Sådan får du nemt flere erantis og vintergækker
Elsker du også de smukke blomstrende tæpper af erantis og vintergæk i det tidlige forår, så kan du hjælpe processen på vej ved at dele og genplante. Se her, hvordan du gør.
Tekst og foto: Kenn Römer-Bruhn, have- og fotojournalist.

Det er ikke til at stå for, når vintersolen stryger sit smukke lys hen over blomstrende vintergækker og erantis.
Vi var heldige at overtage en have, hvor den forhenværende ejer havde plantet erantis og vintergækker hist og her. Hen over årene er det blevet til et tæppe af gule erantis i februar og marts, med hvide drys af vintergækker. Skønt ser det ud.
Andet år efter vi flyttede ind, delte jeg en masse knolde af erantis og løg af vintergækker, som blev genplantet i plænen som små øer. Det var tilbage i 2012. Nu gør jeg det hvert år, ligesom jeg også hvert år i april-maj også drysser modne frø fra erantis ud i plænen og langs skellet. Der går ca. fire år fra de bliver sået til de blomstrer – de små øer af erantis og vintergæk vokser, og bliver større og smukkere år for år.
På trods af, at jeg i 2016 fældede en masse træer omkring plænen, hvor erantisserne står – og træfældningen har været hård for plænen – giver de små søde blomster ikke op, og byder i dag på et blomstrende tæppe af tusindvis erantis og vintergækker.
Som den havemand jeg er, gik jeg i vinteren 2019 i gang med at flytte mange klumper af delte vintergækker ud på en af ejendommens mere vilde områder. Her er der et par store enge, hvor jeg er i gang med at plante ‘vildt’. Det tager en del år, hvis naturen selv skal sprede frø, og derfor giver det god mening at hjælpe den lidt på vej. I disse vilde områder af haven, vil der også blive plantet vilde danske stauder ud. Jeg glæder mig, og hygger mig med projektet. Det bliver så fint – og insekterne vil elske det.

Kommer der sne, er det fantastisk at se vintergækkerne blomstrer.
Formering af vintergækker og erantis
Måske har du steder i din have, som godt kunne trænge til et frisk vinterpust om vinteren og i de tidlige forårsmåneder. Så er det bare om at hjælpe de vintergækker og erantis du har i forvejen, til at sprede sig, for det er så nemt at formere de vintergækker og erantis.
Vintergækker formerer sig ved at danne sideløg, og kan på den måde blive til en stor gruppe i løbet af nogle år. Myrerne er med til at sprede deres frø, og derfor kan du også opleve, at vintergækkerne dukker op de pudsigste steder i haven. Men det tager langt tid, før de blomstrer, og endnu længere før de danner en stor smuk gruppe. Derfor kan det være en god idé at give dem en hjælpende hånd.
Erantis formerer sig også ved at danne nye knolde, og sætter desuden nemt mange frø, der hurtigt spirer til nye planter. Det er derfor du kan opleve gamle haver, hvor et kønt, gult tæppe af erantis pryder græsplænen og havens kanter. Sådan en have har jeg selv været heldig at få. Også erantis kan hjælpes på vej, så du kan få dit eget gule tæppe i haven.
Sådan formerer du vintergækker og erantis
Det nemmeste du kan gøre, er at dele eksisterende grupper af vintergækker og erantis. Begge planter lader sig nemt dele. Plant herefter en lille gruppe på nye steder i haven, hvor du ønsker de skal give liv, lys og humør i en ellers mørk vintertid:
- Grav en gruppe vintergækker op, og træk den forsigtigt fra hinanden, så du har en række mindre grupper med tre-fem løg i hver.
- Grav små huller hvor du ønsker de skal vokse videre, og plant de små grupper igen. Drys gerne lidt ny jord ned i plantehullet.
- Når du graver erantis op, så tager du en samling af nogle knolde, der også nemt kan trækkes fra hinanden.
- Igen graver du nye huller, hvori du planter to-tre knolde i hver.
Jo, det kan godt tage lidt tid, men investeringen er så hurtigt tjent hjem, at du efter blot én sæson, kan betragte både vintergækker og erantis nye steder i haven. Hvem vil ikke gerne træffe nye bekendtskaber i haven? Jeg vil – og jeg glæder mig hvert år, hvor nye områder af haven lyser op i det tidlige forår.
Vil du høre mere om, hvordan du skaber tæpper af erantis, så lyt med i podcasten ‘Ægte haveglæde’.

Med årene bliver skyggehaven fuldstændig dækket af blomstrende erantis og vintergækker. Man kan jo slet ikke vente …
Sådan gør du

1. En klump vintergækker graves op.

2. Grav et passende lille hul, og sæt en lille klump af vintergækker i.

3. Drys lidt porøs jord ned omkring løgene og tryk til, så der er god jordkontakt.

Det er en gave at få et blomstrende hav af erantis forærende, når man overtager en gammel have. Jeg gør mit til, at tæppet bliver vokser sig større år for år.

Denne lille gruppe vintergækker har kun nogle få år på bagen, og er så smuk i vintersollyset.
Hvornår kan vintergækker og erantis formeres?
Du kan sagtens dele en gruppe af vintergækker, mens de er i blomst. Det går helt fint. Derfor kan du allerede grave en gruppe op, når du kan se de spæde nye spirer dukke op i haven. Du kan også vente til de er i fuld blomst. Det betyder intet. Endelig kan du også vente til de netop er afblomstret, men vent ikke for længe, for når alt andet begynder at vokse frem i haven, kan du pludselig ikke huske hvor de stod henne.
Erantis danner knolde og kan deles på nøjagtig samme måde uanset om den er i blomst eller ej. De er meget nøjsomme. Senere på sæsonen kan du høste de modne frø, og så dem rundt om i haven. Fra du har drysset frøene ud til de blomstrer, går der ca. fire år. Det kan synes af lang tid, men er det værd at vente på?
Pludselig har din have de smukkeste tæpper af hvide vintergækker og gule erantis.
Formering med skælpar (løgskælsformering)
Denne metode til formering er lidt mere kompleks og nørdet, men giver til gengæld en stor mængde vegetativt formerede løg. Teknikken kan også benyttes på andre løgvækster. Egentlig er det løget overlevelsesteknik vi udnytter. For hvis du kommer til at skære et løg fra en vintergæk over, så kan du være heldig at begge halvdele gror videre. Denne metode giver blomster allerede efter to år.
Metoden består i at dele skællene på vintergæk-løget, og placere dem i et fugtigt miljø for at tilskynde nydannelse af nye løg fra hvert løgskæl.
Gå ud i haven netop nu, og mærk den smukkeste gruppe af vintergækker op med en pind eller lignende. Så er de nemmere at finde senere på året. For sidst i maj eller i starten af juni graver du gruppen af vintergækker op. Bladene skal være visnet helt ned, og løget gået i dvale. Fjern de yderste brune skæl, dødt væv og rødderne, og hold løget intakt. Du har nu en række fine hvide løg af vintergæk.
Brug nye gummihandsker eller vask hænderne grundigt, og brug et steriliseret stykke glas som skærebræt og en skarp kniv, da renlighed er af afgørende betydning for succes. Sterilisér når du skifter til at skære et nyt løg.
Skær toppen og bunden (lige over roden) af hvert løg med en skarp kniv.
Del hvert løg lodret i halve, så lodret i kvarte, og del igen osv. Så du enten har otte eller 16 løgdele afhængig af løgets størrelse. Målet er at få en kileformet løgskive med et stykke af løgkagen (rodklumpen). Ja, det bliver lidt af et pillearbejde.
Skil hver kileformet løgskive ad, så løgskællene bliver parvise. Skær af ved løgkagen (rodklumpen). Jeg fortalte jo, at det blev et pillearbejde ? …
Læg løgskællene i en skål med et svampemiddel (det er desværre nødvendigt) i 30 minutter. Afdryp herefter i en si eller lignende. Hvis løgskællene herefter er meget slimede eller klæbrige, så skyl sigten under vandhanen. Tør af med et stykke rent køkkenrulle.

Løgskælformerede vintergækker blomstrer ret hurtigt.
Fyld en skål med 1 liter vermiculite og tilføj en lille deciliter kogt koldt vand. Ryst godt og grundigt, så fugtigheden bliver ensartet i blandingen. Lad blandingen hvile en times tid, før du fortsætter.
Fyld indholdet i en stor frysepose, og læg et løgstykke i en ad gangen, mens du forsigtig ryster posen. Sørg for at ingen løgstykker rører ved hinanden, for at forhindre mugdannelse.
Ryst posen en sidste gang, og fyld med luft før den lukkes med elastik og mærkes med dato, art og antal.
Placér et mørkt, men lunt sted ved omkring 20-21° i 12 uger.
Når små løg vises i bunden af ??løgskællene, skal de pottes individuelt i en dybde svarende til deres egen højde, dækket med kompost/jord. Hold dem fugtige og stil dem i let skygge. Tag dem ind i drivhuset hen over vinteren. Vælg om du vil plante dem ud i haven det følgende år, eller om du springer en sæson over, for at få endnu kraftigere plante at udplante året efter.
Metoden kan benyttes til opformering af vintergækker, narcisser, hyacinter, skilla og visse liljearter som Hippeastrum og Amaryllis.

Her i blomsterhaven får erantis og vintergækker lov til at sprede sig. De yder hver især deres indsats, og jeg giver dem hvert år en hjælpende hånd. Næste projekt er at plante engstykkerne til. Det er en løbende proces, der også ender med ét stort blomstrende tæppe.

Hjælper du vintergækkerne på vej, har du snart et smukt blomstrende tæppe.
Hej Kenn
Dejlig side du har!
Jeg ved godt at det er et ældre indlæg. Men prøver alligevel med et spørgsmål.
Sidste forår, da erantiserne var afblomstrede, fik jeg nogle få knolde fra min nu afdøde mormors have. De er desværre endnu ikke kommet op hos mig, og jeg er ved at miste modet om jeg får dem at se. Hvad tænker du kan de snyde, og stadig nå at være i live? Planter er for mig nogle vigtige minder, og jeg elsker at jeg kan tænke på en bestemt person når en bestemt plante viser sig?
De bedste hilsner fra
Majbrit
Mange tak, Majbrit.
Erantis er nogle nøjsomme vækster, og bør kunne flyttes uden de større problemer. Måske har de stået for fugtigt, og er rådnet? Erantis holder af en porøs jord, hvor de gror under træer og buske med vandrende skygge.
Det er i øvrigt skønt med planter man kan forbinde med bestemte personer. Sådan er det også her i haven. Gode minder.
– Kenn
Hej Kenn, dejlige billeder med gækker og erantis, foruden de enkelte gækker har jeg også en fyld blomstrende sort, den har en skøn duft og breder sig lige som den enkelte.
Vh. Mads
De er nemlig så smukke her i det skønne forår. Og herligt med nogle fyldte vintergækker – de kunne være spændende at se nærmere på :)
– Kenn
Vi vil have vores græsplæne til naturhave – Med engblomster – Løgblomster osv.
Mvh cris
Det lyder hyggeligt, Christian!
– Kenn
Hej Kenn.
Måske et lidt dumt spørgsmål, men deler du erantis knoldene på samme måde som vintergækker? Eller spreder du kun frø for erantis? Og spreder du frøene ved at slå dem eller opsamler du frøene (og hvordan det?).
Rigtig god artikel – og helt fantastisk med billederne. Så kan selv en total nybegynder som jeg forstå hvad jeg skal gøre.
Vh Kira
Hej Kira – ja, jeg deler knoldene på samme måde som vintergækkerne for at fordele dem. Og når frøene er modne, høster jeg dem og sår dem med det samme rundt omkring.
Indlægget er fra sidste år, og præcis lige nu har vi glæde af den deling og nyplantning vi gjorde de sidste par år. Der er et væld af erantis og vintergækker i hele haven. Vi gør samme nummer i år og igen næste år. Og så har vi pludselig den fineste forårshave man kan forestille sig :)
Bemærk at der går nogle år, før dine frøformerede erantis vil blomstre, men det skal nok komme …
– Kenn