Skal en dværgfyr holde formen, er det nødvendigt at klippe lysene af, som Jeanette Thysen er i gang med.
Artiklen fortsætter …
Andre havepodcast

Der er de smukkeste stedsegrønne vækster over alt i Jeanettes have i Hadsten.

Smukke stedsegrønne krukkevækster findes over alt på terrassen.

De stedsegrønne træagtige vækster udgør bl.a. thuja, taks, buksbom og laurbær kirsebær.

Jeanettes ikoniske hus og have i Hadsten som du bl.a. kan følge på hendes Instagram-konto.

Hække og buske formes for et stilrent udtryk forskellige steder i haven.
En stor tak til Jeanette Thysen for hendes store viden, gode humør og vidunderlige bidrag til Blomsterhavens tredje podcastepisode af ‘Ægte haveglæde’.
Flere episoder kommer løbende til – glæd dig, haveglæd dig!
Transskribering
Velkommen til blomsterhavens podcast og til ægte haveglæde.
Kenn: I dag er jeg på besøg i Hadsten, og her ligger en smuk have i et relativt nyt villakvarter. Alligevel er her store træer med velvoksne hække og en skøn frodighed. Nu træder jeg forsigtigt ind ad flisegangen, og jeg har allerede spottet fugleliv, skønne farver og harmonisk ro for øjnene. Det er ret tydeligt, at jeg er kommet på besøg hos en dygtige havearkitekt. Det er nemlig Jeanette Thysen og hendes have, jeg vil tage med på oplevelsen i – og nu kan jeg også se Jeanette.
Jeanette: Hej Kenn, og velkommen her i haven i Hadsten.
Kenn: Tusind tak fordi jeg må komme forbi dig og din have. Fortæl lige vores lyttere hvem du er.
Jeanette: Jeg er Jeanette Thysen, og jeg havearkitekt, og det her er min private have du kommet til.
Kenn: Men hvor er her skønt på sådan en fantastisk sommerdag. Og jeg kan se at du står med en beskæresaks?
Jeanette: Jeg er i gang med lige at studse min fyr. Min bjergfyr. Vi er her i starten af juni, og nålene er ved at slippe lysene, som man kalder skudspidserne. Og dem klipper jeg lige fordi jeg vil gerne have dem tætte. Jeg har bjergfyr i krukker, og jeg vil gerne have, at de bevares tætte. Så jeg studser, kniber eller klipper lysene, således at de forgrener sig.
Kenn: Jeg kan se at du har dem stående i nogle højre krukker, firkantede krukker, der er konisk formet så de er tykke for oven og smalle forneden. Hvor lang tid kan bjergfyr stå der?
Jeanette: Jeg har haft dem i fem år i krukker, og der trives de godt. Bjergfyr er jo en utroligt hårdfør, stedsegrøn, og jeg synes, de er så smukke med deres nåle og giver en smuk kontrast til alt det grønne her i haven. Så det er en stedsegrøn, jeg varmt kan anbefale og en af mine egne favoritter.
Kenn: Jeg har hørt, at du godt kan lide stedsegrønne planter – og hvis jeg kigger rundt her i din forhave, så er der også en takshæk og en buksbomhæk.
Jeanette: Jeg kan godt lide stedsegrønne – det er en af mine favoritter, fordi de giver form og farve og struktur til at haven hele året, og vi har brug for grønt og stedsegrønne giver grønt til haven hele året. Og så er de fantastiske til at give et rigt fugleliv. Jeg skal tage dig med her hen, hvor du skal se …
Der er nemlig en lille overraskelse her henne. Kan du se, hvem der sidder i hækken og kigger ud til os?
Kenn: Der er simpelthen … er det en solsort?
Jeanette: Det er en solsorteunge.
Kenn: Og det er første gang den flyver.
Jeanette: Ja, og det sjove ved solsorten er, at de forlader reden, før de faktisk kan flyve. Du kan godt se, den har ikke fået halefjer endnu, men de er simpelthen … Den ligner nærmest en vagtel, eller sådan en lille … Den har simpelthen siddet og er blevet fodret inde i hækken, og nu hopper den så ud for første gang. Vi så faktisk det første flyveforsøg.
Kenn: Altså i denne have sker der åbenbart mirakler.
Jeanette: Jamen, det er jo egentlig en af de dejlige ting, som stedsegrønne kan. Og samtidig så kan du se … jeg har en takshæk i forhaven som ruminddeler haven, så jeg får skærmet indkørslen af, og for dannet en ryg og et værn mod det centrale af min forhave. Det er jeg rigtig glad for, for så behøver jeg ikke at kigge på bilerne, og jeg får den grønne rare ramme omkring haven, som er vigtig, når vi bygger haver.
– – –
Kenn: Det er jo et komplet haverum denne her forhave.
Jeanette: Jeg ser gerne, at vi skal have træer til at danne tag, når vi danner rum i haven, og vi skal have hække til at danne vægge, og vi skal have noget til at danne gulv i haven. Det er ligesom at bygge et hus, når vi danner rum i haven, og det er noget af det, de stedsegrønne kan være med til. Og de er jo varige, så de er der hele året.
Kenn: Apropos gulv – du har også et gulvtæppe af græs, og på den anden side af din indgang, der er af fliser, har du også græs. Det er i sig selv en ret smuk mosaik. Jeanette: Ja, tak skal du have, og så kan jeg også godt lide at farve haven med stauder og have noget, der giver en langstrakt blomstring. Så jeg har bede her langs med indkørslen. Det er faktisk med vintergrønne eller stedsegrønne stauder som kæmpe stenbræk, der står med farve hele året, det er med vortemælk som også er vintergrønne, og der er med løvehale. Det giver struktur og farver, og så er der løg til at give endnu mere farve …
Kenn: Og de farver, der er på de her kæmpe stenbræk, er jo en smuk lilla-rosa farve?
Jeanette: Ja, lilla, rosa, purpur, violet – vi kan kalde dem begge dele. Og den vortemælk blomstrer lige nu – eller det har den faktisk gjort i nogle uger – vi er henne på den anden måned den blomstrer. Den står med en lysende lime farve, og det står utroligt flot til de fleste farver. Violet er kontrastfarver, men også til de grønne og lyser op i det mørkegrønne, og her er lime en rigtig god farve.
Forhaven er i min verden det vigtigste rum i haven, fordi det er her, vi alle sammen færdes hver dag. Uanset om vi er havemennesker eller ej, så er det vigtigt at have en forhave, der gør os glade.
Kenn: Det kan jeg godt forstå, for her er imponerende smukt. Du har virkelig formået at skabe noget struktur, nogle spændende former og skønne farver i dine bede.
Og så er denne her ro, som din stedsegrønne hække giver. Der er jo noget hele året rundt kan jeg se.
Nu står jeg under to søjletræer af en eller anden slags. Hvad kan du fortælle om dem?
Jeanette: Det er nogle opstrammet … Altså jeg har to velkomsttræer i haven her foran huset. Det er jo et symmetrisk, klassisk murermester-inspireret hus. Villaen er symmetrisk, og på samme måde så er forhaven også symmetrisk, fordi det skaber sammenhæng mellem haven og huset. Det jeg har plantet her, er to pyramideavnbøg – opstrammet pyramideavnbøg. De har en meget flot stram struktur med en kegleformet krone, og så engang imellem bliver de formklippet, så de hjælper og støtter kronen. Dem er jeg rigtig glade for, og det er fuglene i øvrigt også.
Du skal høre en sjov historie om de her træer. Jeg købte for fem år siden, og da var de store, og de blev plantet i maj måned. Det var lige sidste udkald i forhold til at plante træer, og de var ved at springe ud. Da de så bliver plantet, så går der godt en uge, så flytter der simpelthen den smukkeste fugl ind …
Kenn: Der flytter en … der flytter en stork ind?
Jeanette: Ha, ha, ha … En stork! Ja, det var ellers godt. Det var ikke en stork, men lige så smuk i min verden, for det var en stillits. Et stillitspar. Og i tilgift til de her forhavetræer, så fik jeg simpelthen stillitsunger, og det var et meget smukt syn at opleve og følge dem.
Kenn: Det var en fantastisk god historie, og det betyder simpelthen, at når man planter træer og hække i sin have, så får man også mere diversitet i form af flere fugle i haven.
Jeanette: Det gør man, når man får et meget rigt fugleliv, og det synes jeg er en af glæderne ved at plante træer i haven.
Nu skal du se, for jeg vil gerne vise dig rundt i haven. Lad os gå denne vej …
Kenn: Det er det, vi gør. Og hvad er det så for skønheder i violette farver jeg kan se her?
Det du ser her, er violette prydløg, Allium. De er skønne og svævende bolde i luften og danner en smuk kontrast både til de stedsegrønne hække som jeg har her i haven, og lige sådan de limefarvede vortemælk. Det er sådan en dejlig løgplante, som er let at dyrke. Uanset om du har en lille eller stor have, så er det skønt at lægge prydløg om efteråret, og så glæde sig til de her svævende violette bolde om foråret.
Kenn: Det kan ikke gå helt galt, hvis man er nybegynder i en have.
Jeanette: Der er nogenlunde garanti med de her prydløg, fordi de er nemme.
Kenn: Jamen, så vil jeg gerne give et råd videre til jer, der lytter med: For prydløg skal ned i kurven næste gang du er i dit lokale plantecenter.
Jeanette: For god idé.
Kenn: Jeanette, vis mig lidt mere din have …
– – –
Jeanette: Jeg er glad for stedsegrønne, og hvis vi går videre her, så er der et haverum mod syd. Jeg har en gavl af høje huse omkring mig, så jeg har plantet træer her og dannet et rum med nogle pyramideavnbøg, der ikke er opstammet. Jeg har ni pyramidavnbøg her mod syd, som er omkranset af en takshæk, og så er der et skovagtigt bed, som jeg er rigtig glad for at sidde og nyde herinde.
Kenn: Det ser virkelig spændende ud. Disse træer ligner jo noget nede fra Sydeuropa?
Jeanette: Det er faktisk sjovt med avnbøg, for de er egentlig en bøg i familie med den bøg vi kender. Den er i familie med nød, og det er et skønt og meget formstærk træ. Og du kan se, at de har en meget slank pyramideform – sådan er de klippet, og de skal klippes ind engang imellem for at holde formen. Til gengæld får du et højt slankt træ, og det er et af de træer jeg rigtig glade for at bruge – både i min egen have og når jeg tegner haver.
Kenn: De ret høje træer. Er de omkring 4 meter.
Jeanette: Det er de blevet nu. Jeg plantede dem, da de var 2½-3 meter høje, så jeg plantede dem store, fordi jeg vil gerne have glæde af dem fra start. Du køber tid ved at købe store træer. Det man bare skal huske, er at man skal sørge for at vande dem indtil rødderne kan forsyne træet med vand.
Kenn: Hvor lang tid har du egentlig været interesseret?
Jeanette: Åhhh, det har jeg, siden jeg var barn. Jeg fik haven ind med modermælken, fordi jeg kommer fra landet, og man var jo nærmest tvangsindlagt til at gå i haven, da jeg var barn. Og så er det siden gået fra tvang til glæde, og jeg nyder at slappe af i min have, og gå og nørde, og få ideer. Og ja, det er bare mit grønne terapirum. Og så er jeg også så privilegeret, at jeg kan bruge det professionelt, og henter inspiration, når jeg skal hjælpe andre med at få en have, og tegne haver for andre.
Kenn: Du har simpelthen et væld af forskellige planter, herunder stauder, buske, stedsegrønne træer, hække og meget andet. De er en del af din inspiration og en del af det, du giver videre til dine kunder?
Jeanette: Jeg kan rigtig godt lide at teste de planter, som jeg anbefaler andre. Når jeg tegner bede, og jeg tegner haveplaner til andre, så kan jeg godt lide at have prøvet planterne selv. Jeg er ikke uddannet gartner, men kompenserer for det, ved at teste planterne i min egen have, så vidt det er muligt. Det kan jeg rigtig godt lide.
Kenn: Lige nu er dagen ved at gå på hæld. Solen er på vej ned over markerne her i Hadsten, og jeg kan dufte en skøn parfumeret duft her i haven. Hvad er det for en vidunderlige plante? [Der snuses]. Nej, hvor her dufter …
Jeanette: Den hedder natviol, det kalder man den. Den kaldes også vellugtende aftenenstjerne. Hvis man ser i bogen ’Anbefalede plantenavne’, så hedder den almindelig aftenstjerne, Hesperis matronalis på latin, og den dufter simpelthen himmelsk om aftenen, og den lyser også op, som du kan se. Jeg har drysset frø og har drysset nogle klatter af frø rundt omkring i bedene omkring terrassen.
Kenn: Altså helt bevidst?
Jeanette: Ja, det er simpelthen for at få nogle grupper, der blomstrer og giver farve. Du kan godt se, at vi står foran et bed, hvor der er meget grønt, hvor jeg har græs og hosta. Her er blåviolette katteurt, som er ved at springe ud. Men det er meget grønt imellem de stedsegrønne, og her almindelig aftenstjerne også gode.
Prøv at dufte denne her.
Kenn: [Der snuses].
Jeanette: Det er lægebaldrian.
Kenn: Hold da op …
Jeanette: Den er dejlig, og er en meget skovagtig plante, og kan også bruges i fugtige områder. Den holder ikke så længe, men den er så dejlig, fordi den … Det var egentlig den, jeg skulle have sat ind i buketter, men det kommer …
Kenn: På vores rundtur i din have, er vi havnet på en stor dejlig terrasse.
Jeanette: Ja, omkring terrassen har jeg jo nogle frodige grønne bede. Jeg kan godt lide kontrasten mellem vild og stram, og der har jeg nogle grupper af almindelig aftenstjerne, og den dufter simpelthen himmelsk. Og den farver jo også med lyse violette blomster i grupper omkring terrassen og lyser så dejligt op i alt det grønne.
Kenn: Ja, smukke, skønne toårige kan man ikke få nok af. Men Jeanette, det er jo ikke helt forkert, hvis jeg fortæller lytterne, at havens farveskala er til den blå, lilla og rosa side?
Jeanette: Jeg synes det er dejligt, at man kan gå ud og har god plads på terrassen. For at skabe frodighed omkring terrassen, så har jeg rammer af stedsegrønne buksbom og en lille miniallé med kuglebuksbom. Der er fem på hver side, og de bliver bare større, flottere og frodigere hvert år. Ind imellem er der en masse græsser, og der er en masse forskellige vækster, herunder især de toårige. Der er dagspragtstjerne, der er pink blomster som du kan møde i vejgrøften, der er akeleje, som blomstrer nu, der er fingerbøl …
Kenn: Vi er i højre side af terrassen, der domineres af blåviolette farvenuancer …
Jeanette: I denne side har jeg … Jeg gør det når jeg tegner haver, så vælger jeg gerne en bevidst farveskala, for når der er mange forskellige slags stauder, så er det godt at have noget, der samler sig her. I denne side terrassebedet har jeg derfor blåviolette stauder …
Kenn: I den modsatte side sådan cirka 8-10 meter væk …
Jeanette: De pink nuancer, der kommer her, kan du se. Der kommer pink-violette storkenæb nemlig. Der er også dagpragtstjerne, der følger med. Og her ude er knopurt, der også blomstrer i pink …
Kenn: Det var da en fræk en, du har der?
Jeanette: Ja, det er nemlig en lækker sag. Men den breder sig lidt meget …
Kenn: Det skal man være klar over!
– – –
Jeanette: Min have er cirka 1.200 kvadratmeter.
Kenn: Den ser ikke helt rektangulær ud?
Jeanette: Nej, den er sådan lidt … den ligger på en bue, kan man sige. Til den ene side skråner den lidt, og går ud mod det grønne område. Så der er nogle skæve linjer herovre, som jeg bruger hækkene til.
Kenn: Sådan konisk formede?
Jeanette: Ja.
Kenn: Nej, hvor spændende.
Jeanette: Og så er det jo dejligt med marker herude, og det nyder jeg meget.
Kenn: Vi står ovre på terrassen nu og kigger ud på den frodigste, bølgende mark af?
Jeanette: Byg.
Kenn: Der er nogle, der godt kan lide at brygge øl her?
Jeanette: [Fnis]. Ja, det er jo dejligt. Vi har ikke havudsigt, men vi har en meget god udsigt, da kornet simpelthen bølger. Det er en fornøjelse at se, hvordan vinden blæser i det – i vores grønne hav.
Kenn: Når jeg er rundt i forskellige haver, så er der altid noget, der giver mere opmærksomhed end andet. Og her er for eksempel et hul i hækken, der forsøger at hive lidt i mig. Som det legebarn jeg fortsat er, må jeg bare hen og kigge igennem hullet. For hvad er der mon på den anden side?
Jeanette: Kom med så skal jeg vise dig, hvad der er på den anden side.
Kenn: Det er jo den smukkeste bøgehæk.
Jeanette: Det er en bøgehæk, og der er en bøgebue. Jeg har simpelthen lavet en portal – kan man nærmest sige – for at skabe noget højde og noget rum i haven, så vi går over herud…
Kenn: Det er fantastisk. Det er… Det er jo ligesom… Av for fanden, du trådte på mig! Jeanette: [Grin]. Undskyld [mere grin] …
Kenn: Det er jo ligesom en hule, altså der er jo hulestemning her.
Jeanette: Det er det, der er så dejligt med denne her. Når man går ind under den, så får du simpelthen ly af bøgehækken. Så er der hul til omverdenen, som du kan kigge i, og du kan kigge op i trækronerne, der når helt sammen. Så ja, der er sådan lidt hulestemning. Og da masser af dyr derude. Der er agerhøns, harer, og så har vi også en rød glente, der flyver forbi, og en nattergal mm. Det nyder vi meget.
– – –
Kenn: Så er der plantefokus!
Jeanette: Ja, det har her i min have, det er sådan nogle grupper af Thuja ’Smaragd’ – trioer af tuja, som jeg kalder det. Jeg har fire grupper med trioer af tuja.
Der er tre i hver gruppe tuja, som har en lidt forskudte størrelser, og de danner en grøn pause og struktur i haven, som jeg rigtig godt kan lide. Især om vinteren, er det dejligt at have den grønne struktur som tujaerne giver.
Kenn: Ja, for dine stauder visner jo ned, tænker jeg.
Jeanette: Ja, de gør. De fleste visner ned. Men fx er citrontimian vintergrøn, og der er også påskeklokker, som er vintergrønne. Der er nogle enkelte ind imellem, som er vintergrønne. Tujaerne står og skaber farve og struktur, og så bryder de også vinden og danner ly for fuglene. De er på alle måder er med til at give liv i haven.
Kenn: Nu er vi så kommet rundt om terrassen, hvor du også har forskellige tujaer stående i grupper med tre i hver. De ser virkelig fine ud. Går vi lidt længere, så er vi havnet på tærsklen til terrassen, der her er omgivet af kuglerunde, formklippede buksbom …
Jeanette: Jeg har ti buksbom. Fem på hver side af midtergangen til terrassen. Dem klipper jeg kugleformede. Jeg gør det én gang om året. Tidspunkterne varierer lidt efter, hvornår jeg har tid. Men det, der er vigtigt, er primært to ting. Den ene ting er, at jeg klipper en overskyet periode, ikke bare en overskyet dag, men en overskyet periode. Sådan som det er ligesom med os andre, så de ikke bliver solsvedne eller solskoldet og får brune blade. Samtidig klipper jeg når det er tørvejr, for at undgå, at de bliver inficeret med svampe – altså at de bliver syge af svampesygdom. Så det er den måde, jeg beskytter dem på. Jeg klipper dem lige fra slutningen af juni til engang i august. Præcist hvornår er mere underordnet for mig i hvert fald.
Kenn: De imponerende flotte og fuldstændig kuglerunde. Hvordan bærer du egentlig ad med at få dem så fine?
Jeanette: Jeg håndklipper dem simpelthen med håndsaksen. Nogle gange så vil jeg sige, så har jeg også brugt en lille minitrimmer/elklipper. Jeg klipper simpelthen sådan, at jeg går rundt med den runde form. Jeg klipper lidt, så træder et skridt tilbage, og så kigger jeg på den fra forskellige vinkler, og så klipper jeg igen. Nu har jeg efterhånden gjort det i så mange år, så det sidder lidt på rutinen.
Det er godt nok dejligt, når det er gjort her.
– – –
Kenn: Så er vi tilbage på selve terrassen, og kigger på nogle smukke krukker med nogle lækre planter.
Jeanette: Jamen, jeg er vild med vortemælk, og det er en af de vintergrønne vortemælk, en middelhavsvortemælk. Bag denne her middelhavsvortemælk har vi en mørkbladet perikon. Den får orange blomster, og den giver sådan en smuk kontrast til de her grålige blade, som vortemælken har. Lige som dette nåletræ … Det er jo noget af det, der giver en spændende have. Vi har kontraster både i bladform og i farver – og det er med til at skabe spænding i haven.
Kenn: De er bare virkelig smukke. Lader jeg blikket vandre, kan jeg se, at du også for enden af terrassen har endnu et hul i en hæk. Jeg blev simpelthen nødt til at kigge ind. Hækken er tykke og læderagtige, og lur mig: Er det ikke laurbærkirsebær?
Jeanette: Det er nemlig rigtigt, Kenn. Altså her … Jeg kan godt lide at bruge stedsegrønne, for det, der skønt ved dem, er, at de dækker. Så herinde har jeg faktisk mit rodehjørne.
Kenn: Det kunne være, at vi lige skulle fortælle, at vi faktisk er havnet i et lille haverum.
Jeanette: Ja …
Kenn: På fem gange fem meter?
Jeanette: Sådan cirka, ja, godt og vel.
Kenn: Mega hyggeligt.
Jeanette: Tak skal du have.
Kenn: Her kan man jo være i fred.
Jeanette: Ja, det kan man. Der er hæk til alle sider, og så er der lige stakit til den fjerde side. Men der er bøgehæk på begge sider, og så er der den her laurbærkirsebær, som lukker af mod terrassen og gør, at dels så bryder den vinden, og dels så kan man ikke se, hvad der foregår inde. Det synes jeg er dejlig. Der også en hulestemning, når du går igennem buen. Og det synes jeg jo er dejligt at lege barn i haven. Altså noget man ikke kan se. Det er også en spændende have.
Kenn: Men prøv lige at høre en gang. Her er helt stille.
Jeanette: Dejlig, ikke? Det er simpelthen et rum i haven.
Kenn: Der er jo ligesom … ja, undskyld … men der er jo ligesom en dump lyd herinde. Her har jeg faktisk stille.
Jeanette: Det er dejligt, og det er jo også noget af det, haven gerne må kunne give os. Altså ro, og det gør det her haverum, og det giver også ro for blikket fordi, når du lige skal have noget hurtigt væk, så kan du bare putte det herind. Så kan man gå og hygge sig. Det er lidt terapi – haveterapi.
Kenn: Ja, haveterapi kan noget. Jeanette, hvad kalder du egentlig din havestil?
Jeanette: Min havestil er en kombination af stram og vild. Hvis man skal sige, at den har en bestemt stilart, så er det nok den engelske inspirerede cottagestil. Som du kan se bugner bedene af blomster, og samtidig har jeg meget stedsegrønt. Og så kan jeg godt lide både at have træer og hække og græsser og blomster i haven. Så cottagestil – det må nok være det nærmeste den her engelsk inspirerede cottagestil.
Kenn: Jeg elsker jo nærmest alt i en have, og bliver haveglad af det meste. Men hvad med dig, Jeanette? Hvad giver dig ægte haveglæde?
Jeanette: Skal jeg nævne én ting, så er jeg det bedste jeg har lavet i haven, er at plante mine pyramideavnbøg. Det er fordi de skaber tag i haven, og det giver en helt anden rumvirkning.
– – –
Jeanette: Min have er tegnet efter, at der både skal være plads til børn og voksne i haven. Nu er mine børn flyttet hjemmefra, og så fungerer det knap så godt. Terrassen er stor, og græsplænen er stor. Det havde den ikke behøvet i dag.
Kenn: Jeanette, hvad skal dit næste større haveprojekt være?
Jeanette: Det skal være at så min køkkenhave til. [Der grines].
Kenn: Jeg kan godt se, at du har en køkkenhave, og der er bar jord.
Jeanette: Der er bar jord.
Kenn: Men man kan jo bare sige, at det er bare jord.
Jeanette: Det er bare jord – vi kan ikke nå det hele.
Kenn: Kære Jeanette. Nu har vi været rundt i din fantastisk smukke have, og set dyrelivet og planterne trives så fint. Det har virkelig været en fornøjelse at se din have, og få et indblik i dit arbejde som havearkitekt, der har afspejlet sig flot her i haven.
Jeg skal videre i min færd efter ægte haveglæde, som jeg og lytterne bestemt har fået her hos dig. Men inden jeg kører af sted, så har du måske fem hurtige tips til lytterne?
– – –
Jeanette: Mine bedste råd er:
Plant træer – ingen haver uden træer.
Plant stedsegrønne – det giver farve og form hele året.
Plant masser af blomster, der blomstrer forskudt – det giver liv og nye oplevelser.
Sørg for noget til fuglene – giv dem foder, hvis de ikke har, og ellers tænk på, hvordan du kan indrette en rar fuglehave.
Og så husk, at enhver have er unik, ligesom du skal din have også være unik. Det, der gør dig glad, er det vigtigste i din have.
Det var fem lige fra hjertet.
Kenn: Tusind tak for din råd, Jeanette, og for rundturen i din have. Jeg håber, at du som har lyttet med, har kunne fornemme vores haveglæde og de indtryk vi har mødt på vejen. Denne podcast er jo blot lyd, og på blomsterhaven.dk kan du se billeder og læse om Jeanette Thysens smukke have. Og så er jeg den, der er videre …
Jeanette: Tak for i dag, Kenn. Det har været rigtig hyggeligt at have dig på havebesøg. Kom igen en anden gang.
Kenn: Ja tak. Jeg kommer meget gerne igen …

Læg en kommentar