Hjemmelavet italiensk kaffeis: Smagfulde lækkerier
Nyd en læskende, iskold cremet kaffeis – nu i en lettere og sundere udgave. Efter mange års eksperimenter har Kenn Römer-Bruhn fundet den perfekte opskrift, der er både nem at lave og som smager fuldstændig fantastisk.
Tekst og foto: Kenn Römer-Bruhn, have- og fotojournalist.
Den perfekte opskrift på italiensk kaffeis
Forestil dig en varm sommerdag, hvor solen skinner, og luften er fyldt med lyden af summende bier og duften af blomstrende buske og stauder. Hvad kunne være bedre end at forkæle dig selv med en iskold, cremet kaffeis, der smager af ægte italiensk sommer? Denne delikate dessert er ikke kun en lækkerier for ganen, men også en hyldest til den kunst, der ligger i at lave den perfekte is.
Kenn Römer-Bruhn har dedikeret utallige timer til at eksperimentere med forskellige isopskrifter, og nu har han fundet den ultimative opskrift, der kombinerer lethed med rig smag. Kaffeisen er baseret på en alsidig grundopskrift, der kan varieres i det uendelige, så du kan tilpasse den præcis efter dine smagspræferencer.

Velsmagende italiensk kaffeis serveres i små skåle. Foto: Andris.
Grundopskrifter på italiensk is
Den nemme grundopskrift
Ingredienser:
- 1 liter økologisk letmælk
- 2 dl økologisk piskefløde
- 4 økologiske æggeblommer
- 200 gr økologisk sukker
- 2 sp glykosesirup
Fremgangsmåde:
- Pisk æg og sukker til en jævn masse, og tilsæt glykosesirup i en tynd stråle. Pisk til massen er hvid og luftig.
- Pisk piskefløden til en luftig, lind flødeskum.
- Hæld forsigtigt flødeskummet i æggemassen og rør stille og roligt, til det er godt blandet.
- Ismassen er nu klar til at blive tilsat smagsvarianter og indfryses i ismaskine.
Denne grundopskrift er perfekt til dig, der ønsker en nem og hurtig måde at lave hjemmelavet is på. Den giver en cremet og lækker konsistens, der er ideel som base for dine egne smagskombinationer.
Den klassiske grundopskrift
Ingredienser:
- 1 liter økologisk letmælk
- 2 dl økologisk piskefløde
- 3 økologiske æggeblommer
- 200 gr økologisk sukker
- 2 sp økologisk flydende honning
- 100 gr druesukker
- Evt. 10 gr pektin
Fremgangsmåde:
- Varm mælk, piskefløde og honning op til ca. 40° C.
- Tilsæt de øvrige ingredienser og rør konstant, til ismassen når 84° C.
- Hæld massen i en skål og lad den hvile koldt i 4-24 timer. Køl først på bordet, derefter i køleskabet.
- Blend ismassen efter hviletiden, og den er klar til smagsvarianter og indfrysning i ismaskine.
Denne klassiske opskrift kræver lidt mere tid og opmærksomhed, men belønningen er en utrolig smidig og holdbar is. Den længere hviletid giver en mere kompleks smag og en endnu bedre konsistens.
Lækre smagsvarianter
Italiensk økologisk kaffeis
Ingredienser:
- Grundis
- 1 dl god espressokaffe
Fremgangsmåde:
- Hæld kaffen i grundisen og blend igen.
- Indfrys i ismaskine – gerne af flere omgange for at bevare friskheden.
Kaffeisen er en sand fornøjelse for kaffeelskere. Den rige kaffesmag kombineret med den cremede konsistens gør den til en uundgåelig sommerfavorit. Smag dig frem til den ønskede styrke og nyd resultatet.
Italiensk lakridsis
Ingredienser:
- Grundis
- 2 stænger engelsk lakrids (knust)
- 1-2 sp lakridsrodspulver
Fremgangsmåde:
- Knus lakridsstængerne i en kaffekværn eller morter.
- Tilsæt lakridspulveret til grundisen og blend.
- Indfrys i ismaskine – gerne af flere omgange for at bevare friskheden.
For lakridselskere er denne is et must-try. Den intense lakridssmag balancerer perfekt med isens cremede konsistens, og resultatet er en is, der vil overraske og glæde dine smagsløg.

Så er der serveret italiensk kaffeis i vaffel – velbekomme. Foto: Priscilla du Preez.
Ingen ismaskine? Ingen problemer!
Har du ingen ismaskine, kan du stadig lave lækker, cremet italiensk is. Følg dette simple trick:
- Indfrys ismassen i ca. 2 timer.
- Rør i ismassen hver halve time og skrab kanten af skålen.
- Pisk ismassen med en elpisker eller røremaskine og frys videre.
- Når ismassen er fast, men ikke massiv, kom den i en foodprocessor og blend i et par minutter til den er lind og cremet.
- Hæld ismassen i en form eller skål og frys, til den skal serveres.
Denne metode sikrer, at du stadig kan nyde hjemmelavet is uden behov for en ismaskine. Det kræver lidt ekstra arbejde, men resultatet er værd at vente på.
Med disse opskrifter kan du nemt lave din egen lækre, cremede italienske kaffeis hjemme i dit køkken. Prøv også andre smagsvarianter og eksperimenter med dine egne favoritter. God fornøjelse!

Espresso er et must til en lækker italiensk kaffeis. Foto: Nathan Dumlao.
Hej igen og tak for svar – der var så lille prisforskel på KA skålen og en med kompressor frá wilfa, at jeg endte med at købe den m kompressor – og yngste barn har ønsket sig citronis som den hos paradis – jeg er lidt i tvivl om den, for det virker jo ikke som en sorbet is, men heller ikke som en egentlig fløde eller mælkeis – har du mon en opskrift???
Hej Kenn – hvor tilfreds var du med kitchenaid isskålen i ft andre ismaskiner uden kompressor? Er det kun det med at den skal stå i fryseren der er irriterende, eller er der andre ting?
Hej Marin – den gjorde egentlig arbejdet ganske fint. Men det var irriterende, at man kun kunne lave én portion ad gangen. Har man gæster, eller er der en varm sommerdag, vil man jo gerne kunne lave lidt større portioner. Omvendt er den jo et prisbilligt alternativ.
Du kunne også vælge at fryse i fryseren, tage ud og røre med en elpisker eller røremaskine , fryse mere, tage ud og røre igen og så frem deles. Det bliver ganske godt, men er selvfølgelig mere besværligt …
– Kenn
Hej Kenn
Nu har jeg kigget lidt på dine is opskrift, som jeg synes ser spændende ud, jeg står med den udfordring at jeg gerne vil lave en økologisk softicemix, da jeg har købt en gammel Taylor maskine.
Jeg tror nok mest på din anden opskrift på italens is, har du nogle kommentarer/ erfaringer til sådan en opgave.
Er der nogen grund til at du bruger druesukker fremfor evt rørsukker i denne opskrift, da det jo ikke søder så meget som alm. sukker.
Mvh Peder
Hej Peder – jeg har ingen erfaringer med softice til sådan en fætter du har købt. Så du må i gang med at eksperimentere :)
Vedr. druesukker versus rørsukker/alm. sukker, så handler det om kemi, idet effekten på frysepunktet nøje hænger sammen med antallet af molekyler pr. vægtenhed. Det betyder praktisk, at druesukker (glukose) og frugtsukker (fruktose) sænker frysepunktet mere, end rørsukker/alm. sukker (sakkarose) gør. I forbindelse med isfremstilling, forhindrer det almindelig sukker i at danne krystaller og din is bliver mere blød og cremet.
Jeg har jo fået bier her i foråret, og skal snart presse honning. Og dén vil jeg forsøge mig med i forskellige is-opskrifter. Honning indeholder druesukker og frugtsukker i stort set lige mængde, og kan derfor erstatte anden sukkertilsætning. Som bonus ved presset honning (ikke slynget), får man så også en ret stor portion pollen, der bl.a. er med til at give smagsfylde og dybde.
– Kenn
Tak for svar.
Hvis jeg forstår dig rigtig, så sænker man frysepunktet for at undgå at isen bliver hel stiv ved f.eks. – 24c, det er måske lidt det modsatte jeg skal gå efter at få den så stiv som mulig ved så høj en temperatur som mulig, men dog stadig uden iskrystaller, samt den skal være cremet og luftig og ikke løbe for hurtig, kan som maskinen står nu er kamret vor softicen fryses – 6,5 c.
Har du evt. et par gode link til lidt mere om isens kemi?
Mvh Peder
Hej Peder – ja, der er en del kemi ind over emnet. Jeg har ingen links, så du må google dig til links om isens kemi. Held og lykke …
– Kenn
Jeg har lavet en is som ikke nødvendigvis kræver ismaskine,,
4dl. Fløde
1ds.kondenseret mælk
1tskf. Vanillie pulver eller korn af en stang. (ikke vanillie sukker)
Det piskes med maskine til det er tyk og cremet, derefter kommes fyldet i og det kan jo være hvad som helst, hældes i beholder og stilles i fryseren.. Eller røres i ismaskinen ,,
Hej igen Kenn
Tak for dine gode råd:) Jeg endte med at vælge denne her https://madmaskiner.dk/ariete-ismaskine-med-kompressor/ har lige bestilt den. Den første is jeg vil lave når den kommer, bliver din opskrift, den nemme af dem altså, da det er min første gang:) Jeg vender tilbage:)
Mvh Line
Hej Kenn
Jeg er på udkig efter en ismaskine, og havde egentlig besluttet mig for en nemox som jeg har fundet her https://madmaskiner.dk/ismaskiner_kat/ismaskine/ har du nogen erfaring med nemox maskiner og kan de anbefales eller skal jeg vælge en kitchen aid som du har, i stedet for?
Mvh Line
Hej Line. Hos mig fungerede det ikke optimalt med isskålen til KitchenAid. Du kan kun lave én portion ad gangen og så vente 24 timer til den er blevet kold igen, hvorefter du så kan sætte næste portion over. Det gør at man ikke får lavet så meget is.
Meget nemmere er det med en ismaskine. Her tænder du maskinen og efter 10 minutter er den klar. Med flere skåle kan du fortsætte isproduktionen i det uendelige. Vi lavede eksempelvis vanilje is med krokant samt kirsebærsorbet til 47 gæster i sommer. Intet problem :-)!
Jeg surfede nettet og besluttede mig for en ægte italiensk Gaggia. Super service til en god pris, og den ankom blot tre dage efter bestillingen. Der fulgte tre skåle med, og da du kan fremstille is i selve maskinen, har du i princippet fire skåle inden du skal skifte. Det er vist nok for de fleste.
Lad mig høre hvad du beslutter dig for, og hvordan din første is bliver …
– Kenn
Hej
Jeg har fået smag for kaffeis – og ad den vej fundet frem til din blog. Jeg har fulgt “den nemme” grundopskrift, og med succes. Jeg har tidligere haft en alm. Phillips ismaskine med seperat fryselegeme, hvilket har været ideelt. Dog er den ismaskine ikke super-fin til sorbeterne, da indfrysningstiden her er langsommere grundet det relaivt høje sukkerindhold. Derfor har jeg nu forkælet mig selv md en Nemox Gelatissiimo. Derfor skal jeg virkelig i gang igen med nogle af favoritternem heriblandt din kaffeis. Jeg undrer mig over du skriver så lidt om mælken i opskriften, og hvorfor den ikke skal varmes? Hvad er det der gør forskellen på om den opvarmes eller ej? Jeg har tidligere oplevet en anelse krystalisering. Kan det være det springende punkt?
Derudover mangler jeg en rigtig god hyldeblomstis-opskrift, til en der som mig, ikke selv ligger inde med en hjemmeavet hyldeblomstsaft
Vh Pia
Hej Pia – jeg må ærligt indrømme at også jeg har anskaffet mig en rigtig ismaskine. Det er så meget nemmere og giver en endnu bedre is. Det kan slet ikke diskuteres. Kaffeisen bliver klart den bedste hvis du varmer mælken op først. Det kan jeg kun konstatere efter at have eksperimenteret med den nye ismaskine. Men uden ismaskine må man jo bare gå lidt på kompromis, og derud af sprang kaffeis-opskriften.
Mine opskrifter i indlægget bliver derfor justeret, og nye kommer til – herunder også en hyldeblomstsorbet. Og netop dér må du have lidt tålmodighed. For det smager altså bare bedst med friske hyldeblomster. Længere er den ikke …
Så der kommer snart mere op på siden – jeg skal bare lige have et par ting færdige først. Herunder en julebryg, der haster som bare … ;-)
– Kenn
Hej
Jeg har prøvet mig lidt frem, men vil gerne vide om man kan undlade eller erstatte druesukker på anden opskrift?? Gør det en forskel på smag eller konsistent?
Mvh
Hej Kenn.
Det lyder super lækkert, men jeg har lige et spørgsmål.
Kunne godt tænke mig at lave med chokoladesmag, men er ikke sikker på hvor meget jeg skal bruge.
Nogle ideer?
mvh.
Nana
Hej Nana – en idé poppede lige op:
Smelt en god mørk chokolade (ca. 200 gr) over vandbad og tilsæt fx lidt god espresso-kaffe. Sørg for at begrænse sukkermængden, så resultatet bliver en anelse bitter. Hæld det i ismassen og indfrys.
Suppler evt. med en hvid sødlig chokoladeis, som du kan servere som en god kontrast – både syns- og smagsmæssigt:
Varm mælk og fløde op tilsæt 200 gr hvid chokolade. Når den hvide chokolade er smeltet kan det mikses sammen med æggemassen og hældes på ismaskinen og indfryses.
– Kenn
Hej, det ligner nogle gode opskrifter.
Jeg vil gerne høre hvilken du bedst kan lide?
Hvilken af dem har den bedste smag, bliver mest cremet og holder længest ude af fryseren?
Jeg har ofte lavet is efter opskriften fra iselsker.dk og brødrene price, men vil gerne prøve en ny opskrift:-)
Hvis du ud over det har en god opskrift på sorbet, som ikke bliver fuldstændig hård som frosset vand, og som også er cremet?
Hilsen Alexander
Hej Alexander – smag og behag er jo ganske individuel. Jeg er helt vild med lakrids og kaffe, så de er klart mine favoritter.
Hvilken is der holder længst ude af fryseren – hmmm … je har afholdt en række kurser ude på DTU Food, hvor de eksperimenterer med fødevarers konsistens – og dér var der noget tilsætning der kunne holde en is smidig og blød (selv når den havde positive temperaturer). Men om det er kommet i handlen ved jeg ikke? Ej heller hvor sundt det måske lige er?
Jeg kan endnu ikke hjælpe dig med en sorbet – men jeg tænker fluks på en sød-sur hyldeblomst evt. med lidt blåbærmarmelade for kontrastfarvens og -smages skyld. Et forsøg værd?
– Kenn
Hej Kenn. Ja, det er rigtigt, at isen er super duper blød og lækker, når den lige er kørt i maskinen, men jeg kan jo ikke tåle al den is!!! ;-) Derfor kommer den i fryseren, til næste gang jeg skal forsøde min tilværelse, og så er det at konsistensen er hård og vandig… hvilket jeg troede var helt galt, hvad det så ikke er :-) Tak… Karen
Hej Kenn. Så blev jeg også den lykkelige ejer af en ismaskine – :-) Jeg har eksperimenteret lidt med en kaffeis, men jeg har svært ved at finde den rigtige bløde, fede, cremede konsistens. Din “hurtige” grundis bliver for tynd/vandet (når den smelter, er det næsten som vand) og den “langsomme” bliver heller ikke rigtig blød og cremet. Hvad kan jeg gøre anderledes? Mvh Karen
Hej Karen – tillykke med din ismaskine.
Den cremede og bløde konsistens får du når du spiser isen direkte fra maskinen (eller efter et par timer i fryseren). Måske dine ingredienser skal være koldere når du tilbereder isen?
Når isen smelter er det rigtigt at den bliver tynd – men den skal jo netop spises når den er fast ;-).
Den langsomme kan tilføjes pektin, hvilket gør den ‘stivere’ – du kan også vælge at hvile ismassen i endnu længere tid, hvilket skulle gøre den mere smidig. Forsøg dig frem og eksperimentér derudaf – held og lykke …
– Kenn
Hej,
Ser du til at det er noget man bør prøve :)
Skal isen stå i 2 timer inden man begynder omrøringen? Eller er det bare efter en halv time man går igang?
Har du ingen ismaskine eller fryseskål, kan du godt vente nogen tid før omrøringen påbegyndes …
– Kenn
Hej Kenn!
Lige hjemkommet fra Italien, hvor vi fik den skønneste is. Har lyst til at prøve at lave menta (mint) isen, men ved du, hvad der skal i grundopskriften dels for at få mintsmagen, men også den lysegrønne farve?
På forhånd tak!
Gitte
Hej Gitte – velkommen hjem :-)
Mintsmag kan økologisk udtrækkes fra pebermynteblade med enten vodka (kraftig smag) eller som grøn te (svag smag). Alternativt kan du bruge pebermynteolie til levnedsmiddelbrug. Du kan også knuse After Eight og komme den i – det smager herligt!
Den grønne farve fås som klorofyl, der findes naturligt og giver alle planter deres grønne farve. Klorofyl kan udtrækkes til levnedsmiddelbrug fra fx spinat og brændenælde. Der skal kun en smule saftfarve i (afhængig af hvor meget du inddamper udtrækket) for at få pastelfarven frem.
Lad mig høre om dine resultater …
– Kenn
Hej Kenn!
Lige hjemkommet fra Italien i går – må straks i gang med at prøve dine opskrifter af. Én af favoritterne er “menta” – altså mint-isen – nogle steder hedder den After Eight, men så har den ikke den rigtige lysegrønne farve.
Ved du, hvad der skal tilsættes din grundopskrift for at få denne herlige lysegrønne menta-is med små chokoladestykker?
Venter i spænding :-)
Mvh.
Gitte
Hej Kenn,
Jeg købte for nyligt en KitchenAid og “kom til” at købe isskålen den anden dag, da jeg var faldet over dit indlæg – det lød simpelthen for lækkert :-)
Nu har jeg prøvet to gange at lave den nemme opskrift, men det bliver aldrig koldt nok. Det gryner, men samler sig ikke i en klump. Det resulterer i, at det skiller i fryseren. Jeg har slet ikke forsøgt at putte chokolade ller andet i, idet det bare vil falde til bunden.
Jeg føler vejledningen. Dvs. isskålen står i fryseren før brug, og alle flydende ingredienserne er køleskabskolde før brug.
Isskålen er så kold, når jeg tager den op, at den “klistrer” til fingrene før brug, så jeg vil da mene, at fryseren er kold nok.
Har du prøvet det? Og hvad gør du ved det?
Skal jeg prøve at lave en mindre portion?
Mvh.
Janne (og en lækkersulten, men snart utålmodig familie)
Hej Janne. Sikke en redelighed :-(
Et eller andet er gået galt. Og jeg tror at dine portioner er blevet for store. Så gør som du selv skriver, og forsøg med en mindre portion ;-).
I øvrigt er din portion ikke ødelagt selvom den gryner. Du kan blot fryse hele massen i en skål, og løbende blende den mens den indfryser. Så skal du bare se!
Jeg håber du får held med din næste portion i din isskål, så du kan fodre din utålmodige familie …
– Kenn
Hej
Jeg er lige blevet den heldige ejer af en ismaskine til min KA, jeg vil helt sikkert prøve din grundopskrift nr. 1.
Jeg bliver dog i tvivl (honningmelon og ananas er mine favoritter) – hvor meget frugt skal der i og skal det evt. blendes helt glat inden?
Carina
Hej Carina – det er jo helt op til dig selv og dine smagsløg, hvor kraftig smag og hvor grov struktur du ønsker. Men hvorfor ikke forsøge at lave én udgave der er blendet fuldstændig, og én der har frugtstykker i.
Fortæl gerne hvordan resultatet blev :-) …
– Kenn
Hey
Jeg har lige købt sådan en isskål til min kitchenaid.
Og så ville jeg lige høre dig. Når din is er klar til indfrysning, bruger du så stadig isskålen, eller metalskålen til maskinen? Fordi når isen blive fast i det og der skal røres i den igen, synes jeg ikke det der følger med til isskålen kan røre rundt uden at kamme over. Det er ikke lige så stærkt og solidt bygget som de røre værktøjer det følger med til maskinen. Røre du det bare eller har du et godt råd til det?
Mvh Thomas
Hej Thomas
Tillykke med din isskål – den får du helt sikkert glæde af.
Jeg hælder altid isen over i en anden skål, så er isskålen klar til en ny omgang efter en tur i fryseren. Jeg tror ikke det er meningen at røredelen skal indfryse efter isen er sat i fryseren, for som du skriver, så er delene ikke så kraftige som KitchenAids øvrige tilbehør.
Husk at hvis du køler dine ingredienser ned inden du påbegynder din isfremstilling, går det dels hurtigere, og dels kan du nå at lave større portioner …
– Kenn
hej i dejlige is elskere, vil bare lige fortælle at aldi har en ismaskine med kompressor til 1,5 l i på tilbud til 1000 kr super skøn maskine.
Uhm tak for opskrifterne. Jeg tror jeg vil prøve den nemme af. Er det korrekt forstås at massen ikke skal varmes op? Jeg har nemlig kun prøvet at lave is før med en opskrift ala din den sidste, hvor den skulle varmes og køles inden den blev kørt på ismaskinen.
Hej julie – ja, du behøver slet ikke at varme massen op. Og så går det unægtelig noget hurtigere at lave isen :-) …
– Kenn
hej
jeg er netop ved at lave både kaffeisen og lakridsisen….
jeg ejer ikke en ismaskine – og kommer nok heller ikke til det ;-), så det er the old fashion way,…MEN kaffeisen virker noget tynd – den tykner slet ikke som lakridsisen.
Skyldes det kaffen,eller?
Og så var jeg i tvivl om, hvorvidt isen skulle have haft lov at stå hele 2 timer INDEN jeg begyndte at røre hver halve time?
men det hele bliver sikkert spiseligt alligevel :-)
Hej.
Lyder mega lækkert. Men kan man godt bruge sukkersirup istedet for glykosesirup??
Mvh. Sofie
Hej Sofie – sukkersirup har ikke de samme egenskaber som glykosesirup, der netop bevarer konsistensen under og efter tilberedningen, så isen bliver blød og cremet …
– Kenn
Hej Kenn,
Lyder lækkert – den må jeg prøve. Min favoritis er med dulce de leche – uhm!!!
Overvejer at købe isskålen til min KitchenAid maskine. Har dog læst nogle dårlige anmeldelser på nettet. Hva siger du – fryser den uregelmæssigt og kan der ikke være de annoncerede 2 liter i?
Det tiltaler mig bare, at man ikke ska ha nok en maskine proppet ind i køkkenet.
På forhånd tak.
Jeanette
Hej Jeanette – det lyder som en god idé med dulce de leche. Den vil jeg også prøve!
Isskålen til KitchenAid kan sagtens benyttes, men de to liter er nok lige i overkanten, hvorfor det ofte er svært at lave store portioner. Vores fryseskål fryser imidlertid ganske fint og regelmæssigt.
Alligevel er jeg ved at være fristet til en ‘rigtig’ ismaskine :-) …
– Kenn
Hvis du har lavet den med vanille, hvor meget brugte du så?
Hvor lang tid skal ismaskinen køre før det er is?
:)
Vh Sascha
Hej igen Sascha,
du kan gøre som Mette Blomsterberg, og blande vanilje med sukker før du tilsætter det is-massen. Afhængig af din grundopskrift, kan du med fordelt koge de halverede vaniljestængerne med – de er fyldt med saft og kraft. Jeg bruger selv én god og saftig vaniljestang, når jeg laver vaniljeis.
Vedr. tidsforbruget, så er isen færdig, når den ‘gryner’ op og kører med rundt i en ‘klump’. Herefter sætter jeg isen i fryseren igen i en lille times tid – så bliver den perfekt.
– Kenn
Super med en god grundopskrift! Den skal helt sikkert prøves.. Men hvis nu jeg gerne vil lave chokoladeis, hvornår skal det så tilsættes og ved du evt hvor meget?
Hej Kenn
Jeg har netop fået mig en lille ismaskine, og i instruktionen står der at den skal i fryseren 12 timer inden første islavning. Men jeg er lidt i tvivl om det så også gælder de efterfølgende isproduktioner. Har du din isskål i fryseren inden?
I så fald, betyder det jo så at man ikke bare kan lave en is når det lyster???
Er det i øvrigt bare at tilføje vanille til fx grundopskrift 1 hvis man ønske vanilleis?
Og skal i hvert fald prøve din lakridsisopskrift :)
Vh Sascha
Vil så gerne prøve grundopskrift 1, da jeg lige har fået en ismaskine. Den kan dog kun rumme en liter, og det er der en del af de almindelige ismaskiner der kan. D
Derfor passer mængden ikke helt, har ingen erfaring så har du en ide om reduktion af mængden af væske?
Du kan blot tage lidt mindre mælk og fløde i, så bliver din is såmænd ganske fin alligevel :-)
– Kenn
Hej Sascha,
hvis din ismaskine er den med et fryselegeme, så skal den i fryseren før brug. Det skal min også, hvilket begrænser mængden af is man kan producere. Min står dog altid i fryseren, og er således klar til brug med det samme.
Og ja – du kan såmænd bare komme vanilje i din grundopskrift, og får på den måde vaniljeis ;-).
Held og lykke med din is …
– Kenn
Hejsa
Dette må altså prøves, efter en sommer i Italien med masser af kaffe is, hvor man er blevet helt afhængig ;-). Jeg ejer endnu ingen ismaskine, men vil høre hvilken slags/mærke i anbefaler.
Mvh Anne
Hej Anne
En læser har et firma der sælger disse ismaskiner: Gelateria. De er dog ikke billige, og du kan i stedet benytte den fremgangsmåde jeg har beskrevet. Alternativt kan du investere i en Kitchen Aid med Is-skål, som jeg har gjort. Den fungerer perfekt, og så kan den jo bruges til et hav af andre ting …
– Kenn
Rigtig lækker opskrift – Min egen favoritis er netop kaffe- eller espresso-is, dog foretrækker jeg at bruge en afkølet dobbelt espresso istedet for frysetørret kaffe, men har man ikke en espressomaskine i huset, så fungerer det sikkert også fint.
Med hensyn til den cremede konsistens, så kan den også opnås ved at anvende cremodan, som kan købes hos specialkøbmanden eller på vores webshop Gelateria.dk.
Vh. Morten/Gelateria.dk
Hej
Jeg har endelig fået mig en is maskine og glæder mig til at smage den italienske is opskrift. Jeg har tænkt mig at købe en lille krukke Amarena kirsebær og kyle hele molevitten incl. lage i. Det smager himmelsk, ihvertfald når man får det i Rom.
Et spørgsmål har jeg dog, af ren nysgerrighed. Hvad gør glykosen ved isen?
Hej Torben
Glykosesirup gør såmænd isen mere smidig og blød (cremet), og ændrer ikke struktur (smelter ikke).
Lyder ellers lækkert med Amarena kirsebær – det skal jeg også prøve :-).
– Kenn
Hej
Det lyder som en helt fantastisk opskrift og den MÅ og SKAL jeg prøve. Men hvad hvis man nu vil lave en banan, mango el kokus is hvor meget banan/mango/kokosmælk skal man komme i ???? Håber du ved det ;-))))for jeg
æææææææææææææælsker italiensk is – og det ville jo være fantastisk hvis jeg selv kunne lave den ;-)))
Joy
Hej Joy – som du kan læse, har jeg eksperimenteret en del med is, og har netop fundet disse grundopskrifter egnede til mine egne favoritsmagsvarianter (kaffe og lakrids). Og da det er en grundopskrift, skulle du i princippet kunne hælde ‘hvad-som-helst’ i ismassen.
Jeg har haft god succes med hindbær, citron og lakrids – den bliver lidt filur-agtigt (uhmmm). Men prøv dig frem – som du skriver må og skal du jo prøve – og kom gerne med dine erfaringer her i kommentaren …
– Kenn
Tak for en spændende opskrift. Et kort spørgsmål – minder konsistensen i isen mest om den danske flødeis eller den italienske mælkeis? Jeg har lidt svært ved at vurdere ud fra ingredienserne hvilket vej den vil hælde.
Hej Anders
Konsistensen bliver som den italienske, og jeg har opdateret mit indlæg med en – efter min mening – nemmere basisopskrift, hvor glykosesirup gør underværker. Denne is bliver endnu mere cremet og blød.
– Kenn