Opdag sundheden og smagen af hjemmelavet hyldebærsaft
Lær at lave hjemmelavet hyldebærsaft med denne nemme guide, hvor Kenn Römer-Bruhn deler sine bedste tips til at udnytte hyldebærrets sundhedsfordele og rige smag. Perfekt for enhver, der elsker at forvandle sæsonens bær til lækre, sunde drikke.
Tekst og foto: Kenn Römer-Bruhn, have- og fotojournalist.
Hyldebærsaften er ikke bare en smag af sensommer og efterår, men også en fejring af naturens overflod. Her bliver du guidet gennem processen med at lave din egen saft, der er både sund og velsmagende. Med hyldebærernes høje indhold af A- og C-vitaminer samt deres sundhedsfremmende, er denne saft ikke kun en nydelse, men også en booster for dit immunforsvar.
Sundhedsmæssige fordele ved hyldebær
Hyldebær er mere end blot smukke, for de er en kraftfuld kilde med sundhedsfremmende stoffer som anthocyaniner, og har traditionelt været brugt i folkemedicin over hele verden. De små bær kan hjælpe med at bekæmpe forkølelse og influenza, styrke immunsystemet og deres diuretiske egenskaber kan også understøtte god nyre- og urinvejssundhed.
Ideerne til disse sunde opskrifter har Kenn taget fra sin snapseerfaring. Her handler det om at udtrække smagsstofferne i kraftig koncentration i vodka eller anden smagsløs spiritus. Efterfølgende blandes snapsene for at finde de helt rigtige smagssammensætninger. Når man bruger vand i opskriften frem for snaps, er man mere blid ved udtrækningen, men får stadig massevis af smagsstoffer med.
Fælles for de to opskrifter er, at du nænsomt afskærer bærklaserne, når de er mest modne. Gerne så sent på sæsonen som muligt fra sidst i september-oktober. Når du er tilbage i køkkenet, afstilkes bærrene så godt du nu kan, så der ikke kommer for meget af stilkene med (herved undgås for mange bitterstoffer).
En smart idé er at fryse klaserne, for så kan man nemt afstilke hyldebærrene ved at slå på dem.
Det er i øvrigt en god idé at skylle de indsamlede hyldebær, da fuglene jo æder løs af dem – men sikkert også skider på dem!
Opskrifter på hyldebærsaft
Kenn introducerer to variationer af hyldebærsaft, der begge lover at bringe det bedste frem i bærrene, om du foretrækker dem alene eller i selskab med æbler eller urter som timian.
Fremgangsmåde
Trin-for-trin beskrives hele processen fra plukning og afstilkning til kogning og konservering af saften. Kenn anbefaler at bruge friske, modne bær og deler tips til, hvordan du undgår bitterstoffer og forurening.
Oplev den fulde dybde af hyldebærs smag og sundhedsfordele ved at lave din egen saft. Det er en berigende proces, der ikke kun tilfredsstiller ganen, men også styrker kroppen.

Hyldebær, rørsukker og timian
- 2 kg hyldebær
- 1 liter vand
- 750 g økologisk rørsukker
- 1 stor håndfuld timian fra haven
- Saft af 1 økologisk citron
Hæld bærrene og timian i en gryde sammen med vandet. Når bærrene brister har det hele kogt længe nok, og kan tages fra komfuret. Si herefter indholdet fra gryden (saften, bærrene og timian), fx gennem et aflagt viskestykke der er lagt i et dørslag. Hæld den siet saft tilbage i den rengjorte gryde, og tilsæt sukker og citronsaft. Kog op igen til al sukkeret er opløst.
Det er bedst at fryse ned i plastflasker, men du kan også hælde på patentflasker, der er skoldet eller skyllet i finsprit eller anden smagsløs spiritus.
Den færdige ekstrakt kan fortyndes efter behov alt efter smagsstyrke. Smagen er ikke bare rigtig god – den er også super sund! Hyldebær indeholder nyttige anthocyaniner. Tilsætningen af timian tilføjer desuden phenoler, cymen, linalool, flavonoider m.m., der virker desinficerende. Rent faktisk vil denne saft styrke dit immunforsvar, og holde virus på behørig afstand gennem vinterens mørke måneder.
Hyldebær, rørsukker og æbler
- 2 kg hyldebær
- 1 liter vand
- 750 g økologisk rørsukker
- 1 kg madæbler (fra haven)
- Saft af 1 økologisk citron
- Evt. en hel kanelstang
Skræl æblerne og skær dem i grove både, og hæld dem sammen med hyldebærrene i en gryde sammen med vandet. Når bærrene brister har det hele kogt længe nok, og kan tages fra komfuret. Si herefter indholdet fra gryden gennem et aflagt viskestykke, der er lagt i et dørslag. Hæld den siede saft tilbage i den rengjorte gryde, og tilsæt sukker og citronsaft. Kog op igen til al sukkeret er opløst. Ønskes en juleudgave af hyldeblomstsaften, kan kanel tilføjes i forbindelse med sukkeret – det er et sikkert julehit!
Igen er det bedst at fryse ned i plastflasker. Alternativt kan du hælde på patentflasker, der er skoldet eller på anden vis steriliseret.
Den færdige ekstrakt kan fortyndes efter behov alt efter smagsstyrke. Smagen er den klassiske og lige nøjagtig som mormor ville have lavet den.


Er du også fascineret af hyldens mange muligheder? Dyk dybere ned i Blomsterhavens samling af artikler om hyld, herunder hyldeeblomstsaft, hyldeblomstchampagne og meget mere. Her lærer du at udnytte hyldens fulde potentiale i din have og i dit køkken:
Glæder mig til at prøve din opskrift – skal ud og plukke hyldebær i morgen ????
Hvor længe kan den holde sig i fryseren ?
Mvh Bianca
Hej Bianca – saften har ret lang holdbarhed (12 måneder eller mere), men laves jo i princippet for at blive drukket hen over vinteren :). Det er nu ret skønt at nappe et par glas i august/september lige inden sæsonen står for døren.
– Kenn
Jeg har ledt og ledt efter en sundere version af hyldebærsaft. Det er synd og skam alt det sukker og rørsukker der bliver tilsat i næsten alle opskrifter. Den eneste version uden sukker jeg har kunne finde er en gammel en, som lyder rigtig lækker, men er der nogen af Jer der har erfaringer med en sundere version uden sukker? Smagen må jo gerne være god selvom den er sund selvfølgelig :-)
Rigtig god dag til Jer alle…
Man kan vel godt først skrælle hyldebær fra sikken og lade dem løbe gennem net om natten derefter koge 15 min så sukker og atamon på og derefter på flasker
Det skulle der vist ikke være nogen problemer i :)
Nu prøver jeg mig med hyldebærsaften med æbler så håber det bliver en succe.. Har lavet to portioner hvor den ene er med æbler og den anden med brombær så må vi se hvilken en ungerne bedst kan lide :)
Måske kan du svare mig på hvorfor min hyldebærsaft er blevet helt gelé-agtig. Jeg har lavet saft af bær i en saftkoger og bagefter tilsat sukker ca. 500 g pr liter saft og citronsyre – intet andet? Har hældt saften på flasker som har stået i køkkenet (ikke på køl). Hvis du kender til fænomenet. er der så noget man kan gøre for at få saften flydende igen?
Hilsen Mette
Hej Mette – uha …
To ting gætter jeg på kan være sket:
1) Du har brugt pektinholdigt sukker (syltesukker)
2) Din saft er gæret med vilde og dårlige gærceller
Løsningen må være at bruge den i madlavningen (med mindre den smager dårligt), eller kassere den og starte forfra næste år.
– Kenn
Desværre er der ingen, som skriver noget om, hvordan man kan redde sin
hyldebærsaft, når den er begyndt at gære. Jeg kommer rødvin i saften
det er alle tiders, men måske en dårlig løsning?
Jeg har gjort alt, hvad man skulle gøre med de fine bær.Saften befinder
sig nu på flotte nye patentflasker,som blev skollede med Atamonvand inden de blev taget i brug i september! Først nu gærer saften, altså 2 mdr.efter at den er hældt på flaskerne? Hvad kan/skal jeg gøre ved saften nu?
Bedste hilsener
Litten Teller .
Hej Litten – som jeg skrev i slutningen af min artikel, er den bedste måde at undgå saften gærer, ved at du fryser den ned.
At du kommer rødvin i saften nu lyder som en herlig idé, nu hvor du så netop har lavet din helt egen unikke glögg … fantastisk!
Men du skal nok skynde dig at ‘konvertere’ din gærede saft, for hvis du venter, vil den gære videre og trykket øges ekstremt. Så pas på!
– Kenn
Jeg synes den er alt for sød med 750 gr. sukker..vil næste gang prøve med 500 gr.. men ellers er det lækkert med timian..det har jeg ikke smagt før..
Hilsen Janie
Jeg finder opskrifterne virkelig interessant, vil også om et par dage gå i gang med hyldebær-timiansaften om et par dage :-) Jeg hæfter mig dog lidt ved, du næsten fremhæver det med økologisk. I den der økologiske Verden er atamon virkelig en dødssynd! Der koger man glassene/flaskerne og evt. sterilisere efter med sprut. Benzosyre er stærkt allergifremkaldende.
Hej Pernille – du har helt ret: Atamon har intet med økologi at gøre! Det er blot nævnt som et alternativ, da 100 % sterilisering kan være svært at håndhæve …
– Kenn
lige en note – husk at hyldebær skal varmebehandles ellers er de let giftige
– spændende opskrift, jeg forsøger mig med timian versionen
nu har jeg lavet opskrifen med timian, og har hældt den på flasker. Hvor længe kan den holde sig ? Lys Og Kærlighed Phønix
Hej Søren – den kan skam holde sig til foråret, alt afhængig af din opbevaring (frys, koldt eller ved stuetemperatur).
– Kenn
Er der nogen der har erfaring med de nu så poppulærer saftpressere til hyldebærsaft? Kan man mon presse hyldebær i sådan en?? Æblerne er gode at presse deri, og jeg vil tro man får mere saft på den måde end ved at lade dem koge og si.
Jeg er selv i gang med at lave min egen saftpresser. Og den kommer også til at blive brugt til hyldebær, æbler – og naturligvis vindruer!
Mere om saft-frugt-bær-presseren kommer senere, og så kan jeg jo fortælle hvordan resultatet bliver …
– Kenn
okay, jeg kørte med både æblerne og timianen.
selv om jeg kom to pæne håndfulde timian i er den ikke blevet vammel.
men der er en distinkt sød smag af æble, selv om jeg valgte et (synes jeg
selv) syrligt æble som belle de boskoop.
burde man “hjælpe” den lidt mere med citronsaft ??
mor og jeg blev enige om at kanel måtte være individuelt, når man lavede hyldebær toddyer. (det er hvad vi bruger hyldebærsaft til i familien).
jeg var ellers også forsigtig med sukkeret.
vi fik 2½ liter ud af det, er det meget eller lidt ?
plejer at få noget mere, men tror æblerne tager noget af saften.
krammede ellers frugtposen for at det sidste ud.
håber timianen kan holde nogen af de sædvanlige vinter ilder væk.
jeg har i flere år bare kørt en “ren” opskrift bare med sukker og citron, samt en anelse citronsyre.
en veninde har nu, som du, anbefalet æbler og kanel, hvilket jeg har tænkt mig at prøve.
mit spørgsmål til dig er så om man også kan komme timian i ?
og hvor meget ? min erfaring med timian er at det er et udemærket krydderi,
men i stil med muskatnød kan det i større mængder gøre alt kvalmende.
i håbet om et hurtigt svar, da jeg har 1½ kg hyldebær ribbet og ventende i køleskabet.
mvh
peter
Hej Peter – du har helt ret: Timian kan nemt blive kvalmende, hvis det overdrives. Så forsøg med en lille smule først, og lad det trække med.
Du kan i princippet dosere lidt ad gangen, og lade det trække med igen indtil du har fundet den rette sammenhæng. Fidusen med timian er at få en super-mega-sund hyldebærsaft, der blokerer al forkølelse og holder virus på lang afstand :-)
– Kenn
Er det tørret eller frisk timian??
Jeg bruger selv frisk timian fra haven, men tørret kan sagtens bruges.
– Kenn
God ide med timian! Jeg er ved at lave det, og tilsmagningen tyder godt :-)
Andre gode versioner af hyldeblomstsaft indeholder citron eller kanel. Måske ville stjerneanis klæde det?
jeg bruger en saftkoger,hvor meget sukker skal der bruges pr liter?
send gerne en mail, tak
Maja: Jeg sender ikke PM – kun som kommentarer!
Som jeg skriver skal du bruge ca. 750 gr. sukker pr. liter vand til 2 kg. hyldebær. Mængden af sukker afhænger af hvordan du ønsker din saft. Skal der være megen syre, skal du bruge mindre og omvendt hvis den skal være sød. Desuden afhænger mængden jo også af dine indsamlede bærs naturlige sukkerindhold. Held og lykke med din hyldebærsaft :-)
Giver den opskrift med æbler et forsøg. Glæder mig og vender tilbage.