Det er rørende nemt og ganske herligt at lave en cider af hyldeblomstsaft, og de prikkende bobler på tungen efter kun få uger, er vidunderlige. Drikken gærer naturligt, og indeholder derfor en lille smule alkohol. Der er ingen undskyldning –  den er utrolig nem at lave. Kom i gang, for det er nu du skal brygge !!!

Hyldeblomst champagne

Skøn og forfriskende hyldeblomst champagne …

En omgang hyldeblomster hældes i en stor spand med vand. Hertil hældes saften af citroner samt deres skræl sammen med sukker. Tilsæt også en smule hvidvinseddike, der er med til at fjerne evt. gærsmag og i øvrigt stabiliserer cideren.

Det hele røres godt sammen og skal stå i nogle døgn og passe sig selv. Husk at tildække med et klæde eller lignende.

Herefter sies hyldeblomsterne fra, og drikken hældes på rigtige champagneflasker og proppes/kapsles. Bruger du prop, skal du huske at proppen skal låses med tråd, da en naturlig gæring vil danne et stort overtryk. Tager du chancen og benytter patentflasker, må du være klar over, at de kan gære over. Sker det, bliver der et stort rengøringsarbejde, for der kan virkelig være tryk i flaskerne.

 

Prøv også at lave hyldeblomst-saft

Hvad med almindelig hyldeblomst-saft? Det er skønt og naturligt – og smager af den danske sommer. Læs om 4 forskellige opskrifter på hyldeblomstsaft

 

Hyldeblomstchampagne

  • 4 liter varmt vand
  • 700 g sukker
  • Saft og citronskal af 3-4 citroner
  • 2 spsk hvidvinseddike
  • Hyldeblomstskærme, ca. 20 stk i fuldt flor
  • Evt. en knivspids tørret gær (hvilket man naturligvis har liggende, når man nu også brygger vin og øl ;-))

 

Fremgangsmåde

  1. Hæld vand og sukker i en stor gryde, og varm op mens du rører indtil sukkeret er opløst.
  2. Efterfyld med koldt vand, så du har 6 liter saft i alt.
  3. Sæt saften til afkøling til den er omkring 25 gr.
  4. Tilsæt herefter citronsaft og citronskal, eddike og blomsterhoveder (og evt. lidt tørgær) og rør rundt.
  5. Dæk med et rent viskestykke og lad saften gære i et køligt, luftigt sted i et par dage.
  6. Efter to dage skal du kigge til din nye bryg, der på dette tidspunkt gerne skulle være i fuld gang. Hvis overfladen ikke er lidt skummende, er gæringen ikke begyndt endnu. Tilføj derfor en knivspids tørgær (kan bl.a. købes hos Maltbazaren).
  7. Lad blandingen gære fortsat (stadig tildækket med et rent viskestykke) i yderligere fire dage.
  8. Si herefter væsken gennem en finmasket sigte, og hæld mosten på steriliserede champagneflasker med champagnepropper/kapsler, patentflasker eller plastflasker med skruelåg.
    Bemærk at bryggen efterkarbonerer, og kan danne et særdeles højt tryk – så pas på.
  9. Når flaskerne er proppet/kapslet skal de eftergære i flaskerne i mindst en uge.
  10. Herefter kan du servere en afkølet forfriskende hyldeblomstchampagne til dig selv og dine gæster.

Hyldeblomstchampagnen kan holde sig i flere måneder, sålænge de opbevares på et køligt sted.

Sådan gjorde jeg

Min egen fremgangsmåde er som følger: Opvarm fire liter vand i en stor gryde og hæld de 700 gr. sukker i. Det skal ikke koge – blot opløse sukkeret.

Citronskræl i sukkerlagen.

Citronskræl i sukkerlagen.

Hæld herefter to liter kold vand i gryden – eller i en egnet beholder. Jeg benytter selv en 10 liters gæringsspand. Her tilsættes nu skrællen og saften af citronerne.

Press citronerne så saften løber i lagen.

Pres citronerne så saften løber i lagen.

Nu klippes blomsterskærmene, så de groveste stilke ikke kommer med.

Klip blomsterne af skærmene

Klip blomsterne af skærmene, så undgås mange bitterstoffer fra stilkene.

En bunke hyldeblomster i gæringsspanden.

En bunke hyldeblomster i gæringsspanden.

Rør godt og grundigt i din hyldeblomstsaft.

Rør godt og grundigt i din hyldeblomstsaft.

For at være sikker på at hyldeblomstsaften begynder at gære, hælder jeg en lille bitte smule tørgær i. Den valgte gærtype er i mit tilfælde en ølgær, der blev til overs fra en tidligere ølbrygning.

Tørgær kommes i hyldeblomstsaften

Tørgær kommes i hyldeblomstsaften – nu skal der brygges ‘champagne’ …

For at tage gærsmagen anbefales det at komme et par spiseskefulde hvidvinseddike i mosten.

Lidt hvidvinseddike kommes i mosten.

Lidt hvidvinseddike kommes i mosten for at tage evt. restsmag af gær.

Nu skal hyldeblomstmosten stå og passe sig. Som du kan se har jeg brugt en gæringsspand med gærlås – det lille rør med vand i, der tillader gassen at gå ud, men hindrer at uvedkommende ting kommer i bryggen. Herunder særligt bananfluer, der kan omdanne bryggen til en sur suppe – eller sågar ren eddike. Så vær opmærksom på det.

‘Champagnen’ er herefter i gang. Efter et par dage burde du kunne se det gærer. På gærrøret kan det ses ved at det bobler. Praktisk og smart – og ikke mindst hygiejnisk.

Her er udstyret til at lave hyldeblomstchampagne

Her er hyldeblomstchampagnen sat over og begynder at gære efter et par dage.

Når der er gået en lille uges tid, burde ‘champagnen’ være gæret tilstrækkeligt. Sukkerindholdet ved ovennævnte fremgangsmetode er 35 Oechle eller 1035 OG (original gravity). Når dette tal er omkring 10 Oechle eller 1010 OG, er mosten næsten udgæret og klar til at blive efterkarboneret på flaskerne.

Gæringen er næsten slut …

Gæringen er næsten slut – og er dermed klar til at komme på flasker.

Flaskerne skal være pinlig rene – helst steriliseret med kogende vand. Mosten sies, så skærmene filtreres fra. Og så hælder du såmænd bare mosten på dine helt rengjorte flasker. Straks efter proppes flaskerne, så efterkarboneringen kan begynde.

Et kapselapparat og store kronekapsler gør arbejdet …

Ægte champagneflasker samt et kapselapparat og store kronekapsler gør arbejdet nemt og hurtigt …

Du bør bruge ægte champagneflasker til efterkarboneringen, da trykket kan blive ekstremt højt. En ægte champagneflaske vejer næsten ét kilo, hvorimod øvrige flasker vejer langt mindre. Og lette flasker kan eksplodere – så er du advaret.

Og så er det bare at vente en uges tid, og din hyldeblomstchampagne er færdig. Lader du din champagne stå, vil den udvikle sig i smag og karbonering. Og det smager himmelsk 🙂 …

Fest med hyldeblomstchampagne

Fine trækasser til min hyldeblomstchampagne. Nu kan festen godt begynde.

Flaskede hyldeblomstchampagne

Så blev der flasket en masse hyldeblomstchampagne …

Hyldeblomst champagne

Oh du herlige danske sommer – nu med et strejf af skønne hyldeblomster i mousserende harmoni …

 

Advarsel

For at undgå at flaskerne eksploderer, er det ekstremt vigtigt, at du bruger stærke flasker og propper. En gæring kan producere mængder af kulsyre, og hvis det står efterladt i en længere periode, øges trykket. For at undgå at dette sker, kan du løbende lukke lidt af kulsyren ud ved at lette på proppen/kapslen for at forhindre eksplosioner! Men du kan også bare bruge ægte champagneflasker, så er der som regel ingen problemer. I min vinavler-gruppe har vi et par gange oplevet, at flaskerne er eksploderet ved fremstilling af ‘rigtig’ champagne. Så husk at være lidt forsigtig.