Vild have i egen have

Få mere haveglæde ved at invitere mere liv ind i din have. Sådan gør du.

Vilde danske blomster

Vil du også skabe din egen vilde have?

Drømmer du om at skabe en vild have med øget biodiversitet, hvor du med planter kan tiltrække flere insekter, småkryb og fugle? For slet ikke at tale om flere smukke, farverige planter, der sætter humøret i top, og samtidig virker afstressende? Og skabe rum i haven, der samtidig giver plads til mikroliv?

Kom på en tur i den 13.000 kvm store have i Hjortespring, hvor Kenn Römer-Bruhn de sidste ni år, har arbejdet med naturen og skabt en enorm vild have i periferien omkring havens prydbede, haverum og stier. Her er plads til det smukke og plejede, og her er plads til det vilde med diversitet på flere plan. Få skøn oplevelse i en af Københavns største private haver, hvor der naturligvis også er plads til dig, hvis du ønsker inspiration til din egen have, og hvad du selv kan gøre for at tiltrække flere insekter, smådyr og fugle.

Der er mulighed for at høste frø af vilde blomster (med mindre fuglene er kommet os i forkøbet og har spist dem).

Vi slutter alle kursusdage af med en kop kaffe/te og hjemmebagt kage, hvor du samtidig kan stille spørgsmål.

Alle havekurser foregår udendørs i haven, så husk evt. varmt tøj. Hvis det regner når vi går rundt i haven, er det derfor en god idé at have regntøj på. Der er store markedsparasoller som kan slås op, så vi kan afvikle teori, praktiske havetips og -tricks samt hands-on i læ og tørvejr.

Interesseret i andre havekurser – se nederst på siden.

nektarfyldte blomster tiltrækker insekter

Brug hjemmehørende planter som denne toårige kartebolle, og tiltræk endnu flere smådyr, fugle og insekter i haven.

Det sker på havekurset

Lær, hvordan du kan tiltrække ikke bare insekter, men også fugle og smådyr til haven. Men vi graver også dybere, og kommer ind på mikroliv og kompost – for i bund og grund begynder det hele med et ordentligt fundament: Er din jord sund og levende, er det meget lettere at få resten af havens planter og dyr til at trives.

En vild have er ikke bare en have, der passer sig selv og gror vildt. En vild have er designet til at være det, og hvis det gøres rigtigt, så kræver det minimalt arbejde at holde den. I en vild have samarbejder du med naturen i stedet for at modarbejde den.

Vi begynder havekurset med en kort rundvisning i Blomsterhaven, og du hører forskellige historier om, hvordan havens diversitet på relativ kort tid, har ændret sig fra insektfattig til sprudlende dyreliv. På vejen gennem haven ser du forskellige eksempler på vild beplantning, men du ser også bede, hvor det er mennesket, der styrer, hvad der skal ske. Og det kan sagtens være vildt og samtidig se smukt ud. I blomsterhaven er der mange stier, der fører forskellige steder hen – inkl. nogle af Kenns favoritbede, der nærmest er kaos på den ultimative måde.

Her i det tidlige forår, står havesæsonen for døren, og du kan derved også se mange af de spirende planter, der er på vej op af jorden. Men endnu er buske og træer ikke sprunget helt ud, hvilket gør, at vi kan se hele fundamentet. Høst derfor en masse inspiration på dette vilde kursus.

Mellem teori og teknik får vi alle sammen jord under neglene. Kaffen og teen samt hjemmebag står klar, når vi nærmer os slutningen, hvor vi runder dagen af med spørgsmål og svar. Her tænder vi et bål og hygger os ved det, hvis vejret er med os.

Kurset afholdes udendørs, så husk en sweater, jakke og evt. regntøj. Vi står naturligvis i læ, hvis det øser ned, men skal jo også rundt i haven.

Når kurset er slut, er det jo egentlig en begyndelse på at tiltrække flere insekter, planter, fugle og smådyr i din have. Flere kurser kommer …

Vissent prydgræs er smukt og kan bruges som insekthotel

Visne prydgræsser giver ly til mange forskellige småkryb, og er er nemme at formere ved deling med en skarp spade.

Prydgræsser giver bevægelse i haven, og ly til smårdyr

I haven bidrager prydgræsser også til struktur i den mere vilde del af en have.

Grenbunker inviterer til mere liv i haven

Når du beskærer havens buske og træer, er det en god idé at samle grenene i små bunker, så smådyr kan gemme sig i dem.

Kvasbunker og brændehække giver øget diversitet

Et insekthotel behøver ikke være et lille et du hænger op på væggen – det kan være en væg i sig selv, som denne brændestabel.

Vand i haven giver mere liv i haven

Et kar med vand vil hurtigt lokke forskellige dyr til.

2022-11-25T11:11:23+01:00By |Havekurser|

Læg en kommentar

Go to Top