DIY Hyldeblomstchampagne: Sådan laver du din egen boblende sommerdrik
Oplev glæden ved at lave din egen hyldeblomstchampagne. Det er både nemt og sjovt, og de sprudlende bobler er klar til at nydes på kun et par uger. Perfekt til sommerens fester og hyggelige stunder.
Tekst og foto: Kenn Römer-Bruhn, have- og fotojournalist.
Hyldeblomstchampagne er en charmerende hjemmebrygget drik, der gærer naturligt og indeholder en anelse alkohol, hvis den nydes inden for den første uge. Hvis du gemmer den i længere tid, vil alkoholindholdet stige som en del af den naturlige fermenteringsproces, der er typisk for vinøse drikke. Dette er det perfekte projekt for enhver DIY-entusiast eller hobbybrygger, da det er overraskende nemt at lave din egen hyldeblomstchampagne.
Sådan kommer du i gang
For at brygge din hyldeblomstchampagne skal du starte med at hælde et par håndfulde hyldeblomster i en stor ren spand med vand. Tilsæt saften af citroner samt deres skræl sammen med sukker ned i, og rør rundt. En smule hvidvinseddike tilføjes også, hvilket hjælper med at neutralisere eventuel gærsmag og stabilisere din cider.
Bland grundigt og lad det stå uforstyrret et par dage under dækning af et viskestykke og et løst låg for at tillade gæring.
Efter et par dage skal du si hyldeblomsterne fra og forsigtigt hælde væsken over i steriliserede champagneflasker, som derefter skal forsegles forsvarligt. Hvis du vælger at bruge korkpropper, skal du huske at sikre dem med tråd for at håndtere det naturlige overtryk, der opstår under gæringen. Tager du chancen og eksempelvis benytter patentflasker, må du være klar over, at de kan gære over. Sker det, for du vasket dine vægge, og det bliver der et stort rengøringsarbejde, for der kan virkelig være tryk i flaskerne.
Vigtige tips til flaskning
Det er essentielt, at flaskerne er fuldstændig sterile, hvilket kan opnås med kogende vand eller en alkoholbaseret løsning, hvor du fx skyller flaskerne i vodka (som du naturligvis tømmer af igen). Mosten skal sies grundigt for at filtrere blomsterskærme og citronskræller fra, inden du hælder den i dine rene flasker og forsegler dem. For at sikre sikkerheden, anbefales det at bruge ægte champagneflasker, da de er designet til at håndtere høje trykniveauer uden risiko for at eksplodere.

Lækker hjemmelavet hyldeblomst cider/champagne.

Friske hyldeblomster plukkes til hjemmelavet hyldeblomstchampagne.
Det skal du bruge
Fremgangsmåde UDEN udstyr
- Hæld vand og sukker i en stor gryde, og varm op mens du rører indtil sukkeret er opløst.
- Efterfyld med koldt vand, så du har 6 liter saft i alt.
- Sæt saften til afkøling til den er omkring 25°.
- Tilsæt herefter citronsaft og citronskal, eddike og blomsterskærme (og evt. lidt ølgær/vingær) og rør rundt.
- Dæk med et rent viskestykke og lad saften gære i et køligt, luftigt sted i et par dage.
- Efter to dage skal du kigge til din nye bryg, der på dette tidspunkt gerne skulle være i fuld gang. Hvis overfladen ikke er lidt skummende, er gæringen ikke begyndt endnu. Tilføj derfor en knivspids tørgær.
- Lad blandingen gære fortsat (stadig tildækket med et rent viskestykke) i yderligere fire dage.
- Si herefter væsken gennem en finmasket sigte, og hæld mosten på steriliserede champagneflasker med champagnepropper/kapsler. Patentflasker eller plastflasker med skruelåg kan også benyttes.
Bemærk at bryggen efterkarbonerer, og kan danne et særdeles højt tryk – så pas på. - Når flaskerne er proppet/kapslet skal de eftergære i flaskerne i mindst en uge.
- Herefter kan du servere en afkølet forfriskende hyldeblomstchampagne til dig selv og dine gæster.

Ingredienser til hjemmelavet hyldeblomstchampagne.
Fremgangsmåde MED udstyr
- Når jeg selv brygger, bruger jeg lidt ekstra udstyr. Det gør, at jeg bedre kan styre gæringsprocessen. Min egen fremgangsmåde er som følger:
- Opvarm fire liter vand i en stor gryde og hæld de 700 gr. sukker i. Det skal ikke koge – blot opløse sukkeret.
- Hæld herefter to liter kold vand i en 10 liters gæringsspand.
- Tilsæt nu skrællen og saften af citronerne.
- Klip blomsterskærmene, så de groveste stilke ikke kommer med og tilsæt gæringsspanden.
- For at være sikker på, at hyldeblomstsaften begynder at gære, drysser du en lille bitte smule ølgær/vingær i. Jeg bruger altid en rest ølgær fra en tidligere ølbrygning.
- For at tage gærsmagen anbefaler jeg, at du kommer et par spiseskefulde hvidvinseddike i mosten.
- Nu skal hyldeblomstmosten stå og passe sig selv i nogle dage. Som du kan se, har jeg brugt en gæringsspand med gærlås – et lille rør med vand i, der tillader CO2 at slippe ud, men hindrer at uvedkommende gærceller og fremmede ting kommer ind i bryggen – herunder særligt bananfluer, der kan omdanne bryggen til en sur suppe, eller sågar ren eddike.
- ‘Champagnen’ er nu gået i gang, og efter et par dage burde du kunne se det gærer. Vandet i gærrøret bobler, og/eller du kan høre, at det syder svagt i spanden, hvis du lægger øret til. Praktisk og smart – og ikke mindst hygiejnisk.
- Når der er gået en lille uges tid, burde ‘champagnen’ være gæret tilstrækkeligt. Sukkerindholdet ved ovennævnte fremgangsmetode er 35 Oechle eller 1035 OG (original gravity). Når dette tal er omkring 10-15 Oechle eller 1010-1015 OG, er mosten næsten udgæret og klar til at blive efterkarboneret på flasker.
Flaskerne skal være pinlig rene – steriliseret med kogende vand eller alkohol. Mosten sies, så skærmene filtreres fra. Og så hælder du såmænd bare mosten på dine helt rengjorte flasker. Straks efter proppes flaskerne, så efterkarboneringen kan begynde.
Du bør bruge ægte champagneflasker til efterkarboneringen, da trykket kan blive ekstremt højt. En ægte champagneflaske vejer næsten ét kilo, hvorimod øvrige flasker vejer langt mindre. Og lette flasker kan eksplodere – så er du advaret – jeg taler af bitter erfaring.
Og så er det bare at vente en uges tid, og så er din hyldeblomstchampagne færdig. Drik den straks, og den er sød og let perlende. Lader du din champagne stå, vil den udvikle sig i smag og karbonering, og blive mere tør og også danne mere alkohol. Prøv dig frem – det smager himmelsk.

Jo, du kan sagtens bruge rosafarvede hyldeblomster til hjemmelavet hyldeblomstchampagne. Så bliver den smuk rosa i farven, og smager lige så godt.

Brug et juliennejern til at skrælle citronerne.

Klip hyldeblomstskærmene ud i mindre bidder, så der ikke kommer så meget af stænglerne med.

Hyldeblomstsaft klar til at gære til en hjemmelavet hyldeblomstchampagne.

Den hjemmelavede hyldeblomstchampagne hældes på ægte champagneflasker, og kapsles med et kapselapparat.

Hyldeblomstchampagne på ægte champagneflasker står i kasser, og tre mindre flasker står klar til at blive nydt efter få dage – og inden trykket bliver for stort!
Er du også fascineret af hyldeblomstens mange muligheder? Dyk dybere ned i Blomsterhavens samling af artikler om hyldeblomstsaft, hyldeblomstchampagne og meget mere. Her lærer du at udnytte hyldeblomstens fulde potentiale i din have og køkken:
Når mosten er kommet på flasker og efterkarboneringen skal i gang, skal flaskerne så stå på køl eller ved stuetemperatur ?.
Kan det passe at skummet ved gæring, bliver mørkt/mugfarvet og kun på overfladen ?
Er i tvivl om jeg har gjort det korrekt
Flaskerne skal stå ved stuetemperatur i en uges tid, herefter skal de stå og opbevares på køl. MEN jeg kan ikke lide, at skummet er mørkt – det burde være lyst. Prøv at åbne en og duft og smag – smager det muggent, skal det kasseres og så er det bare om igen.
– Kenn
Hej Kenn
Jeg har fulgt din opskrift, og i dag er det en uge siden bryggen kom på flaske, så jeg åbnede en. Heldigvis stod jeg udenfor, for hele flaskens indhold blev skudt ud i en stråle af skum.
Har du et bud på hvad der kan være gået galt? Og hvad stiller jeg op med resten af flaskerne (det er champagneflasker, så de kan tåle det)? FG var 1018 og flaskerne står ved 16-17 grader.
Venlig hilsen
Simon
Uha – ja, det kan virkelig godt sprøjte løs. Flasker du ved 1018 er der jo mere sukker i end ved de 1010. Derfor er trykket så stort.
Du kan lukke gassen ud ved at lirke på kapslerne lidt ad gangen hen over tid (kræver naturligvis at du har brugt kapsler). Du kan også fryse dem ned til omkring 0 gr. inden du åbner dem – det gør også trykket mindre. Endelig kan du lade dem stå hen over tid: Min erfaring er, at noget af gassen bliver absorberet på en eller anden vis. Det vil også gøre din champagne klarere.
Skål herfra …
– Kenn
Lad altid gæringen bruge alt sukkeret. derefter tilsætter du 5 til 7 gram sukker per liter. Denne mængde giver en god mængde co2 uden at sprænge flaskerne. Hvis du vil have sødme må du sørge for at der er ufermenterbare sukre til stede. Brug evt mælkesukker, stevia eller fx udtræk af malt ved 70 grader C
Hej Kenn,
Jeg har købt champagneflasker, en Propmaskine som din og champagne propper. Men hvordan i alverden får man de kæmpe propper på flasken med maskinen?
Lisa Kjer
Hej Lisa – jeg bruger ikke propper men kronekapsler. De kræver en kronekapselmuffe på 29 mm før du kan kapsle dem …
– Kenn
Hej Lisa
Må jeg supplere med, at du også kan bruge plasticchampagnepropper fx fra Maltbazaren? De kan skubbes i med hånden eller slås i med en gummihammer og derefter fikseres med trådhætte. Det er nemmere og billigere.
– Simon
Hej Kenn.
Igen tusinde tak :)
Perfekt forklaring.
Tak for hjælpen :)
Søren
Hej Kenn.
Tak for svar :) jeg er dog ikke helt sikker på hvad FG er i formlen. Kan jeg lokke dig til at lave et eksempel på en alkohol udregning? Er helt ny i det her :)
OK: Du har en OG (Original Gravity) på fx 1050 – det er målet fra din flydevægt når du påbegynder din gæringsproces. Når den har gæret en uges tid, er den måske faldet til 1018 (afhængig af gæringstemperaturen). Hælder du den på flasker vil den være din FG (Final Gravity), men da den jo gærer videre på flaskerne, er der en fejlmargen.
Regnestykket bliver derfor: 1050-1018 = 32
32 x 0,132 = 4,22 % i det den hældes på flasker
Når den gærer helt ud på flaskerne, vil den danne tryk, idet gæringen giver mere alkohol samt kulsyre. Derfor bliver din drik stærkere og stærkere indtil al sukkeret er spist op, eller indtil trykket er så stort, at gæringen stopper naturligt. Så drikker du den hurtigt, vil den både være sødere og indeholde mindre alkohol, end hvis du venter.
Håber det gav mening :)
– Kenn
Tak for din opskrift, som jeg vil prøve af her i weekenden.
Har du prøvet at koge sukkerlagen op og hælde den over skærmene også tilsætte vingær, når det er kølet ned? Jeg tænker, at det kan skabe en mere kontrolleret proces, hvor eventuelle uønskede gærstammer undgås?
Mvh.Mikkel
Go for it, Mikkel!
Nej, men det er bestemt muligt. I givet fald skal der efterfølgende hældes en eller anden gær på som du skriver, idet kogningen jo slår de vilde gærceller ihjel. Og her kommer vi så ind på en helt anden vinkel: Hvilken gærtype skal så bruges? Og her vil der være flere meninger og personlige præferencer der spiller ind. Den originale opskrift er lavet ud fra, at det skal være nemt for alle at komme i gang med at brygge :).
– Kenn
Ja, der nu også noget smukt i det simple :-)
Hej Kenn og tak for inspiration.
Håber du kan hjælpe mig med et par spørgsmål.
Du skriver et sted i din tråd følgende for at få 10%: “Formlen fortæller: “17 g sukker i 1 liter giver potentielt 1% alkohol”. Du skal derfor hæve sukkermængden til omkring 100 gr. pr. liter,”
Spørgsmål 1 :) Er det når du tapper ved 1010 OG?
Spørgsmål 2 :) eller vil der også være ca 10% hvis man tapper ved 1020 OG?
Spørgsmål 3 :) Er der ikke en måde man kan måle alkoholprocenten i den færdige bryg?
Spørgsmål 4 :) Har jeg forstået det korrekt at hvis man tapper tidligere eks OG1020 vil sødmen være mere fremhævet end ved eks OG1010?
Spørgsmål 5 :) I så fald, kan man så lave to slags champagne der er sød, og senere tør ved at tappe samme portion over to omgange tidspunktsmassigt?
Tak for inspiration og en god side.
Søren
Hej Søren – jeg forsøger at svare:
Det må være 170 gr sukker pr liter jeg mente for at opnå de 10 %. Derfor vil svarene være:
Velbekomme :)
– Kenn
Hej Kenn
Tak for en spændende blog og meget informativ opskrift.
Mht. dit svar på spørgsmål 1 + 2 lige ovenfor.
Ved “gære ud” forstår jeg, at gæren æder al sukker i bryggen, når den står tilpas lang tid i spanden. Men kan dette også ske ved eftergæring på flaske? Vil det tryk, co2 og alkohol som dannes efter tapning ikke stoppe gæren inden den når at forbruge alt sukkeret?
– Simon
Jo det har du ret i, Simon. Gæringen vil stoppe naturligt på grund af det store tryk der udvikler sig i flasken. Derfor er det ekstra vigtigt med kraftige flasker som jeg har nævnt igen og igen.
Typisk siger man, at såfremt der flaskes ved 1020, opnås en sødere drik, end hvis der flaskes ved fx 1010. En sidebemærkning i den sammenhæng er, at alkoholen jo også stiger mens det eftergærer (efterkarbonerer) på flasken, og man derfor skal regne med yderligere 1 % alkohol.
– Kenn
Det ser ud som om din drik bliver helt klar . Hvordan får du det. Min blir helt lemonade agtig????
Hej Lena – som du kan læse i de mange kommentarer til indlægget, kan du ikke undgå bundfald. Derfor skal du skænke forsigtigt op og undlade at tømme flaskerne helt …
Alternativt skal du vende og dreje dine flasker som ved normal champagneproduktion, og så fryse flaskehalsen, for derefter at skyde bundfaldet ud. Men det er en lidt mere omstændig proces (der også er beskrevet i flere af mine kommentarer til indlægget).
– Kenn
Hej! Hvilken tørgær anbefaler du fra maltbazaren? Den til cider eller champagne. Mvh.
Hej Simon – jeg bruger hverken cider- eller champagnegær, men blot en lille knivspids ølgær. Og det virker rigtig fint :)
– Kenn
Det skal nu hældes på flaske og der er lidt Hvidt skinmel rundt omkring på toppen . På blomsterne skal jeg smide det ud
Hej Lena – skimmel lyder ikke godt. Smag på det og kasser det hvis det smager muggent. Start i stedet forfra og sørg for ekstra god hygiejne …
– Kenn
Hej,
din opskrift lyder super spændende og da jeg lige har plukket hyldeblomster i dag vil jeg enormt gerne give it a go!
Jeg har dog et par spørgsmål:
Har du selv haft erfaring med at lave den uden gærlås?(altså virker det virkelig hvis jeg bare bruger viskestykke?)
Ville man evt. kunne bruge honning i stedet for sukker, eller 50/50 måske?
Kan jeg bruge anden slags eddike end hvidvin? F.eks. æble,ananas, måske endda balsamico?
Hej Hedvig.
Ja, jeg begyndte i sin tid selv med et klæde, men bruger i dag udelukkende gærspande med låg og gærlås.
Det med honning vil blive et hit er jeg sikker på. Brug bare 100 %. Jeg har jo selv fået bier i år, så det bliver der også eksperimenteret med :)
Vedr. eddike, så har jeg kun benyttet mig af hvidvinseddike, men hvorfor ikke bruge æblecider-eddike eller lignende? Er der andre der har forsøgt sig med andet?
– Kenn
Hej Kenn
Det lyder spændende med den hjemmelavede hyldeblomstchampagne!
Jeg kender nogen, der brygger øl – mon man kan hælde champagnen her på ølflasker/kan flaskerne og deres kapsler mon holde til trykket, hvis man sørger for at drikke dem, før sommeren er ovre (så når trykket måske ikke at blive for stort)?
Venlig hilsen
Janne
Det kan du helt sikkert Janne. Bare klø på og nyd din hyldeblomstchampagne hen over sommeren …
– Kenn
Mine flasker vejer 610 gram er det for lidt
Nogen vil tæske mig for at sige: “Ja, de skal veje mere”. Men min vurdering er, at når vægten er høj (omkring ét kilo), så vil de ikke sprænge. Flasker som dine er simpelthen for tynde.
Andre vil så sige: “Du kan da bare bruge dem som de er”. Valget er dit – min erfaring er at kun de tunge flasker kan bruges …
– Kenn
Tak for svar . Jeg har nu bestilt de rigtige flasker og så plastik champangnw propper og trådhætte til at holde dem på plads. Tror du ikke det nok skal gå så.
Min portion har nu stået i 2 døgn og der er en lille smule bobler på toppen men næsten ikke noget. Men jeg kan høre det syder. Er det så på rigtig vej.
Hej Kenn,
Tilsætter du ingen extra sukker til eftergæringen på flaske? Det gør jeg ved min ølbrygning.
Undre mig over hvordan du kan flaske den ved en FG på 1010 også stadig får “champagne” carbonering uden at tilføje ektra sukker/laktose.
Mvh BioBryggeren :)
Hej Biobrygger (godt navn i øvrigt) :)
Nej – jeg tilsætter intet sukker og har nu brygget efter denne opskrift en del år. Den når at danne et ganske betragteligt overtryk med det restsukker der er tilbage. Nemt og bekvemt!
Mine øl efterkarboneres som vanligt med mellem 4-8 gr. sukker pr. liter afhængig af opskrift …
– Kenn
Hej – kan kan man bruge alm korkpropper til vin med bobler hvis man bruger en ståltrådssikring eller risikerer man at de popper før tid?
Mvh
Martin
Ja, du skal sikre dine champagnepropper (og ikke alm. propper) med trådvikling – ellers vil propperne helt sikkert poppe ud ;)
– Kenn
Hej Kenn
Jeg ville høre om dine erfaringer med eftergæring.
Jeg har både lavet en hyldeblomst cider som du beskriver og en stikkelsbær cider fundet på en anden side. Hyldeblomsten forløber stille og roligt mht. eftergæring på flaske og smager rigtig fint så tak for opskriften :-). Men stikkelsbær cideren eftergære noget mere voldsomt og forleden da jeg lige skulle smage på en flaske gik det meste tabt i en fontæne af cider da jeg åbnede den. Jeg kan også høre, at det kommer et væs inde fra flaskerne i ny og næ, hvilket sikkert er trykket der er blevet for højt og presses ud. Det siger mig at trykket må være mere end bare højt. Jeg har naturligvis brugt rigtige champagne flasker.
Jeg synes jeg har læst, at eftergæringen vil stoppe når der kommer tryk på flasken, men det lader til at kunne forsætte, i hvert fald så meget at der kommer en fontæne når den åbnes. Som jeg forstår det eftergære den ca. 1% i flasken?
Hvad er dine erfaringer? Falder flaskerne til ro igen? Eller er de gået tabt?
Mvh. Hans
Hej Hans – beklager det sene svar, men her kommer det: Jeg har haft et par flasker liggende i mere end et år, og det virker som om de konsumere kulsyren. Trykket falder ved lagring (eller også siver det meget langsomt ud). De holder dog fortsat et godt tryk med masse af bobler i, når flaskerne åbnes efter 12 måneder.
Og så lige lidt om smagen efter 12 måneders lagring: Den er frisk og skøn – ikke så sød, men heller ikke tør. Sagt med andre ord så kan man sagtens gemme en omgang flasker af den, og så nyde den i sensommeren, en varm efterårsdag eller til det kommende forår.
– Kenn
Hej Kenn
Spændende hjemmeside! Og fedt med så mange spørgsmål og svar, man kan blive endnu klogere af. Det er jo desværre for sent at lave hyldeblomstchampagne i år, men aldrig for tidligt at være forberedt til næste års sæson:) Bliver denne opskrift til en sød eller tør ‘champagne’? Det ændrer sig selvfølgelig løbende, men jeg vil gerne ramme en sødere smag en ‘brut’. Er det muligt eller vil al sukker bare blive til alkohol?
På forhånd tak.
Mvh Signe
Hej Signe og tak for dine fine ord.
Ja, det er for sent nu. MEN – du kan stadig nå at lave en drik med fx hybenrosenblade. Sådan én smager helt vildt godt og meget anderledes …
Og jo, smagen bliver mere og mere tør efterhånden som gæringen fremskrider. Så ønsker du en sød drik, skal den drikkes hurtigt. Eller du kan eksperimentere med laktose (mælkesukker). Laktose omsættes ikke under gæring, og vil deraf gøre drikken mere sød.
– Kenn
Hej Kenn
Hybenrosechampange siger du! Det lyder spændende.
Hvordan laves det? Her tænker jeg hvor meget af blomsten du tager og hvor mange
Hej Martin – jeg tager en god portion (en halvfyldt frysepose) af kronbladene. Sikke en farve den får – og sikke en duft :)
Du bruger såmænd bare samme udgangspunkt som med min hyldeblomstchampagne, men erstatter hyldeblomsterne med kronbladene fra hybenroser eller andre duftende roser.
– Kenn
Hej Kenn
Fantastisk hjemmeside du har her.
Jeg har lavet min første champagne, sjovt og lige til at gå igang med, takket være din opskrift.
Den har stået på flaske i 3 uger.
Jeg har netop åbnet min første flaske med godt tryk på. Der er fine bobler i, farven er fin, godt lugt men-.
Jeg syntes at den er en smule flad i fornemmelsen når den kommer ind i munden. Lidt vandagtigt. Temmelig svært at forklare. Smagen er mild og fyldig men der mangler noget, men hvad?
Jeg kunne rigtig godt tænke mig at justere lidt til næste gang, men hvad skal jeg gøre, har du en idé?
Mange tak Sannie!
Du mangler mere syre i din hyldeblomstchampagne, tror jeg. Prøv evt. at tilsætte lidt citronsyre eller vinsyre næste gang. Det gør underværker og giver struktur til din drik :) …
– Kenn
Hej Kenn
På et af billederne i dit hyldeblomst champagne indlæg ser det ud til, at du bruger en Brewferm Capp’n Table Top (kapselapparat)?
I fald du gør, hvad er dine erfaringer med denne? Grunden til jeg spørger er at den ser ud til at være lavet af plast mange steder og jeg er usikker på om den holder i længden?
Mvh. Hans
Jamen egentlig virker den ganske godt Hans. Omend de små kapsler (til ølflasker) er lidt stramme, og deraf kan være hård at få ud af apparatet efter kapslen er sat på. Dette er ikke tilfældet med de store kapsler til champagneflasker. For mig virker den alt i alt fint. Jeg er dog på udkig efter en mere robust model.
– Kenn
Hejsa Kenn
Nu har jeg læst det hele igennem op til flere gange og ja, jeg har nogle spørgsmål. Jeg ved godt det kan virke, som dumme og måske bare som noget man gør helt af sig selv, men min ADHD hjerne har lige brug for at se på skrift, sådan slavisk, hvad det er der skal gøres og det gør du faktisk også rigtig rigtig godt, MEN mit ene spørgsmål er.
1. Vasker du hyldeblomster skærmene inden du bruger dem?
Jeg har jo aldrig prøve og lavet Champagne før og når jeg selv laver hyldeblomstesaft, så vasker jeg skærmene inden, så ja, derfor spørger jeg bare lige for en sikkerhedsskyld. .
2. De Champagne flasker du bruger er det nogle du genbruger? F.eks fra champagner fra Nytårsaften? Du ved de gængse Frexinet, som vi ikke må kalde champagne, men vi bare gør alligevel. :D Eller køber du nye flasker hvert år?
3.Og ja, nu går jeg jo virkelig op i at ens grej skal spille max (er meget perfektionistisk hvad det angår) Så er du sød og fortælle mig helt nøjagtig hvad det er for en propmaskine du har? For min hjerne siger jeg kan ikke bruge andre end sådan en! lol
4.Igår fandt jeg så en hjemmeside, som hedder nordiskselvforsyning.dk, kunne jeg måske lokke dig til og se om det jeg skal bruge er nogle af de ting, som ligger inde under deres menu, som hedder “Cider”? Det er nemlig fordi det er indenfor en radius, hvor jeg godt kan køre efter tingene.
For let’s face it, for en totalt nybegynder, SÅ er jeg totalt lost mht. hvad der vil være smartest for mig at købe. Startkittet eller tingene individuelt, for jeg ved ikke om jeg skal bruge alt det, som er i et startkit.
Grunden til at jeg godt kunne tænke mig og komme igang med at lave champagne/cider/øl er fordi vi har så mange bær og urter, der tit går til spilde, så tænkte, dette ville være oplagt også fordi, så har man jo også lige en kanon værts og værtindegave på hånden.
Igen undskyld, vil ikke virke for anmassende og træls og forstår godt, hvis du ikke har tid til at svare på mine spørgsmål, for det er trods alt ferie.
Med venlig hilsen
Mie
P.s Tusinde tak for en super fantastisk hjemmeside
Hej Mie – jeg kan heller ikke sidde stille :)
Jeg forsøger at svare så godt jeg kan:
1)
Nej, jeg ryster dem for insekter og tjekker for fuglelort. Jeg vasker dem aldrig!
2)
De flasker jeg bruger er ægte champagneflasker – købt som nye – og de vejer omkring 800 gr. Pas på ikke at sammenlign med flasker der vejer det halve. De kan slet ikke holde trykket. Det var hos Maltbazaren i Rødovre jeg købte mine, men de er udgået af deres sortiment, for dem de sælger nu, vejer for lidt.
3)
Min propmaskine er købt i Tyskland, og er en billig udgave. Andre har dem også. Jeg er ved at opgradere mit udstyr, og er på udkig efter en robust model. Og hvis du også er feinschmecker, er det sådan en du skal investere i. De fås rundt omkring og koster omkring 1.200,-.
4)
Det nemmeste ville være at købe en pakke med det hele. MEN – det er ikke optimalt med gæringsbeholdere du ikke kan gøre ordentlig rene, så hold dig fra vinballoner. Invester hellere i gærspande. De er nemme at stable og gøre rene.
Køb derfor 2 x 30 liter gærspande, en oechlevægt (måling af sukker/restsukker), et 100 ml højt måleglas, et termometer og et par gærlåse. Deres fine små champagneflasker på 37 cl ser godt nok hyggelige ud. Køb også et bundt af dem. Og så er du kørende :)
Taphaner er en fordel, men kan altid tilkøbes senere. Invester evt. i lidt slanger til at kombinere fra taphane til spand/som hævert mm.
Pøj med projektet – lad mig vide hvordan det kommer til at gå med værtindegaverne :)
– Kenn
Hej Kenn,
Tak for svaret, det kunne bestemt bruges.
Spanden star i kælderen hvor der er ret køligt. Jeg har siden den blev sat over lavet en enkelt måling, som viste OG på 1036 efter 4 dages gæring. Så jeg påtænker at lave endnu en måling om nogle dage og når OG nærmer sig 1010, så skal champagnen på flasker :)
Hvis det her forsøg ender godt, så tror jeg næste projekt bliver en blommesherry, din opskrift lyder i hvert fald god!
Mvh Chris
Hej Kenn.
Jeg vil selv forsøge mig med din opskrift. Jeg kan se, at du tidligere har svaret Asbjørn angående alkoholprocenten i champagne.
Jeg vil også gerne have procenten op på omkring de 10. Ud fra formlen i dit svar til Asbjørn skal der altså 170 g sukker i pr liter eller har jeg misforstået? Og hvor meget vil du mene, man skal øge gæringstiden som følge af den øgede mængde sukker?
Mvh Chris
Hej Chris – ja, du kan potentielt gære 170 gr sukker pr. liter vand til 10 % alkohol. Gæringstiden er bl.a. afhængig af temperaturen – jo højere des hurtigere er den udgæret. Du må do gikke gære højere end 30 °C – ellers stresser du gæren og den dør. Du opnår i øvrigt en mere frugtig smag ved at gære ved lave temperaturer, fx 18 °C.
Håber du kan bruge svaret …
– Kenn
Super, tak for svar!
Lige et spørgsmål mere.. I det jeg tilføjer mere sukker pr. liter, betyder det at jeg skal lade det gære i længere tid før jeg hælder på flasker, eller kan jeg regne med cirka samme tid?
Hej igen Asbjørn. Ja du skal gære det i længere tid inden du hælder det på flasker. Måske bliver det også nødvendigt at bruge lidt mere vingær, nu hvor du vil gære op til en højere alkohol …
– Kenn
Tak for en inspirerende opskrift.
Jeg er helt ny i hele brygningsverdenen. Jeg har læst mig frem til i kommentarerne, at efter din opskrift vil alkoholprocenten være omkring 3,5-4,5%, mit spørgsmål er så.. Hvad skal jeg gøre, for at få alkoholprocenten op på noget omkring 10 %?
Hej Asbjørn og tak for kaffe!
Formlen fortæller: “17 g sukker i 1 liter giver potentielt 1% alkohol”. Du skal derfor hæve sukkermængden til omkring 170 gr. pr. liter, så skulle du være kørende. Held og lykke …
– Kenn
Hej Kenn. Jeg har læst at man, for at fjerne bundfald, skal få bundfaldet til at lagre sig i flaskehalsen og derefter fryse flaskehalsen og så åbne flasken, så skulle bundfaldet der er i frossen tilstand blive skudt ud af flasken.
Har du nogen erfaring med det og hvordan man helt konkret kan nøjes med at fryse flaskehalsen og ikke hele flasken?
Mvh Vibeke
Hej Vibeke – du kan såmænd tage en blanding af salt og is i en høj tyk vase/gryde/kar (gerne isoleret). Den blanding fryser til under -20° C.
Sørg for at dine flasker på forhånd er kølet ned til omkring eller lidt under frysepunktet. Så stiller du dine flasker på hovedet ned i salt-is-blandingen, så flaskehalsen er dækket af isblandingen – og i løbet af relativt kort tid fryser flaskehalsen, og der dannes en isprop. Og det er den isprop du efterfølgende kan skyde ud sammen med bundsnasket.
Bemærk at du ved at nedkøle hele flasken (og indholdet) til omkring 0° C, midlertidigt sænker trykket i flasken. Og det er jo perfekt, at det så ikke sprøjter ud, når isproppen skydes ud.
– Kenn
Hej Kenn
Først og fremmest tak for en meget inspirerende side!
Jeg sidder her og overvejer et weekendprojekt til næste weekend, og jeg er kommet frem til, at jeg vil kaste mig over lidt hjemmeproduktion.. Og jeg havde tænkt mig, at min “champagne” skulle indeholde druer. Vi har nemlig 40 vinstokke (både grønne og mørke druer) til “pynt” stående. Dog må jeg erkende, at jeg er en smule uerfaren inden for dette spændende område. Derfor håber jeg, at få gavn af din forhåbentlig “store erfaring” ;-)
– Ligger du inde med en opskrift, eller hvordan finder jeg de rigtige doseringsforhold og fremgangsmåden?
– Jeg har en gammel 30 liters glasballon stående (til pynt). Vil resultatet ved brug af sådan en, blive anderledes end normalt?
– Skal druerne tilberedes (presses evt?) Jeg har nemlig en æblepresser til most stående, hvis de i så fald skal dette
Håber du vil være behjælpelig med disse spørgsmål :-)
Med venlig hilsen
Jacob
Hej Jacob – tak for dine fine ord. Projektet du er ved at kaste dig over, er et større projekt. Jeg har ikke en decideret opskrift, men det handler om at have et sukker/syre-forhold i god balance. Renlighed er altafgørende! Og så tager det omkring halvandet til to år at fremstille en mousserende vin. Så er du advaret ;-) …
God fornøjelse med projektet :-) …
– Kenn
Hej igen Kenn.
Jeg har nu fyldt min fersken champagne på flasker, men jeg undrede mig noget over at der ikke var nogen bobler ved (-ligesom sidste år hvor jeg lavede den med hyldeblomster).
Den har stået fremme de i alt 6 dage, som opskriften beskrev.
Er det tålmodigeheden den er gal med eller?
Hvordan med efterkarboneringen?
Jeg har lagt flaskerne i køleskabet. Hvor ofte skal de vendes og hvornår skal de på hovedet?
Venlig hilsen
Lisbeth Weber
Hej Lisbeth – nu har jeg ikke nogen erfaring med mousserende ferskenvin, men når en ‘champagne’ skal efterkarbonere, er der enten restsukker i mosten eller også skal der tilføres noget. Til dette måles sukkerindholdet, fx med en flydevægt. Er alt sukkeret gæret ud, vil der ikke komme bobler!
Du kan vælge at lægge flaskerne ned de første dage, hvorefter du langsomt – over nogle dage/uger – rejser dem op så de til sidst står på hovedet. Dette kan fx gøres i en ølkasse der står på hovedet. Her behøver de i øvrigt ikke stå på køl.
Jeg ville sætte flaskerne i et opvarmet rum ved 20-25 gr i et par uger, og så se om der ikke sker noget. Ellers er det op på hesten igen :-).
– Kenn
Hej Kenn.
Jeg er nu gået i gang med at brygge en fersken champagne, ud fra din opskrift.
Sidste år lavede jeg en hyldeblomstchampagne (af anden opskrift uden tilsat gær).
Den blev rigtig god, men jeg oplevede dog at 3-4 af mine gode kraftige flasker med patentlåg sprang som var det tyndt krystalglas.
Derfor tænke jeg denne gang på at købe ægte champagneflasker. Men hvilke propper kan du anbefale? Pastik, kork eller hvad har du erfaring med, og hvordan med at påsætte disse propper.
Venlig hilsen
Lisbeth
Spændende projekt med dine ferskner – det må du fortælle mere om!
Jeg bruger såkaldte kronekapsler – 29 mm – der kan købes diverse steder. De passer til ægte champagneflasker, og så er man fri for bøvlet med at proppe dem. Kapslerne sættes på med et kapselapparat. :-) …
– Kenn
Hej Kenn!
Jeg har lige hældt hen ved 10 liter champagne ud, da den var alt for sur. Ikke citronsur, men bare sådan sure-sokker-sur i smagen. Vi har fulgt opskriften, men måske puttet lidt for meget gær i. Kan fejlen ligge her?
PS: Vores champagne klarede op efter cirka en måned, men lige så snart vi åbnede patentflaskerne, steg bundfaldet op og gjorde mudret i farven igen. Hvordan undgår man det?
Mvh
Anders
Hej Anders.
Ærgerligt med den spildte ‘champagne’. Det lyder som om der har været uønskede elementer i, fx forkerte gærceller (vildgær) eller måske blot dårlig hygiejne? Det er ekstremt vigtigt at alt er pinligt rent og steriliseret.
Skal det gøres helt korrekt, skal du bruge champagneflasker, der langsom men sikkert vendes og drejes fra vandret tilstand til de står på hovedet. På den måde vil al bundfald lægge sig i toppen af flasken (der jo nu står på hovedet). Herefter nedkøler man flasken og indholdet til omkring frysepunktet, og fryser så flaskenhalsens øverste del fx i en blanding af is og salt. Når der er dannet en isprop (det kan tydelig ses), kan du skyde isproppen med bundfaldet ud – og efterfølgende proppe flasken igen. Sådan gøres det med ægte champagne :-)
Nedkølingen er med til at sænke CO2-indholdet, så trykket ikke er så stort, hvilket gør det nemmere at arbejde med. Nå du senere serverer drikken har den jo nok en højere temperatur, og så vil trykket stige igen …
– Kenn
Lyder som et spændende projekt, vil jeg prøve når jeg kommer hjem fra ferie! :)
Jeg havde ikke tænkt over at de kunne bruges, tror du man kan freme smagen lidt med selve hyben? Der er måske for meget arbejde i at få de bitre kerner ud..?
Jeg giver det en chance, også med noget ekstra sukker til noget saft til ungerne. Det hele skal prøves, også hyldebær til efteråret! :)
Tak igen for det altid hurtige, og gode svar.
Mark
Goddag igen Kenn! :)
Det lyder da spændende med hypen champagne! Er det bare samme opskrift, eller er der flere ting i det? Har du evt. lyst til at smide en opskrift op, syntes det lyder meget spændende. Specielt nu hvor der ikke er mere hyldeblomst tilbage på træerne.
En lille ting forresten, angående hyldeboblerne. Har citronerne egentlig nogen effekt på drikken, udover smagen? For tror jeg har fået for meget citron i mit nemlig. Ikke voldsomt meget, men det er bare en anelse gennemtrængene, og syrligt. Men det er jo sådanne ting man lære af til nærste år, så ved jeg jo at jeg måske skal spare lidt på dem hvis de altså ikke har nogen anden effekt end smag! ::)
Hej igen Mark.
Jeg bruger samme opskrift og fremgangsmåde som med hyldeblomster, der blot udskiftes med kronblade fra hybenroser (Rosa rugosa) eller fra de historiske roser fra haven, der har en meget fin rosenduft.
Citronerne stabiliserer din drik. Så den er nødvendig! Og den syre der er, er med til at justere balancen mellem det søde og det sure. Denne balance er afhængig af smag og behag, og du er nødt til at forsøge dig frem. Og det er jo netop det, der er det sjove med alle disse havehygge-projekter.
I øjeblikket bugner mine stikkelsbærbuske eksempelvis med søde røde stikkelsbær. Dem har jeg også tænkt mig at forsøge en ‘champagne’ af … Det bliver også sjovt!
– Kenn
Hejsa
Kan man lave champagnen på frugter og bær i stedet for blomster, og i så fald skal jeg så presse den friske frugt, eller koge dem op og si saften fra. Jeg er ny inden for alt det her bryggeri, men hvordan er proceduren anderledes ved champagnen vs vin, hvad er det, der gør at man får boblerne frem i champagnen, eller ikke får dem i vinen?
Hej Anita – du kan lave ‘champagne’ af alle frugter og bær, og du får det meste ud af frugterne ved at koge dem med lidt vand først. Derved sprænges cellevæggene og saften løber lettere af.
Bemærk at nogle frugter og bær har et højt indhold af pektin, der kan gøre din drik gelé-agtig. Googl’ dig evt. frem til løsninger herpå.
Ved vinbrygning udgæres mosten 100 %, så der ikke er flere sukkerstoffer tilbage = tør vin uden brus. Ved ‘champagne’-brygning gæres mosten kun sporadisk, så den kan efterkarbonere på flasker og dermed danne tryk og brus :-) …
– Kenn
Hej Kenn.
Jeg bruger din hjemmeside ofte, og du skal have ros for den høje kvalitet!
Jeg er pt. i gang med Hyldeblomst champagne med frosne blomster og et batch med Champagne gær og et batch med Killer gær. Det gærer fint i min kælder – efter 6 dage er den målte Oechsle 1028 så jeg giver den et par dage endnu.
Jeg har dog et spørgsmål; du skriver nemlig:
“Kenn Römer-Bruhn 21. december 2012 at 10:16
Hej Daniel – jeg har faktisk ikke målt på den, men ved lidt matamatik burde det kunne lade sig gøre:
700 gr sukker i 4 liter vand
giver 175 gr pr liter
hvilket svarer til en OG på 1070.”
Men i opskriften ligger du op til, at der skal 4l sukkervand + 2 l alm. vand hvilket giver 6 liter og dermed en lidt anden beregnet Oechslegrad:
– 700g sukker i 6 liter vand: 700/6 = 117gr/liter og der går 2 gr. sukker pr. liter vand til 1 Oechslegrad og dermed er den beregnede start Oechsle vel på 1058?
Et andet spørgsmål går på, at jeg har brugt Økologisk rørsukker og ikke alm. sukker og mindes at have læst, at sødmen i Øko rørsukker er anderledes end i alm. sukker og jeg derfor ikke kan stole på afmålte Oechsle grader osv.? Er det vigtigt at bruge det ene sukker frem for det andet eller er det prisen der er afgørende?
Mvh Mikael.
Hej Mikael – tak for din feedback. Og ja, det gik vist lidt hurtigt. Den resterende mængde vand havde jeg glemt ;-).
Vedr. dit andet spørgsmål, så kan det da tænkes at det forholder sig sådan. Jeg fornemmer imidlertid at brugen af sukker versus økologisk rørsukker er den samme. Og jeg bruger den økologiske af flere grunde: Den er økologisk! Og den smager dejlig anderledes end raffineret sukker.
I øvrigt skal du huske, at en flydevægt som en oechlevægt, ikke måler præcist når der er dannet alkohol. Ligesom CO2 mængden i væsken gør sit for det (u)nøjagtige resultat.
Pøj med din hyldeblomstchampagne. Jeg skal selv i gang med ‘champagne’ af hybenroseblade. Det bliver også spændende …
– Kenn
Hej Kenn
Vil du af med opskriften på den sommerøl med hyldeblomst ?
Jeg har nu lavet champagnen to år i træk, super dejlig drik. Jeg efterkarbonerer den dog med væsentlig mere sukker, den smager også pragtfuld efter et år.
God sommer
Hej Thomas – ja du kan se opskriften på denne side: Hyldeblomstøl
Jeg har også haft succes med at gemme hyldeblomstchampagnen. Herligt! Hvor meget sukker efterkarbonerer du med? Hvad er din FG ved flaskning?
Hej Kenn
Vi har prøvet at bruge din opskrift – med samme resultat som dig og Søren: Ingen synderlig aktivitet i gærlåsen, men syden i spanden og duft af kuldioxid. (vi har som Søren brugt champagnegær da der ikke rigtig skete noget efter 2 dage.) Nu har det stået og sydet i 7 dage, og en sukkermåling siger at den var gæret til ned til 25 oechlegrader.
Da du et sted nævner 10 oechlegrader som det rigtige sted at fylde på flasker, og du i år har valgt at gøre det ved 18 pechlegrader bliver jeg lidt i tvivl om hvornår det er at vi skal fylde på flasker.
Ind til videre har vi bestemt at give brygget 2 dage mere og så måle igen. Lad mig høre din vurdering
mvh.
Jørgen
Hej Jørgen – da du har gang i gæringen, kan du jo i princippet fylde dem på nu, hvormed trykket så vil blive højere. Ellers vent et par dage – så er du på den sikre side :-).
– Kenn
Hej igen, og tak for svar tidligere! :)
Jeg har nu små 10 liter der har været flasket i 7 dage i morgen. Da jeg hældte det opvar der allerede en del brus i, men farven var bare ikke så gennemsigtig som jeg har set på så mange andre billeder. Har farven noget at sige, eller er det måske bare pga jeg har brugt lidt for mange blomster?
Jeg har fået købt mig et alkoholmeter så jeg kan måle champagnen. Problemet er så bare at jeg ikke kan finde ud af det :/
Kan det lade sig gøre at komme til at lave det uden alkohol? Har ikke haft hverken blomster eller eller gær op at koge, så burde ikke være det. Der var også godt gang i spanden da jeg stak øret ned.
Men har du en lille tommelfinger regel, eller sådan en minimums alkoholprocent? Har brugt akkurat din opskrift i øvrigt.
Mark
Hej Mark – gennemsigtigheden handler om at din drik skal bundfælde urenheder. Og farven kommer fra hyldeblomsterne.
Skal du måle din alkohol med et alkoholmeter, må der hverken være urenheder eller kuldioxid i den væske du måler.
Sukker, vand og gæring = kuldioxid og alkohol, så der vil altid være alkohol i din drik. Og bruger du min opskrift, vil din drik – når den er gæret færdig på flaskerne – have en alkoholprocent på mellem 3,5 og 4,6 % alkohol. Jo hurtigere du drikker den, des lavere alkohol = sødere drik.
– Kenn
Hej Kenn
Har i søndags sat ½ portion over til gæring i en gryde med klæde over, dog uden at tilsætte gær. I stedet for hvidvinseddike har jeg brugt min egen æblecider eddike (har en eddikemoder af denne type)
Den har stået ret køligt i vores lade og skulle nu være i gæring, men jeg kan ikke se tegn på aktivitet. Den dufter helt skønt af hyldeblomst og der er ikke mug eller noget andet at se- vædsken se klar ud. Skal jeg tilsætte lidt tørgær(alm bagegær) nu eller….?
Hej Bente – hvis du lægger øret til, kan du så høre at det syder? Der skal jo helst være gang i den nu. Alternativt kan du tilsætte lidt gær og vente et par dage. Jeg har dog absolut ingen erfaring med bagegær må jeg lige indskyde!
– Kenn
Hej er der nogen herinde der ved hvor man kan få analyseret for træsprit/methanol, har indtil nu kun fundet en amerikansk hjemmeside, eller hvad gør i for at have sikret der ikke er gået noget galt.
Min gæring står fint og bobler nu:)
Hej Sofie – det behøver du ikke bekymre dig om. Metanol dannes ikke i forbindelse med almindelig gæring af frugt, sukker og gær, men kan dannes som et biprodukt ved destillation ved forkerte temperaturer.
Så nyd din kommende drik …
– Kenn
Hej Kenn.
Jeg har sat mig op til denne opskrift gennem længere tid, og har først sat en portion over efter din fremgangsmåde (dog uden at tilsætte gær). Jeg havde i alt 6 liter væske med i alt 700 gram tilsat sukker. Jeg har alle ingredienserne i en glasballon på 25 liter med gærlås.
Nu har det stået i godt 14 dage, og det gærer ikke synderligt. Der går flere minutter mellem boblerne i gærlåsen. Det har aldrig gæret med en 1-3 sekunders mellemrum. Jeg går ud fra, at jeg lige så godt kan smide denne portion ud?
Derfor har jeg startet en ny portion op. Denne gang har jeg sat en dobbeltportion over så der i alt er12 liter væske og 1400 gram sukker inden tilsætningen af citroner og hyldeblomster. Denne gang har jeg fra begyndelsen tilsat to knivspids champagnegær – saccharomyces cerevisiae (ex-bayanus). I alt har jeg tilsat 2 ml champagnegær målt i tør form. Dog har jeg opløst gæren i 40 grader varmt vand inden tilsætning efter forskrifterne på gæremballagen.
Det har nu stået i 2,5 dag ved 25 grader, men der gærer stadig heller ikke specielt meget. Der går ca. et halvt minut mellem boblerne i gærlåsen.
Der er ikke mug i nogle af de to portioner – der sker bare ikke ret meget… Har du et bud på, hvad der er galt, og hvordan jeg kommer i mål med at få fyldt de 15 champagneflasker, som jeg har samlet ind gennem årets løb :-)
Hej Søren.
I år opførte min hyldeblomst champagne præcist som din, hvor den ikke boblede så meget. Ja faktisk kom der ikke ét eneste blop fra gærspanden. Ikke desto mindre kunne jeg høre, at det syede når jeg lagde et øre til gærspanden. Der var altså gang i den!
Efter 7 dage løftede jeg låget af, og kunne fornemme kuldioxiden i næsen. Så der var dannet alkohol trods udeblevne bobler. En sukker måling kunne da også fortælle at den var gæret til ned til 18 oechlegrader. Herefter kom den på ægte champagneflasker.
Jeg tror at din første omgang havde fungeret fint – ligesom din anden omgang. Giv det et forsøg. Sålænge der ikke er mug, burde den være kørende.
I mit bryg-setup har jeg en taphane, som jeg tilslutter en silikoneslange. Og så er det bare om at hælde på champagneflaskerne. I dit tilfælde kan du vel bruge en eller anden slange som hævert. Til propning bruger jeg kronekapsler, der passer 100 % til champagneflaskerne.
Held og lykke med din hyldeblomstchampagne …
– Kenn
Hej. Jeg synes det virkede utroligt praktisk/spændende at lave sin egen champagne, efter jeg havde set nogle gøre det i TV og det så bare så let ud! Det vil jeg sq også prøve, så jeg tog ud og fandt nogle flotte hyldeblomster for 3 dage siden og gik i gang.
Jeg brugte den opskrift der er her på siden, bare uden tørgær. Jeg fyldte 4 liter vand i gryden og 700gr sukker og gik ellers frem som der står på siden. Jeg havde ikke steriliseret noget af udstyret, såsom gryde og litermål ovs inden jeg gik igang og jeg havde heller ikke sukkervandet oppe og koge på noget tidspunkt. Det blev maks 36 grader. Jeg lod sukkervandet køle af i køleskabet til det var 25 grader ca. og fyldte så lidt flere blomsterskærme i end der står i opskriften da jeg synes de var lidt små.
Derefter stilte jeg det ned i vores kælder for at gære og da jeg idag kom ned for at kigge var gæringen i fyld gang, men der var også kommet mug små steder på overfladen. Hvorfor er der kommet der mug? Det er sådan nogle små områder på 1-2 cm der er dækket med hvide hår. Jeg havde dækket det til med v´rene viskestykker. Kan det bruges eller skal jeg prøve igen og hvad kan jeg gøre for at der ikke går mug i det næste jeg laver.
Mvh Christian :) Og på forhånd tak.
Hej Christian – ærgerligt, men så er det jo bare op på hesten igen!
Det hele handler om hygiejne. Måske gryden eller spanden havde gamle små rester af et eller andet. Der skal virkelig ikke så meget til før det kan gå galt. Hvis du vil være HELT sikker, så skal alt dit udstyr steriliseres med kogende vand eller desinficeres med fx Iodophor (jod). Så er du på sikker grund!
Jeg ville gøre det om – der er stadig massevis af hyldeblomster derude :-) …
– Kenn
Hej. Faldt over din side, og vil super gerne prøve at lave hyldeblomst champagne.
Fik du mon prøvet at lave det med blomster der havde været frosset? og ang. champagne flasker, hvis man bruger brugte flasker, kan man så få dem proppet uden sådan en fancy maskine mon? :-)
Hej Camilla – jeg har med stor succes lavet øl med frosne hyldeblomster. Virkelig en dejlig sommerøl som vi nyder godt af i øjeblikket.
Den fancy maskine er nødvendig, men koster ikke mere end et par hundrede kr. Måske der allerede er en i din omgangskreds der har sådan en fætter liggende?
– Kenn
Hej. Startede ud med OG på 1042 og ingen blob i gærlåsen efter 2 dage. Tilsatte lidt tørgær og er nu efter 6 dage og en omstikning nede på FG 1010. Det bobler ikke mere og har ikke gjort det i 1-2 dage. Mon ikke der skal lidt sukkervand i inden det kommer på flasker, for at sikre efterkarboneringen, ligesom ved ølbrygning.
Hej Casper – jeg ville komme lidt sukker i inden flaskningen …
– Kenn
Min “bryg” har nu stået i gærspanden i en uge. Skal det det være helt stoppet med boble inden det hældes på flasker ? Hvad sker der hvis det står i for land tid ?
Hej Henrik – den skal helst være boblende, når du flasker den. Hvis den er gæret ud, bliver den tør, og så kommer der ikke tryk på flaskerne. Du kan dog redde ‘trykket’, hvis du tilsætter ca. 6 gr sukker pr liter lige inden du hælder på flasker …
– Kenn
Hej.
Det er nu 3. år i træk jeg laver denne omgang champagne og den er fantastisk hvert år. Jeg bruger dog ganske almindelige sodavandsflasker og det har aldrig været et problem :)
Jeg vil dog lige høre hvad alkoholprocenten egentlig ligger på? Jeg er nemlig lidt i tvivl om hvordan man regner det ;)
Hej Caroline – God idé med sodavandsflasker!
Du skal vide hvad sukkerindholdet er inden du gærer din drik. Dette gøres typisk med en oechlevægt, der er en flydevægt.
Som eksempel målte jeg min i sidste uge til 37 oechlegrader (baseret på min egen opskrift). I dag skal den på champagneflasker og nu måler den 18 oechlegrader. Det vil sige at alkoholen netop i dag er 2,5 %. I princippet tager du startværdien og trækker slutværdien fra og ganger dette tal med 0,132. Men da drikken efterkarbonerer (danner tryk på flaskerne), skal du egentlig længere ned i slutværdi. Hertil kommer drikkens co2-volume, der også har indflydelse på den endelig alkoholprocent.
Så når din drik er gæret færdig på flaskerne, vil den have en alkoholprocent på mellem 3,5 og 4,6 % alkohol. Jo hurtigere du drikker den, des lavere alkohol = sødere drik.
Håber du kunne bruge svaret :-)
– Kenn
Har lige sat en portion over med havde kun alm. tørgær (til bagning), mon dette går?
Mon ikke? Gær skulle ikke være nødvendig …
– Kenn
Hej Kenn! Så har jeg været i gang et døgns tid, med både saft til ungerne og lidt bobler til mig og damen selvfølgelig! :)
Der er et par ting jeg vil høre om, som jeg kan se du har været lidt inde på tidligere.
1) Angående flasker, kender du et godt sted at købe champagne flasker? Har et par som jeg har vejet til ca 600 gr. er lidt bange for de er for lette…
2) Hvor lang tid kan det ca holde sig under de rette forhold? Hvis jeg ligger flaskerne i kælderen og tager en op på køl af gangen, burde de resterende i kælderen så kunne stå og hygge sig i månedsvis?
For at lave en henkogning er vel ikke lige vejen frem med alkohol..??
Ellers tak for en super side, som jeg allerede nød godt af sidste sommer.
God sommer!
Mark
Hej Mark – godt at høre at du er i gang.
1) 600 gr flasker ér for lette – du skal have fat i de ægte. Jeg købte mine hos Maltbazaren i Rødovre.
2) Jeg havde hyldeblomstchampagne stående ét år som forsøg, og den smagte lige så frisk som var den helt ny. Så det er bare at gemme dem.
Jeg er ikke helt med hvad du mener med henkogning?
Og velbekomme – god sommer. Jeg har i øvrigt endnu en batch stående på 12 liter, der også skal gemmes …
– Kenn
Hej Kenn. Hvor skaffer man sådan nogle (jeg Bor i aarhus).
Og kan man så bruge plast sodavandsflasker i stedet?
Min su rækker ikke til de helt store udgifter :)
Jamen klø bare på og brug hvad du kan komme i nærheden af – og hold en vild sommerfest, hvor det meste bliver drukket :-)
– Kenn
Hej :)
Jeg har lige sat 26 liter over, og står nu og mangler flasker at hælde det på. Hvor har i andre fundet jeres og er der en billig løsning?
Jeg havde forestillet mig at købe en masse patent flasker fra IKEA og hælde det der på, men holder de?
Hej Nikolaj – til den mængde du brygger vil jeg til enhver tid bruge ægte champagneflasker, der kan holde til det store tryk der opbygges under lagring. Hvis det blot var nogle få liter du skulle brygge, er patentflasker imidlertid gode nok, blot de tømmes/drikkes inden for kort tid.
Patentflaskerne kan naturligvis godt bruges – men skal blot drikkes rimelig hurtigt, inden trykket bliver for stort. Man må ikke undervurdere det tryk der opbygges (taler af erfaring)!
– Kenn
Hej Kenn
Så blev det tid til at smage på varen.
Men den smage vandet og af gær siger fruen. Hvad der er gået galt ved jeg ikke, men godt smagte den ikke. Så må vi bare op på hesten igen, og prøve igen til næste år. Eller prøve med noget andet.
Vh.
Paw T Hansen
Hej Kenn,
Jeg fulgte sådan nogenlunde din opskrift, men lod den stå lidt for længe inden den kom på flaske, så smagen var lidt kedelig. Jeg gav dem derfor lidt sukker da jeg hældte dem på flasker. Nu hvor jeg så åbner en flaske er der så meget tryk på, at proppen flyver mindst 5m op i luften og tager halv-delen af indholdet med sig. Så noget siger mig at det med tilføje sukker ned i flasken måske ikke er det klogeste…
Jeg havde dog ret meget bøvl med at få filteret brygget for blomster og dyr – hvordan kom du uden om det problem? / Jeg bruge først et dørslag til blostrene, og dernæst et viskestykke til at tage de små dyr.
Hej Bo – ja, man skal være påpasselig med sukkermængden og ikke undervurdere det tryk gæringen laver.
Som jeg skriver i indlægget, bruger jeg såmænd bare en finmasket si til at fjerne urenhederne. Herefter fjernes det meste, og under gæringen vil øvrige større urenheder synke til bunds sammen med de døde gærceller. Når du efterfølgende hælder mosten på dine flasker, skal du naturligvis sørge for, at bundsnasket ikke kommer med ;-).
– Kenn
Det lyder vildt fedt. Jeg er allerede helt hooked. Desværre et par måneder for sent nu da hyldeblomsterne er afblomstret.
Et praktisk spørgsmål.
Tror I man vil kunne bruge kapsler som forsegling af flaskerne? Jeg har en kapselpåsætter og en masse sodavandsflasker. Tror I det kan holde trykket?
Mvh. Søren
Hej Søren – det er jeg overbevidst om vil virke helt fint. Jeg skal selv snart i gang med en omgang selvom det egentlig er for sent. Jeg har nemlig frosset en masse hyldeblomster ned, og satser på en bryg med disse. Den bryg skal jeg nok beskrive – og håber eksperimentet går rigtig godt …
– Kenn
Super, og tak.
Hej Kenn
Hvordan undgår man bundfald i flaskerne, de har stået over en uge på flaske og laver brus. Der var bundfald ved påfyldning af flaskerne. Men jeg glæder mig godt nok til at smage bryggen, har godt nok ikke målt hvad den er i procent men glæder mig.
God Sommer.
Vh. Paw
Hej Paw.
Bundfald undgår du ikke. Så du undlader blot at tømme flaskerne helt, når du skænker op …
Skål herfra og også god sommer!
– Kenn
Hej.
Jeg vil lige være sikker på om jeg godt kan fylde hyldeblomst champagnen på flaske selvom det stadig gærer?
Har det til at stå i en bryggespand med gærlås.
Skal der tilsættes ekstra sukker inden det skal fyldes på flasker, ligesom når man brygger øl?
Hilsen Lars
Hej Lars – ja det kan du, og der er ikke behov for ekstra sukker. Og som Jens skriver i et tidligere indlæg: Øvelse gør mester! :-)
– Kenn
Min er også stærk syrlig. Har lavet ca. 22 liter og har ganget antallet af citroner med 3,5, da du skriver 6 liter væske i alt.
Men nu kommer den på flasker og så må vi se om det er helt galt eller om smagen udvikler sig i rigtig retning.
Nu prøver jeg at sætte en spand (22 liter) mere over, med færre citroner i, flere skærme og mere sukker…
Øvelse gør mester !
Hej Kenn
Kan man putte for meget gær i? Jeg kom til at følge anvisningen på pakken af det vingær jeg havde købt, istedet for bare at bruge en knivspids som du har beskrevet. Der er ca. kommet 1,5 gram i.
Jeg har lavet 3 bryg den ene er blevet lidt slimet, har du erfaring med det? altså om jeg bare skal smide den ud eller prøve at fylde den på flaske og se hvad der sker.
/Søren
Hej Søren – det var vist lidt overdrevet med den mængde gær ;-).
Når en bryg er slimet er det udtryk for at noget er galt. Jeg ville kassere den … Men som skrevet i en anden kommentar, kan du da altid prøve at smage på den.
Held og lykke.
– Kenn
Hvad ligger hyldeblomsten på når den er færdig i procent. Mine tal viser – 1020, 3,5%, ca 60 i sukker.
Vh.
Paw
Med en FG på omkring de 20, ser det ganske fornuftigt ud. Er den stadig lidt sødlig? Så bare på flaskerne med den, så har den lidt at arbejde med – og giver brus og perler. Herligt!
– Kenn
Hej Kenn.
Nu bobler min, men det ser ud som om der er lidt mug på overfladen? Er det bare bobler mon, eller er der risiko for mug? Bryggen står i den gryde den er kogt i, med et viskestykke lagt dobbelt over. Der kan ikke komme ting og sager ned i. Bryggen har stået i to dage. Hilsen Rikke
Hej Rikke – hvis det er mug, er det ikke så godt. Skynd dig at hælde mosten fra og smag på den. Smager den af mug, er det desværre forfra …
– Kenn
Hej Kenn
Jeg har den i en 32 liters spand med gærlås, og med en bryg på 6 liter. Har tilført en smule gær mere og ser hvad resultatet bliver og ser hvad der er sket efter en uge. Også sætter den på flaske, og hvis det ikke lykkes må vi prøve igen næste år.
Tak for vejledningen Kenn.
Vh.
Paw T. Hansen
Hej
jeg har fulgt din gode opskrift og er igang med anden omgang bryg. Den arter sig en smule anderledes end den første. Dvs. den er kommet igang med at gære på 3. dagen og er temmelig slimet og skummer ret meget. Til denne bryg brugte jeg sæsonens sidste blomster som lugtede ret meget af “kattep..” og der var også en del små sorte insekter ved, som jeg dog så vidt muligt fjernede inden – Har jeg grund til bekymring ?
Uha – det med slimet er aldrig godt! Det betyder at et eller andet er gået galt. Typisk er det fremmedlegemer af en eller anden art – eller at din hygiejne ikke er optimal. Kattetis, insekter og evt. fugleekskrementer brøler mig i ansigtet – og jeg tror jeg ville kassere det hele og starte forfra til næste år.
Men du kan da altid smage på det. Måske er det slet ikke så slemt endda …
– Kenn
Hej Kenn
Er i fuld gang med at brygge, men intet sket efter 3 dage. Der er kommet champagne gær i en lille kniv spids i.
Har du en ide.
Vh.
Paw
Hej Paw – der er mange ting der kan spille ind. Hygiejne er altafgørende for at det lykkes. Temperaturen spiller naturligvis også ind. Hvis din bryg står koldt, tager det længere tid at gære. Flyt evt. bryggen hen et varmt sted med omkring 25 gr. Hvis der intet sker efter et par dage, er gærcellerne døde. Du har vel ikke hældt kogende vand over gæren, vel? I så fald vil gærcellerne jo dø.
– Kenn
Hej Kenn
Tak for svaret, hvad er sansynligheden for at man kan bruge skyllet sodavandsflasker i plast.
til champagne.
Vh.
Paw
Hej igen Paw – det kunne da godt tænkes at sodavandsflasker er anvendelige. Husk blot at det er et enormt stort tryk ‘champagnen’ kan danne …
– Kenn
Tak for hurtig svar, jeg iler ud i vores Bornholmske landskab og pelser nogle flere hyldetræer for blomst :-)
Hej igen, trænger til et lille råd igen :-)
Jeg fik givet min drik lidt ølgær, og det var fint, den stor og gærede en dag eller to forlænge, havde desværre ikke tid til at ordne/tømme den i weekenden :-(
Den startede med en OG på 1060, og endte med en FG på 1016, omkring 5,8 %, og meget syrlig.
Kan man tilsætte lidt sukkervand før det kommer på flaske?
Hilsen Lars / goerdetgodtdk
Hej igen Lars. Hvis din bryg er meget syrlig, har du brugt lidt for sure citroner. Den sukkermængde du skal bruge for at efterkarbonere din most, vil ikke søde din most tilstrækkeligt. I stedet kan du fremstille endnu en omgang ‘champagne’ uden citroner, og hælde det sammen med den syrlige.
Normalt vil man tilsætte omkring 6 gr sukker pr liter most til efterkarboneringen, men sukkermængden vil jo blive omdannet til kulsyre og alkohol, og deraf ikke gøre din drik sødere. Jeg ville lave en ny omgang, og se om det kan gøre forskellen …
– Kenn
Hvilken slags gær skal man bruge til den cider du omtaler.
Vh.
Paw
Hej Paw – det er ikke nødvendigt med gær da der findes levedygtige gærceller på hyldeblomsterne. Jeg gør det for at være helt sikker på en ren gæring. Jeg bruger en knivspids Safale S-04 der er en ølgær.
– Kenn
Hejsa.
Hvor lang tid kan kan bryggen tåle at stå i gærspanden ?
Kan man lave det af hyldeblomster der har været i fryseren, hvis man tilsætter øl/champagne gær ?
Det er jo sidste frist for hyldeblomsterne og ferien står for døren, så det kunne være smart at fryse blomsterne ned :-)
Hej Henrik – bryggen skal i princippet stå til gæringen er godt i gang, og så skal den over på flaskerne for at efterkarbonere (danne tryk). Så regn med 2-4 dage.
Det med fryseren og hyldeblomsterne har jeg ikke prøvet, men vil gøre et forsøg her en af dagene. Både til ‘champagne’ men også til øl og som krydderi. Så jeg må være dig et svar skyldig, men vender naturligvis tilbage, når min sommerøl med hyldeblomster skal sættes i gang. Jeg har desværre ikke haft tid endnu …
– Kenn
Hej, tak for din fine opskrift, jeg vil afprøve det i denne uge, men der er lige et spørgsmål, du skriver tørgær, og senere ølgær, kan man benytte andet end øl-tørgær, som almindeligt tørgær ?
Hilsen Lars
Hej Lars – det er egentlig ikke nødvendigt at bruge gær, for der er naturlige gærceller i blomsterstandene. Når jeg gør det, er det fordi jeg alligevel har ølgær og vingær (tørgær) på lager. Om du kan benytte bage-tørgær ved jeg ikke, men som sagt behøver du slet ikke at bruge gær.
Håber du får held med bryggen :-)
– Kenn
Hvordan får du champagnen til at blive så klar, som vist på billedet?
Venlig hilsen
Ane Kirstine
Hej Ane Kirstine – ‘champagnen’ bliver klarere og klarere jo længere den lagrer og jo køligere den står. Du kan oven i købet stille den omkring frysepunktet (inderst langs kølelegemet i et køleskab) for bedre klaring. Men helt klar vil den nu aldrig blive …
– Kenn
God opskrift :)
Hvad er alkohol-procenten sådan cirka?
Og er der en måde at øge den?
Hej Daniel – jeg har faktisk ikke målt på den, men ved lidt matamatik burde det kunne lade sig gøre:
700 gr sukker i 4 liter vand
giver 175 gr pr liter
hvilket svarer til en OG på 1070.
Er din FG 1000 (altså fuldt udgæret), så vil din alkoholprocent være lidt over 9 % – stærke sager! (Du ganger differencen mellem OG og FG med 0,132 for at få alkoholprocenten). Jeg synes dog at min egen hyldeblomstchampagne var meget mildere i styrken, men jeg valgte jo også at drikke den relativt hurtigt efter produktion.
Det er jo netop tanken at den skal drikkes allerede efter en uge, hvor alkoholprocenten derfor er lavere og drikken sødere – og selvom den kan stå længere, vil den langsomt udgære og deraf blive mere tør i det.
Jeg har i øvrigt en enkelt flaske tilbage – og jeg er bange for at den nærmest vil eksplodere når jeg åbner den. Og så må jeg da lige smage på den. Vender tilbage med resultatet …
– Kenn
Efter lagring i et års tid, havde trykket lagt sig, så den eksploderede ikke. Og drikken var stadig frisk og perlende. Ikke så sød mere, men absolut skøn at drikke.
Så opfordringen herfra må lyde: Lav rigeligt så du har et lager at drikke af …
– Kenn
hej. jeg kører efter ca. samme opskrift og er nede på 1000 OG har tilsat mere sukker da den kun smager af citron, så jeg er spændt på om jeg kan hæve sukkerindholdet, eller om det bliver eddike.