Opdag sundheden og smagen af hjemmelavet hyldebærsaft

Lær at lave hjemmelavet hyldebærsaft med denne nemme guide, hvor Kenn Römer-Bruhn deler sine bedste tips til at udnytte hyldebærrets sundhedsfordele og rige smag. Perfekt for enhver, der elsker at forvandle sæsonens bær til lækre, sunde drikke.

Tekst og foto: Kenn Römer-Bruhn, have- og fotojournalist.

Hyldebærsaften er ikke bare en smag af sensommer og efterår, men også en fejring af naturens overflod. Her bliver du guidet gennem processen med at lave din egen saft, der er både sund og velsmagende. Med hyldebærernes høje indhold af A- og C-vitaminer samt deres sundhedsfremmende, er denne saft ikke kun en nydelse, men også en booster for dit immunforsvar.

Sundhedsmæssige fordele ved hyldebær

Hyldebær er mere end blot smukke, for de er en kraftfuld kilde med sundhedsfremmende stoffer som anthocyaniner, og har traditionelt været brugt i folkemedicin over hele verden. De små bær kan hjælpe med at bekæmpe forkølelse og influenza, styrke immunsystemet og deres diuretiske egenskaber kan også understøtte god nyre- og urinvejssundhed.

Ideerne til disse sunde opskrifter har Kenn taget fra sin snapseerfaring. Her handler det om at udtrække smagsstofferne i kraftig koncentration i vodka eller anden smagsløs spiritus. Efterfølgende blandes snapsene for at finde de helt rigtige smagssammensætninger. Når man bruger vand i opskriften frem for snaps, er man mere blid ved udtrækningen, men får stadig massevis af smagsstoffer med.

Fælles for de to opskrifter er, at du nænsomt afskærer bærklaserne, når de er mest modne. Gerne så sent på sæsonen som muligt fra sidst i september-oktober. Når du er tilbage i køkkenet, afstilkes bærrene så godt du nu kan, så der ikke kommer for meget af stilkene med (herved undgås for mange bitterstoffer).

En smart idé er at fryse klaserne, for så kan man nemt afstilke hyldebærrene ved at slå på dem.

Det er i øvrigt en god idé at skylle de indsamlede hyldebær, da fuglene jo æder løs af dem – men sikkert også skider på dem!

Opskrifter på hyldebærsaft

Kenn introducerer to variationer af hyldebærsaft, der begge lover at bringe det bedste frem i bærrene, om du foretrækker dem alene eller i selskab med æbler eller urter som timian.

Fremgangsmåde

Trin-for-trin beskrives hele processen fra plukning og afstilkning til kogning og konservering af saften. Kenn anbefaler at bruge friske, modne bær og deler tips til, hvordan du undgår bitterstoffer og forurening.

Oplev den fulde dybde af hyldebærs smag og sundhedsfordele ved at lave din egen saft. Det er en berigende proces, der ikke kun tilfredsstiller ganen, men også styrker kroppen.

Modne hyldebær til hyldebærsaft

Hyldebær, rørsukker og timian

  • 2 kg hyldebær
  • 1 liter vand
  • 750 g økologisk rørsukker
  • 1 stor håndfuld timian fra haven
  • Saft af 1 økologisk citron

Hæld bærrene og timian i en gryde sammen med vandet. Når bærrene brister har det hele kogt længe nok, og kan tages fra komfuret. Si herefter indholdet fra gryden (saften, bærrene og timian), fx gennem et aflagt viskestykke der er lagt i et dørslag. Hæld den siet saft tilbage i den rengjorte gryde, og tilsæt sukker og citronsaft. Kog op igen til al sukkeret er opløst.

Det er bedst at fryse ned i plastflasker, men du kan også hælde på patentflasker, der er skoldet eller skyllet i finsprit eller anden smagsløs spiritus.

Den færdige ekstrakt kan fortyndes efter behov alt efter smagsstyrke. Smagen er ikke bare rigtig god – den er også super sund! Hyldebær indeholder nyttige anthocyaniner. Tilsætningen af timian tilføjer desuden phenoler, cymen, linalool, flavonoider m.m., der virker desinficerende. Rent faktisk vil denne saft styrke dit immunforsvar, og holde virus på behørig afstand gennem vinterens mørke måneder.

Hyldebær, rørsukker og æbler

  • 2 kg hyldebær
  • 1 liter vand
  • 750 g økologisk rørsukker
  • 1 kg madæbler (fra haven)
  • Saft af 1 økologisk citron
  • Evt. en hel kanelstang

Skræl æblerne og skær dem i grove både, og hæld dem sammen med hyldebærrene i en gryde sammen med vandet. Når bærrene brister har det hele kogt længe nok, og kan tages fra komfuret. Si herefter indholdet fra gryden gennem et aflagt viskestykke, der er lagt i et dørslag. Hæld den siede saft tilbage i den rengjorte gryde, og tilsæt sukker og citronsaft. Kog op igen til al sukkeret er opløst. Ønskes en juleudgave af hyldeblomstsaften, kan kanel tilføjes i forbindelse med sukkeret – det er et sikkert julehit!

Igen er det bedst at fryse ned i plastflasker. Alternativt kan du hælde på patentflasker, der er skoldet eller på anden vis steriliseret.

Den færdige ekstrakt kan fortyndes efter behov alt efter smagsstyrke. Smagen er den klassiske og lige nøjagtig som mormor ville have lavet den.

Hjemmelavet hyldebærlikør
Modne hyldebær en herlig septemberdag

Advarsel

Kenn har personligt oplevet, at indholdet i flaskerne har gæret naturligt og nærmest eksploderet ved åbning, hvilket kan ske, når der er meget sukker til stede. En sådan gæring producerer kulsyre, og hvis den er aktiv over længere tid, kan trykket inde i flasken blive faretruende højt – næsten som i en champagneflaske.

For at undgå uønsket gæring og mulig eksplosion af dine flasker, er den sikreste løsning at fryse saften ned. Hvis du vælger ikke at fryse den, er det afgørende at opretholde meget høj hygiejne ved at desinficere alt udstyr med kogende vand eller finsprit for at forebygge kontaminering med vildgær.

Disse forholdsregler er særligt kendte blandt dem, der fremstiller vin, hvor kontrol med gæringen er essentiel for at undgå ødelæggelse af produktet af uønskede gærceller. Dog, det er en helt anden og spændende proces, som vi kan udforske en anden gang.

Er du også fascineret af hyldens mange muligheder? Dyk dybere ned i Blomsterhavens samling af artikler om hyld, herunder hyldeeblomstsaft, hyldeblomstchampagne og meget mere. Her lærer du at udnytte hyldens fulde potentiale i din have og i dit køkken: