Hyldeblomst champagne
Det er rørende nemt og ganske spændende at lave en cider af hyldeblomstsaft, og de prikkende bobler på tungen efter kun en-to uger, er vidunderlige og vækker gode minder.
Drikken gærer naturligt, og indeholder derfor en lille smule alkohol, hvis du drikker den indenfor den første uge. Lidt mere alkohol må du forvente, hvis du gemmer den i længere tid. Den er jo helt naturlig, og vil udvikle sig som al anden vinøs drik. Der er ingen undskyldning for ikke at kaste dig ud i dette hyggeprojekt – for den er utrolig nem at lave.
Sådan gør du
Du skal hælde et par håndfulde hyldeblomster i en stor ren spand med vand. Hæld saften af citroner samt deres skræl sammen med sukker ned i, og rør rundt. Tilsæt også en smule hvidvinseddike, der er med til at fjerne evt. gærsmag, og i øvrigt vil stabilisere cideren.
Rør det hele godt sammen, og lad det stå i et par døgn og passe sig selv. Dæk af med et viskestykke og et løst låg.
Herefter skal du si hyldeblomsterne fra, og hælde drikken på rigtige champagneflasker, som du propper eller kapsler til. Bruger du prop, skal du huske, at proppen skal låses med tråd, da en naturlig gæring vil danne et stort overtryk. Tager du chancen og benytter fx patentflasker, må du være klar over, at de kan gære over. Sker det, bliver der et stort rengøringsarbejde, for der kan virkelig være tryk i flaskerne.

Lækker hjemmelavet hyldeblomst cider/champagne.

Friske hyldeblomster plukkes til hjemmelavet hyldeblomstchampagne.
Det skal du bruge
Fremgangsmåde uden udstyr
- Hæld vand og sukker i en stor gryde, og varm op mens du rører indtil sukkeret er opløst.
- Efterfyld med koldt vand, så du har 6 liter saft i alt.
- Sæt saften til afkøling til den er omkring 25°.
- Tilsæt herefter citronsaft og citronskæl, eddike og blomsterskærme (og evt. lidt ølgær/vingær) og rør rundt.
- Dæk med et rent viskestykke og lad saften gære i et køligt, luftigt sted i et par dage.
- Efter to dage skal du kigge til din nye bryg, der på dette tidspunkt gerne skulle være i fuld gang. Hvis overfladen ikke er lidt skummende, er gæringen ikke begyndt endnu. Tilføj derfor en knivspids tørgær (kan fx købes hos Maltbazaren).
- Lad blandingen gære fortsat (stadig tildækket med et rent viskestykke) i yderligere fire dage.
- Si herefter væsken gennem en finmasket sigte, og hæld mosten på steriliserede champagneflasker med champagnepropper/kapsler. Patentflasker eller plastflasker med skruelåg kan også benyttes.
Bemærk at bryggen efterkarbonerer, og kan danne et særdeles højt tryk – så pas på. - Når flaskerne er proppet/kapslet skal de eftergære i flaskerne i mindst en uge.
- Herefter kan du servere en afkølet forfriskende hyldeblomstchampagne til dig selv og dine gæster.

Ingredienser til hjemmelavet hyldeblomstchampagne.
Fremgangsmåde med udstyr
- Når jeg selv brygger, bruger jeg lidt ekstra udstyr. Det gør, at jeg bedre kan styre gæringsprocessen. Min egen fremgangsmåde er som følger:
- Opvarm fire liter vand i en stor gryde og hæld de 700 gr. sukker i. Det skal ikke koge – blot opløse sukkeret.
- Hæld herefter to liter kold vand i en 10 liters gæringsspand.
- Tilsæt nu skrællen og saften af citronerne.
- Klip blomsterskærmene, så de groveste stilke ikke kommer med og tilsæt gæringsspanden.
- For at være sikker på, at hyldeblomstsaften begynder at gære, drysser du en lille bitte smule ølgær/vingær i. Jeg bruger altid en rest ølgær fra en tidligere ølbrygning.
- For at tage gærsmagen anbefaler jeg, at du kommer et par spiseskefulde hvidvinseddike i mosten.
- Nu skal hyldeblomstmosten stå og passe sig selv i nogle dage. Som du kan se, har jeg brugt en gæringsspand med gærlås – et lille rør med vand i, der tillader CO2 at slippe ud, men hindrer at uvedkommende gærceller og fremmede ting kommer ind i bryggen – herunder særligt bananfluer, der kan omdanne bryggen til en sur suppe, eller sågar ren eddike.
- ‘Champagnen’ er nu gået i gang, og efter et par dage burde du kunne se det gærer. Vandet i gærrøret bobler, og/eller du kan høre, at det syder svagt i spanden, hvis du lægger øret til. Praktisk og smart – og ikke mindst hygiejnisk.
- Når der er gået en lille uges tid, burde ‘champagnen’ være gæret tilstrækkeligt. Sukkerindholdet ved ovennævnte fremgangsmetode er 35 Oechle eller 1035 OG (original gravity). Når dette tal er omkring 10-15 Oechle eller 1010-1015 OG, er mosten næsten udgæret og klar til at blive efterkarboneret på flasker.
Flaskerne skal være pinlig rene – steriliseret med kogende vand eller alkohol. Mosten sies, så skærmene filtreres fra. Og så hælder du såmænd bare mosten på dine helt rengjorte flasker. Straks efter proppes flaskerne, så efterkarboneringen kan begynde.
Du bør bruge ægte champagneflasker til efterkarboneringen, da trykket kan blive ekstremt højt. En ægte champagneflaske vejer næsten ét kilo, hvorimod øvrige flasker vejer langt mindre. Og lette flasker kan eksplodere – så er du advaret – jeg taler af bitter erfaring.
Og så er det bare at vente en uges tid, og så er din hyldeblomstchampagne færdig. Drik den straks, og den er sød og let perlende. Lader du din champagne stå, vil den udvikle sig i smag og karbonering, og blive mere tør og også danne mere alkohol. Prøv dig frem – det smager himmelsk.

Jo, du kan sagtens bruge rosafarvede hyldeblomster til hjemmelavet hyldeblomstchampagne. Så bliver den smuk rosa i farven, og smager lige så godt.

Brug et juliennejern til at skrælle citronerne.

Klip hyldeblomstskærmene ud i mindre bidder, så der ikke kommer så meget af stænglerne med.

Hyldeblomstsaft klar til at gære til en hjemmelavet hyldeblomstchampagne.

Den hjemmelavede hyldeblomstchampagne hældes på ægte champagneflasker, og kapsles med et kapselapparat.
Når mosten er kommet på flasker og efterkarboneringen skal i gang, skal flaskerne så stå på køl eller ved stuetemperatur ?.
Kan det passe at skummet ved gæring, bliver mørkt/mugfarvet og kun på overfladen ?
Er i tvivl om jeg har gjort det korrekt
Flaskerne skal stå ved stuetemperatur i en uges tid, herefter skal de stå og opbevares på køl. MEN jeg kan ikke lide, at skummet er mørkt – det burde være lyst. Prøv at åbne en og duft og smag – smager det muggent, skal det kasseres og så er det bare om igen.
– Kenn
Hej Kenn
Jeg har fulgt din opskrift, og i dag er det en uge siden bryggen kom på flaske, så jeg åbnede en. Heldigvis stod jeg udenfor, for hele flaskens indhold blev skudt ud i en stråle af skum.
Har du et bud på hvad der kan være gået galt? Og hvad stiller jeg op med resten af flaskerne (det er champagneflasker, så de kan tåle det)? FG var 1018 og flaskerne står ved 16-17 grader.
Venlig hilsen
Simon
Uha – ja, det kan virkelig godt sprøjte løs. Flasker du ved 1018 er der jo mere sukker i end ved de 1010. Derfor er trykket så stort.
Du kan lukke gassen ud ved at lirke på kapslerne lidt ad gangen hen over tid (kræver naturligvis at du har brugt kapsler). Du kan også fryse dem ned til omkring 0 gr. inden du åbner dem – det gør også trykket mindre. Endelig kan du lade dem stå hen over tid: Min erfaring er, at noget af gassen bliver absorberet på en eller anden vis. Det vil også gøre din champagne klarere.
Skål herfra …
– Kenn
Lad altid gæringen bruge alt sukkeret. derefter tilsætter du 5 til 7 gram sukker per liter. Denne mængde giver en god mængde co2 uden at sprænge flaskerne. Hvis du vil have sødme må du sørge for at der er ufermenterbare sukre til stede. Brug evt mælkesukker, stevia eller fx udtræk af malt ved 70 grader C
Hej Kenn,
Jeg har købt champagneflasker, en Propmaskine som din og champagne propper. Men hvordan i alverden får man de kæmpe propper på flasken med maskinen?
Lisa Kjer
Hej Lisa – jeg bruger ikke propper men kronekapsler. De kræver en kronekapselmuffe på 29 mm før du kan kapsle dem …
– Kenn
Hej Lisa
Må jeg supplere med, at du også kan bruge plasticchampagnepropper fx fra Maltbazaren? De kan skubbes i med hånden eller slås i med en gummihammer og derefter fikseres med trådhætte. Det er nemmere og billigere.
– Simon
Hej Kenn.
Igen tusinde tak :)
Perfekt forklaring.
Tak for hjælpen :)
Søren
Hej Kenn.
Tak for svar :) jeg er dog ikke helt sikker på hvad FG er i formlen. Kan jeg lokke dig til at lave et eksempel på en alkohol udregning? Er helt ny i det her :)
OK: Du har en OG (Original Gravity) på fx 1050 – det er målet fra din flydevægt når du påbegynder din gæringsproces. Når den har gæret en uges tid, er den måske faldet til 1018 (afhængig af gæringstemperaturen). Hælder du den på flasker vil den være din FG (Final Gravity), men da den jo gærer videre på flaskerne, er der en fejlmargen.
Regnestykket bliver derfor: 1050-1018 = 32
32 x 0,132 = 4,22 % i det den hældes på flasker
Når den gærer helt ud på flaskerne, vil den danne tryk, idet gæringen giver mere alkohol samt kulsyre. Derfor bliver din drik stærkere og stærkere indtil al sukkeret er spist op, eller indtil trykket er så stort, at gæringen stopper naturligt. Så drikker du den hurtigt, vil den både være sødere og indeholde mindre alkohol, end hvis du venter.
Håber det gav mening :)
– Kenn
Tak for din opskrift, som jeg vil prøve af her i weekenden.
Har du prøvet at koge sukkerlagen op og hælde den over skærmene også tilsætte vingær, når det er kølet ned? Jeg tænker, at det kan skabe en mere kontrolleret proces, hvor eventuelle uønskede gærstammer undgås?
Mvh.Mikkel
Go for it, Mikkel!
Nej, men det er bestemt muligt. I givet fald skal der efterfølgende hældes en eller anden gær på som du skriver, idet kogningen jo slår de vilde gærceller ihjel. Og her kommer vi så ind på en helt anden vinkel: Hvilken gærtype skal så bruges? Og her vil der være flere meninger og personlige præferencer der spiller ind. Den originale opskrift er lavet ud fra, at det skal være nemt for alle at komme i gang med at brygge :).
– Kenn
Ja, der nu også noget smukt i det simple :-)
Hej Kenn og tak for inspiration.
Håber du kan hjælpe mig med et par spørgsmål.
Du skriver et sted i din tråd følgende for at få 10%: “Formlen fortæller: “17 g sukker i 1 liter giver potentielt 1% alkohol”. Du skal derfor hæve sukkermængden til omkring 100 gr. pr. liter,”
Spørgsmål 1 :) Er det når du tapper ved 1010 OG?
Spørgsmål 2 :) eller vil der også være ca 10% hvis man tapper ved 1020 OG?
Spørgsmål 3 :) Er der ikke en måde man kan måle alkoholprocenten i den færdige bryg?
Spørgsmål 4 :) Har jeg forstået det korrekt at hvis man tapper tidligere eks OG1020 vil sødmen være mere fremhævet end ved eks OG1010?
Spørgsmål 5 :) I så fald, kan man så lave to slags champagne der er sød, og senere tør ved at tappe samme portion over to omgange tidspunktsmassigt?
Tak for inspiration og en god side.
Søren
Hej Søren – jeg forsøger at svare:
Det må være 170 gr sukker pr liter jeg mente for at opnå de 10 %. Derfor vil svarene være:
Velbekomme :)
– Kenn
Hej Kenn
Tak for en spændende blog og meget informativ opskrift.
Mht. dit svar på spørgsmål 1 + 2 lige ovenfor.
Ved “gære ud” forstår jeg, at gæren æder al sukker i bryggen, når den står tilpas lang tid i spanden. Men kan dette også ske ved eftergæring på flaske? Vil det tryk, co2 og alkohol som dannes efter tapning ikke stoppe gæren inden den når at forbruge alt sukkeret?
– Simon
Jo det har du ret i, Simon. Gæringen vil stoppe naturligt på grund af det store tryk der udvikler sig i flasken. Derfor er det ekstra vigtigt med kraftige flasker som jeg har nævnt igen og igen.
Typisk siger man, at såfremt der flaskes ved 1020, opnås en sødere drik, end hvis der flaskes ved fx 1010. En sidebemærkning i den sammenhæng er, at alkoholen jo også stiger mens det eftergærer (efterkarbonerer) på flasken, og man derfor skal regne med yderligere 1 % alkohol.
– Kenn
Det ser ud som om din drik bliver helt klar . Hvordan får du det. Min blir helt lemonade agtig????
Hej Lena – som du kan læse i de mange kommentarer til indlægget, kan du ikke undgå bundfald. Derfor skal du skænke forsigtigt op og undlade at tømme flaskerne helt …
Alternativt skal du vende og dreje dine flasker som ved normal champagneproduktion, og så fryse flaskehalsen, for derefter at skyde bundfaldet ud. Men det er en lidt mere omstændig proces (der også er beskrevet i flere af mine kommentarer til indlægget).
– Kenn
Hej! Hvilken tørgær anbefaler du fra maltbazaren? Den til cider eller champagne. Mvh.
Hej Simon – jeg bruger hverken cider- eller champagnegær, men blot en lille knivspids ølgær. Og det virker rigtig fint :)
– Kenn
Det skal nu hældes på flaske og der er lidt Hvidt skinmel rundt omkring på toppen . På blomsterne skal jeg smide det ud
Hej Lena – skimmel lyder ikke godt. Smag på det og kasser det hvis det smager muggent. Start i stedet forfra og sørg for ekstra god hygiejne …
– Kenn
Hej,
din opskrift lyder super spændende og da jeg lige har plukket hyldeblomster i dag vil jeg enormt gerne give it a go!
Jeg har dog et par spørgsmål:
Har du selv haft erfaring med at lave den uden gærlås?(altså virker det virkelig hvis jeg bare bruger viskestykke?)
Ville man evt. kunne bruge honning i stedet for sukker, eller 50/50 måske?
Kan jeg bruge anden slags eddike end hvidvin? F.eks. æble,ananas, måske endda balsamico?
Hej Hedvig.
Ja, jeg begyndte i sin tid selv med et klæde, men bruger i dag udelukkende gærspande med låg og gærlås.
Det med honning vil blive et hit er jeg sikker på. Brug bare 100 %. Jeg har jo selv fået bier i år, så det bliver der også eksperimenteret med :)
Vedr. eddike, så har jeg kun benyttet mig af hvidvinseddike, men hvorfor ikke bruge æblecider-eddike eller lignende? Er der andre der har forsøgt sig med andet?
– Kenn
Hej Kenn
Det lyder spændende med den hjemmelavede hyldeblomstchampagne!
Jeg kender nogen, der brygger øl – mon man kan hælde champagnen her på ølflasker/kan flaskerne og deres kapsler mon holde til trykket, hvis man sørger for at drikke dem, før sommeren er ovre (så når trykket måske ikke at blive for stort)?
Venlig hilsen
Janne
Det kan du helt sikkert Janne. Bare klø på og nyd din hyldeblomstchampagne hen over sommeren …
– Kenn
Mine flasker vejer 610 gram er det for lidt
Nogen vil tæske mig for at sige: “Ja, de skal veje mere”. Men min vurdering er, at når vægten er høj (omkring ét kilo), så vil de ikke sprænge. Flasker som dine er simpelthen for tynde.
Andre vil så sige: “Du kan da bare bruge dem som de er”. Valget er dit – min erfaring er at kun de tunge flasker kan bruges …
– Kenn
Tak for svar . Jeg har nu bestilt de rigtige flasker og så plastik champangnw propper og trådhætte til at holde dem på plads. Tror du ikke det nok skal gå så.
Min portion har nu stået i 2 døgn og der er en lille smule bobler på toppen men næsten ikke noget. Men jeg kan høre det syder. Er det så på rigtig vej.
Hej Kenn,
Tilsætter du ingen extra sukker til eftergæringen på flaske? Det gør jeg ved min ølbrygning.
Undre mig over hvordan du kan flaske den ved en FG på 1010 også stadig får “champagne” carbonering uden at tilføje ektra sukker/laktose.
Mvh BioBryggeren :)
Hej Biobrygger (godt navn i øvrigt) :)
Nej – jeg tilsætter intet sukker og har nu brygget efter denne opskrift en del år. Den når at danne et ganske betragteligt overtryk med det restsukker der er tilbage. Nemt og bekvemt!
Mine øl efterkarboneres som vanligt med mellem 4-8 gr. sukker pr. liter afhængig af opskrift …
– Kenn
Hej – kan kan man bruge alm korkpropper til vin med bobler hvis man bruger en ståltrådssikring eller risikerer man at de popper før tid?
Mvh
Martin
Ja, du skal sikre dine champagnepropper (og ikke alm. propper) med trådvikling – ellers vil propperne helt sikkert poppe ud ;)
– Kenn
Hej Kenn
Jeg ville høre om dine erfaringer med eftergæring.
Jeg har både lavet en hyldeblomst cider som du beskriver og en stikkelsbær cider fundet på en anden side. Hyldeblomsten forløber stille og roligt mht. eftergæring på flaske og smager rigtig fint så tak for opskriften :-). Men stikkelsbær cideren eftergære noget mere voldsomt og forleden da jeg lige skulle smage på en flaske gik det meste tabt i en fontæne af cider da jeg åbnede den. Jeg kan også høre, at det kommer et væs inde fra flaskerne i ny og næ, hvilket sikkert er trykket der er blevet for højt og presses ud. Det siger mig at trykket må være mere end bare højt. Jeg har naturligvis brugt rigtige champagne flasker.
Jeg synes jeg har læst, at eftergæringen vil stoppe når der kommer tryk på flasken, men det lader til at kunne forsætte, i hvert fald så meget at der kommer en fontæne når den åbnes. Som jeg forstår det eftergære den ca. 1% i flasken?
Hvad er dine erfaringer? Falder flaskerne til ro igen? Eller er de gået tabt?
Mvh. Hans
Hej Hans – beklager det sene svar, men her kommer det: Jeg har haft et par flasker liggende i mere end et år, og det virker som om de konsumere kulsyren. Trykket falder ved lagring (eller også siver det meget langsomt ud). De holder dog fortsat et godt tryk med masse af bobler i, når flaskerne åbnes efter 12 måneder.
Og så lige lidt om smagen efter 12 måneders lagring: Den er frisk og skøn – ikke så sød, men heller ikke tør. Sagt med andre ord så kan man sagtens gemme en omgang flasker af den, og så nyde den i sensommeren, en varm efterårsdag eller til det kommende forår.
– Kenn
Hej Kenn
Spændende hjemmeside! Og fedt med så mange spørgsmål og svar, man kan blive endnu klogere af. Det er jo desværre for sent at lave hyldeblomstchampagne i år, men aldrig for tidligt at være forberedt til næste års sæson:) Bliver denne opskrift til en sød eller tør ‘champagne’? Det ændrer sig selvfølgelig løbende, men jeg vil gerne ramme en sødere smag en ‘brut’. Er det muligt eller vil al sukker bare blive til alkohol?
På forhånd tak.
Mvh Signe
Hej Signe og tak for dine fine ord.
Ja, det er for sent nu. MEN – du kan stadig nå at lave en drik med fx hybenrosenblade. Sådan én smager helt vildt godt og meget anderledes …
Og jo, smagen bliver mere og mere tør efterhånden som gæringen fremskrider. Så ønsker du en sød drik, skal den drikkes hurtigt. Eller du kan eksperimentere med laktose (mælkesukker). Laktose omsættes ikke under gæring, og vil deraf gøre drikken mere sød.
– Kenn
Hej Kenn
Hybenrosechampange siger du! Det lyder spændende.
Hvordan laves det? Her tænker jeg hvor meget af blomsten du tager og hvor mange
Hej Martin – jeg tager en god portion (en halvfyldt frysepose) af kronbladene. Sikke en farve den får – og sikke en duft :)
Du bruger såmænd bare samme udgangspunkt som med min hyldeblomstchampagne, men erstatter hyldeblomsterne med kronbladene fra hybenroser eller andre duftende roser.
– Kenn
Hej Kenn
Fantastisk hjemmeside du har her.
Jeg har lavet min første champagne, sjovt og lige til at gå igang med, takket være din opskrift.
Den har stået på flaske i 3 uger.
Jeg har netop åbnet min første flaske med godt tryk på. Der er fine bobler i, farven er fin, godt lugt men-.
Jeg syntes at den er en smule flad i fornemmelsen når den kommer ind i munden. Lidt vandagtigt. Temmelig svært at forklare. Smagen er mild og fyldig men der mangler noget, men hvad?
Jeg kunne rigtig godt tænke mig at justere lidt til næste gang, men hvad skal jeg gøre, har du en idé?
Mange tak Sannie!
Du mangler mere syre i din hyldeblomstchampagne, tror jeg. Prøv evt. at tilsætte lidt citronsyre eller vinsyre næste gang. Det gør underværker og giver struktur til din drik :) …
– Kenn
Hej Kenn
På et af billederne i dit hyldeblomst champagne indlæg ser det ud til, at du bruger en Brewferm Capp’n Table Top (kapselapparat)?
I fald du gør, hvad er dine erfaringer med denne? Grunden til jeg spørger er at den ser ud til at være lavet af plast mange steder og jeg er usikker på om den holder i længden?
Mvh. Hans
Jamen egentlig virker den ganske godt Hans. Omend de små kapsler (til ølflasker) er lidt stramme, og deraf kan være hård at få ud af apparatet efter kapslen er sat på. Dette er ikke tilfældet med de store kapsler til champagneflasker. For mig virker den alt i alt fint. Jeg er dog på udkig efter en mere robust model.
I øvrigt er apparatet købt i Tyskland hos Zapfanlagendoktor.
– Kenn
Hejsa Kenn
Nu har jeg læst det hele igennem op til flere gange og ja, jeg har nogle spørgsmål. Jeg ved godt det kan virke, som dumme og måske bare som noget man gør helt af sig selv, men min ADHD hjerne har lige brug for at se på skrift, sådan slavisk, hvad det er der skal gøres og det gør du faktisk også rigtig rigtig godt, MEN mit ene spørgsmål er.
1. Vasker du hyldeblomster skærmene inden du bruger dem?
Jeg har jo aldrig prøve og lavet Champagne før og når jeg selv laver hyldeblomstesaft, så vasker jeg skærmene inden, så ja, derfor spørger jeg bare lige for en sikkerhedsskyld. .
2. De Champagne flasker du bruger er det nogle du genbruger? F.eks fra champagner fra Nytårsaften? Du ved de gængse Frexinet, som vi ikke må kalde champagne, men vi bare gør alligevel. :D Eller køber du nye flasker hvert år?
3.Og ja, nu går jeg jo virkelig op i at ens grej skal spille max (er meget perfektionistisk hvad det angår) Så er du sød og fortælle mig helt nøjagtig hvad det er for en propmaskine du har? For min hjerne siger jeg kan ikke bruge andre end sådan en! lol
4.Igår fandt jeg så en hjemmeside, som hedder nordiskselvforsyning.dk, kunne jeg måske lokke dig til og se om det jeg skal bruge er nogle af de ting, som ligger inde under deres menu, som hedder “Cider”? Det er nemlig fordi det er indenfor en radius, hvor jeg godt kan køre efter tingene.
For let’s face it, for en totalt nybegynder, SÅ er jeg totalt lost mht. hvad der vil være smartest for mig at købe. Startkittet eller tingene individuelt, for jeg ved ikke om jeg skal bruge alt det, som er i et startkit.
Grunden til at jeg godt kunne tænke mig og komme igang med at lave champagne/cider/øl er fordi vi har så mange bær og urter, der tit går til spilde, så tænkte, dette ville være oplagt også fordi, så har man jo også lige en kanon værts og værtindegave på hånden.
Igen undskyld, vil ikke virke for anmassende og træls og forstår godt, hvis du ikke har tid til at svare på mine spørgsmål, for det er trods alt ferie.
Med venlig hilsen
Mie
P.s Tusinde tak for en super fantastisk hjemmeside
Hej Mie – jeg kan heller ikke sidde stille :)
Jeg forsøger at svare så godt jeg kan:
1)
Nej, jeg ryster dem for insekter og tjekker for fuglelort. Jeg vasker dem aldrig!
2)
De flasker jeg bruger er ægte champagneflasker – købt som nye – og de vejer omkring 800 gr. Pas på ikke at sammenlign med flasker der vejer det halve. De kan slet ikke holde trykket. Det var hos Maltbazaren i Rødovre jeg købte mine, men de er udgået af deres sortiment, for dem de sælger nu, vejer for lidt.
3)
Min propmaskine er købt i Tyskland, og er en billig udgave. Andre har dem også. Jeg er ved at opgradere mit udstyr, og er på udkig efter en robust model. Og hvis du også er feinschmecker, er det sådan en du skal investere i. De fås rundt omkring og koster omkring 1.200,-.
4)
Det nemmeste ville være at købe en pakke med det hele. MEN – det er ikke optimalt med gæringsbeholdere du ikke kan gøre ordentlig rene, så hold dig fra vinballoner. Invester hellere i gærspande. De er nemme at stable og gøre rene.
Køb derfor 2 x 30 liter gærspande, en oechlevægt (måling af sukker/restsukker), et 100 ml højt måleglas, et termometer og et par gærlåse. Deres fine små champagneflasker på 37 cl ser godt nok hyggelige ud. Køb også et bundt af dem. Og så er du kørende :)
Taphaner er en fordel, men kan altid tilkøbes senere. Invester evt. i lidt slanger til at kombinere fra taphane til spand/som hævert mm.
Pøj med projektet – lad mig vide hvordan det kommer til at gå med værtindegaverne :)
– Kenn