Hyldeblomst champagne

Det er rørende nemt og ganske spændende at lave en cider af hyldeblomstsaft, og de prikkende bobler på tungen efter kun en-to uger, er vidunderlige og vækker gode minder.

Drikken gærer naturligt, og indeholder derfor en lille smule alkohol, hvis du drikker den indenfor den første uge. Lidt mere alkohol må du forvente, hvis du gemmer den i længere tid. Den er jo helt naturlig, og vil udvikle sig som al anden vinøs drik. Der er ingen undskyldning for ikke at kaste dig ud i dette hyggeprojekt –  for den er utrolig nem at lave.

Sådan gør du

Du skal hælde et par håndfulde hyldeblomster i en stor ren spand med vand. Hæld saften af citroner samt deres skræl sammen med sukker ned i, og rør rundt. Tilsæt også en smule hvidvinseddike, der er med til at fjerne evt. gærsmag, og i øvrigt vil stabilisere cideren.

Rør det hele godt sammen, og lad det stå i et par døgn og passe sig selv. Dæk af med et viskestykke og et løst låg.

Herefter skal du si hyldeblomsterne fra, og hælde drikken på rigtige champagneflasker, som du propper eller kapsler til. Bruger du prop, skal du huske, at proppen skal låses med tråd, da en naturlig gæring vil danne et stort overtryk. Tager du chancen og benytter fx patentflasker, må du være klar over, at de kan gære over. Sker det, bliver der et stort rengøringsarbejde, for der kan virkelig være tryk i flaskerne.

lækker hjemmelavet hyldeblomst cider

Lækker hjemmelavet hyldeblomst cider/champagne.

friske hyldeblomster plukkes til hjemmelavet hyldeblomst champagne

Friske hyldeblomster plukkes til hjemmelavet hyldeblomstchampagne.

Det skal du bruge

 • 4 liter varmt vand

 • 700 g sukker

 • Saft og citronskræl af 3-4 citroner

 • 2 spsk. hvidvinseddike

 • 20 stk hyldeblomstskærme i fuld flor

 • Evt. en knivspids tørret ølgær/vingær

Fremgangsmåde uden udstyr

 1. Hæld vand og sukker i en stor gryde, og varm op mens du rører indtil sukkeret er opløst.
 2. Efterfyld med koldt vand, så du har 6 liter saft i alt.
 3. Sæt saften til afkøling til den er omkring 25°.
 4. Tilsæt herefter citronsaft og citronskæl, eddike og blomsterskærme (og evt. lidt ølgær/vingær) og rør rundt.
 5. Dæk med et rent viskestykke og lad saften gære i et køligt, luftigt sted i et par dage.
 6. Efter to dage skal du kigge til din nye bryg, der på dette tidspunkt gerne skulle være i fuld gang. Hvis overfladen ikke er lidt skummende, er gæringen ikke begyndt endnu. Tilføj derfor en knivspids tørgær (kan fx købes hos Maltbazaren).
 7. Lad blandingen gære fortsat (stadig tildækket med et rent viskestykke) i yderligere fire dage.
 8. Si herefter væsken gennem en finmasket sigte, og hæld mosten på steriliserede champagneflasker med champagnepropper/kapsler. Patentflasker eller plastflasker med skruelåg kan også benyttes.
  Bemærk at bryggen efterkarbonerer, og kan danne et særdeles højt tryk – så pas på.
 9. Når flaskerne er proppet/kapslet skal de eftergære i flaskerne i mindst en uge.
 10. Herefter kan du servere en afkølet forfriskende hyldeblomstchampagne til dig selv og dine gæster.
Ingredienser til hjemmelavet hyldeblomst champagne

Ingredienser til hjemmelavet hyldeblomstchampagne.

Fremgangsmåde med udstyr

 1. Når jeg selv brygger, bruger jeg lidt ekstra udstyr. Det gør, at jeg bedre kan styre gæringsprocessen. Min egen fremgangsmåde er som følger:
 2. Opvarm fire liter vand i en stor gryde og hæld de 700 gr. sukker i. Det skal ikke koge – blot opløse sukkeret.
 3. Hæld herefter to liter kold vand i en 10 liters gæringsspand.
 4. Tilsæt nu skrællen og saften af citronerne.
 5. Klip blomsterskærmene, så de groveste stilke ikke kommer med og tilsæt gæringsspanden.
 6. For at være sikker på, at hyldeblomstsaften begynder at gære, drysser du en lille bitte smule ølgær/vingær i. Jeg bruger altid en rest ølgær fra en tidligere ølbrygning.
 7. For at tage gærsmagen anbefaler jeg, at du kommer et par spiseskefulde hvidvinseddike i mosten.
 8. Nu skal hyldeblomstmosten stå og passe sig selv i nogle dage. Som du kan se, har jeg brugt en gæringsspand med gærlås – et lille rør med vand i, der tillader CO2 at slippe ud, men hindrer at uvedkommende gærceller og fremmede ting kommer ind i bryggen – herunder særligt bananfluer, der kan omdanne bryggen til en sur suppe, eller sågar ren eddike.
 9. ‘Champagnen’ er nu gået i gang, og efter et par dage burde du kunne se det gærer. Vandet i gærrøret bobler, og/eller du kan høre, at det syder svagt i spanden, hvis du lægger øret til. Praktisk og smart – og ikke mindst hygiejnisk.
 10. Når der er gået en lille uges tid, burde ‘champagnen’ være gæret tilstrækkeligt. Sukkerindholdet ved ovennævnte fremgangsmetode er 35 Oechle eller 1035 OG (original gravity). Når dette tal er omkring 10-15 Oechle eller 1010-1015 OG, er mosten næsten udgæret og klar til at blive efterkarboneret på flasker.

Flaskerne skal være pinlig rene – steriliseret med kogende vand eller alkohol. Mosten sies, så skærmene filtreres fra. Og så hælder du såmænd bare mosten på dine helt rengjorte flasker. Straks efter proppes flaskerne, så efterkarboneringen kan begynde.

Du bør bruge ægte champagneflasker til efterkarboneringen, da trykket kan blive ekstremt højt. En ægte champagneflaske vejer næsten ét kilo, hvorimod øvrige flasker vejer langt mindre. Og lette flasker kan eksplodere – så er du advaret – jeg taler af bitter erfaring.

Og så er det bare at vente en uges tid, og så er din hyldeblomstchampagne færdig. Drik den straks, og den er sød og let perlende. Lader du din champagne stå, vil den udvikle sig i smag og karbonering, og blive mere tør og også danne mere alkohol. Prøv dig frem – det smager himmelsk.

rosafarvede hyldeblomster til hjemmelavet hyldeblomst champagne

Jo, du kan sagtens bruge rosafarvede hyldeblomster til hjemmelavet hyldeblomstchampagne. Så bliver den smuk rosa i farven, og smager lige så godt.

et juliennejern bruges til at skrælle en citron

Brug et juliennejern til at skrælle citronerne.

hyldeblomstskærmene klippes ud i mindre bidder til hjemmelavet hyldeblomst champagne

Klip hyldeblomstskærmene ud i mindre bidder, så der ikke kommer så meget af stænglerne med.

hyldeblomstsaft klar til at gære til en hjemmelavet hyldeblomst champagne

Hyldeblomstsaft klar til at gære til en hjemmelavet hyldeblomstchampagne.

hjemmelavet hyldeblomst champagne proppes på champagneflasker

Den hjemmelavede hyldeblomstchampagne hældes på ægte champagneflasker, og kapsles med et kapselapparat.

Advarsel

For at undgå at flaskerne eksploderer, er det ekstremt vigtigt, at du bruger kraftige flasker og propper. En gæring kan producere en stor mængde kulsyre, og hvis det står efterladt i en længere periode, øges trykket. For at undgå at dette sker, kan du løbende lukke lidt af kulsyren ud ved at lette på proppen/kapslen for at forhindre eksplosioner!

Brug ægte champagneflasker, så er der som regel ingen problemer. Husk at være lidt forsigtig.