Få nemt flere erantis og vintergækker

Elsker du også de smukke blomstrende tæpper af erantis og vintergæk, så kan du hjælpe processen på vej, ved at dele og genplante. Se her hvordan du gør.

vintergækker og erantis i modlys

Det er ikke til at stå for, når vintersolen stryger sit smukke lys hen over blomstrende vintergækker og erantis.

Vi var heldige at overtage en have, hvor den forhenværende ejer havde plantet erantis og vintergækker hist og her. Hen over årene er det blevet til et tæppe af gule erantis i februar og marts, med hvide drys af vintergækker. Skønt ser det ud.

Andet år efter vi flyttede ind, delte jeg en masse knolde af erantis og løg af vintergækker, som blev genplantet i plænen som små øer. Det var tilbage i 2012. Nu gør jeg det hvert år, ligesom jeg også hvert år i april-maj også drysser modne frø fra erantis ud i plænen og langs skellet. Der går ca. fire år fra de bliver sået til de blomstrer – de små øer af erantis og vintergæk vokser, og bliver større og smukkere år for år.

På trods af, at jeg i 2016 fældede en masse træer omkring plænen, hvor erantisserne står – og træfældningen har været hård for plænen – giver de små søde blomster ikke op, og byder i dag på et blomstrende tæppe af tusindvis erantis og vintergækker.

Som den havemand jeg er, gik jeg i vinteren 2019 i gang med at flytte mange klumper af delte vintergækker ud på en af ejendommens mere vilde områder. Her er der et par store enge, hvor jeg er i gang med at plante ‘vildt’. Det tager en del år, hvis naturen selv skal sprede frø, og derfor giver det god mening at hjælpe den lidt på vej. I disse vilde områder af haven, vil der også blive plantet vilde danske stauder ud. Jeg glæder mig, og hygger mig med projektet, der jo nok tager en del år. Det bliver så fint – og insekterne vil elske det.

vintergækker i sne

Kommer der sne, er det fantastisk at se vintergækkerne blomstrer.

Formering af vintergækker og erantis

Måske har du steder  i din have, som godt kunne trænge til et frisk vinterpust om vinteren og i de tidlige forårsmåneder. Så er det bare om at hjælpe de vintergækker og erantis du har i forvejen, til at sprede sig, for det er så nemt at formere de vintergækker og erantis.

Vintergækker formerer sig ved at danne sideløg, og kan på den måde blive til en stor gruppe i løbet af nogle år. Myrerne er med til at sprede deres frø, og derfor kan du også opleve, at vintergækkerne dukker op de pudsigste steder i haven. Men det tager langt tid, før de blomstrer, og endnu længere før de danner en stor smuk gruppe. Derfor kan det være en god idé at give dem en hjælpende hånd.

Erantis formerer sig også ved at danne nye knolde, og sætter desuden nemt mange frø, der hurtigt spirer til nye planter. Det er derfor du kan opleve gamle haver, hvor et kønt, gult tæppe af erantis pryder græsplænen og havens kanter. Sådan en have har jeg selv været heldig at få. Også erantis kan hjælpes på vej, så du kan få dit eget gule tæppe i haven.

Sådan formerer du vintergækker og erantis

Det nemmeste du kan gøre, er at dele eksisterende grupper af vintergækker og erantis. Begge planter lader sig nemt dele. Plant herefter en lille gruppe på nye steder i haven, hvor du ønsker de skal give liv, lys og humør i en ellers mørk vintertid.
Grav en gruppe vintergækker op, og træk den forsigtigt fra hinanden, så du har en række mindre grupper med tre-fem løg i hver.
Grav små huller hvor du ønsker de skal vokse videre, og plant de små grupper igen. Drys gerne lidt ny jord ned i plantehullet.
Når du graver erantis op, så tager du en samling af nogle knolde, der også nemt kan trækkes fra hinanden.
Igen graver du nye huller, hvori du planter to-tre knolde i hver.
Jo, det kan godt tage lidt tid, men investeringen er så hurtigt tjent hjem, at du efter blot én sæson, kan betragte både vintergækker og erantis nye steder i haven. Hvem vil ikke gerne træffe nye bekendtskaber i haven? Jeg vil – og jeg glæder mig hvert år, hvor nye områder af haven lyser op i det tidlige forår.
erantis og vintergækker blomstrer

Med årene bliver skyggehaven fuldstændig dækket af blomstrende erantis og vintergækker. Man kan jo slet ikke vente …

Sådan gør du

formering af vintergækker

1. En klump vintergækker graves op.

deling af vintergækker

2. Grav et passende lille hul, og sæt en lille klump af vintergækker i.

genplantning af vintergækker

3. Drys lidt porøs jord ned omkring løgene og tryk til, så der er god jordkontakt.

et blomstrende tæppe af erantis og vintergækker på en græsplæne

Det er en gave at få et blomstrende hav af erantis forærende, når man overtager en gammel have. Jeg gør mit til, at tæppet bliver vokser sig større år for år.

vintergækker i modlys med dug

Denne lille gruppe vintergækker har kun nogle få år på bagen, og er så smuk i vintersollyset.

Sådan formerer du vintergækker og erantis

Det nemmeste du kan gøre, er at dele eksisterende grupper af vintergækker og erantis. Begge planter lader sig nemt dele. Plant herefter en lille gruppe af hver nye steder i haven, hvor du ønsker de skal give liv, lys og humør i en ellers mørk vintertid. dog selv formere både vintergækker og erantis, hvis du er en smule utålmodig og gerne vil kunne nyde de smukke planter bestemte steder i haven. Del løgklyngerne når de er blevet store, og tag frø af erantis, og spred dem rundt omkring i haven. På den måde kan du selv styre, hvilke områder af haven der skal lyse op i det tidlige forår.

Hvornår kan vintergækker og erantis formeres?

Du kan sagtens dele en gruppe af vintergækker, mens de er i blomst. Det går helt fint. Derfor kan du allerede grave en gruppe op, når du kan se de spæde nye spirer dukke op i haven.

Du kan også vente til de netop er afblomstret, men vent ikke for længe, for når alt andet begynder at vokse frem i haven, kan du pludselig ikke huske hvor de var.

Erantis kan deles på samme måde, og senere på sæsonen kan du også så frøene. Fra du har drysset frøene ud, går der ca. fire år inden de blomstrer. Men er det ikke fire år værd at vente?

smukke gule blomster af erantis

Her i blomsterhaven får erantis og vintergækker lov til at sprede sig. De yder hver især deres indsats, og jeg giver dem hvert år en hjælpende hånd. Næste projekt er at plante engstykkerne til. Det er en løbende proces, der også ender med ét stort blomstrende tæppe.

vintergækker plantes ud i græsset

Hjælper du vintergækkerne på vej, har du snart et smukt blomstrende tæppe.