Nem og lækker hjemmelavet blommevin
Det er sensommer og dermed også tid for modne, smagfulde danske blommer. Hvad du kan lave af dem – se bare her:
Tekst og foto: Kenn Römer-Bruhn, have- og fotojournalist.

Her ligger 23,5 kg blommer af Kirkes, Victoria og Sveske (Stanley) klar til brug.
Hvis du som jeg kun har et lille blommetræ, og brændende ønsker dig at fremstille sin egen blommevin, må man på jagt. På blommejagt efter sensommerens smagfulde oplevelser. Her er opskriften på forskellige typer blommevin.
I forbindelse med et fotokursus arrangeret i Kolding, tager jeg hjem over Fyn og besøger frugtavler Lars Andersen, der har Lindved Frugt på Hegningvej 2 i Odense S. Hold da op, hvor har han mange blommer, og ikke kun én slags, men en masse forskellige sorter. Dem kaster jeg mig over som en lille dreng i en slikbutik, og får plukket følgende sorter: ‘Kirkes’, ‘Victoria’ og ‘Sveske’ (‘Stanley’).
Opskrift på blommevin
- 17,5 kg blommer (udstenet)
- 8 liter vand
- 12 gr pectolase (enzymer)
- 7 gr. vingær
- 3 kg sukker opløst i 2 liter vand
- 1,5 kg sukker opløst i 1 liter vand
Dag 1
Jeg har fjernet alle sten fra ca. 19 kg blommer, hvilket tager omkring halvanden times tid. Det er ikke specielt besværligt, og er et hyggeligt projekt på en tidlig søndag formiddag. Man skal dog passe på stenene, der kan være skarpe som barberblade, og jeg får da også adskillige rifter i mine fingre. I en kommentar til denne artikel, fortæller Thomas Dahl, at der skam findes noget der hedder en blommeudstener, som gør arbejdet meget nemmere. Så er rådet hermed givet videre. Jeg fik i alt 17,5 kg blommer uden sten ud af det. De blev hældt på en stor 30 liters gæringsspand.

Her er mit setup med gæringsspande, knive og skærebrætter. Nu skal blommer skæres over.

Blommerne skal udstenes, men pas på, for stenene kan være knivskarpe.

Her er blommerne tilsat vand og pectolase enzyme, og skal stå til næste dag.
4 liter vand sættes i kog, og når det er lunken opløser jeg 12 gr pectolase enzyme, der nedbryder cellevæggene i frugterne, så der kommer mere saft ud af dem. Vandet hældes herefter over blommerne i gæringsspanden sammen med yderligere 4 liter vand. Nu er blommerne lige akkurat dækket af vandet, og jeg rører det hele godt sammen, hvorefter det skal stå til dagen efter.
Om aftenen sætter jeg en gærmost – eller gærstarter i gang. Det foregår ved at tage en halv liter blommesaft og tilsætte et par spiseskefulde sukker. Når sukker er opløst, tilsættes en god og sikker vingær, man på forhånd har købt. Jeg benytter Vinoferm ‘Killer’, der gærer sikkert og til et højt alkoholniveau. Det hele rystes godt sammen i en kolbe eller lignende beholder. Hullet i kolben kan fyldes med vat eller papir for at holde evt. fluer og urenheder væk. Jeg bruger selv en gærlås, der gør det perfekt. Gærmosten skal placeres et lunt og varmt sted (ca. 25° C).
Dag 2
Nu skal der tilsættes 3 kg sukker opløst i 2 liter vand til blommemosten. Det nemmeste er at sætte en gryde med vand og sukker over, og når det er ved at koge, burde alt sukker være opløst. Herefter tilsættes blommerne i gæringsspanden, og så skal der røres godt og grundigt i blommemassen.
Næste skridt er at sikre, at gærstarteren er godt i gang. Og det er den – se selv billedet!
Nu skal sukker og syre måles, så vinen kan tilpasses. Følgende er målt:
- 93 Ochesle = 100 gr sukker pr. liter
- 6 gr syre pr. liter
Resultatet af målingerne betyder, at vinen potentielt kan gære op til 12,7 % alkohol. Men jeg ønsker en højere procent, og derfor skal der tilsættes mere sukker. Dog ikke lige med det samme, men først efter en periode, hvor oechslegraderne er svundet ned på ca. halvdelen. På den måde ‘fodrer’ man gæren og holder den i live så den kan arbejde, og dermed producere højere alkoholvolumen.
Syreniveauet er meget lavt, og der skal derfor tilsættes ekstra syre (vinsyre) til mosten. Dette bliver først gjort, når vinen en gang skal stikkes om på en ren spand/vinballon.
Inden jeg tilsætter gærmosten, sikrer jeg mig, at temperaturen i mosten har samme temperatur – altså ca. 25° C. Nu rører jeg godt og grundigt rundt, for at gær og sukker bliver fordelt i hele mosten.
To vintyper
Jeg synes det er sjovt og spændende at fremstille sin egen vin, og hvorfor ikke lave to forskellige af den samme most. Derfor deler jeg mosten i to lige store dele. Det kalder man også at lave forskellige batch. En bliver til en almindelig blommevin, og en bliver til en slags sød sherry-agtig type. Så fra nu af kører jeg med følgende:
- Batch 1: Blommevin
- Batch 2: Sherry
Min sherry bliver fodret med mere sukker, så den dels kan gære helt ud i den styrke vingæren vil tillade (ca. 16 % alkohol med killer-gæren). Et enkelt regnestykke fortæller herefter, hvor meget sukker det bliver til. Desuden tilføjer jeg yderligere sukker for at give vinen ekstra sødme, og slutter af med at tilsætte en smule finsprit. Finsprit tilsættes for dels at standse gæringen, og samtidig beholde en vis sødme, samt dels at konservere vinen. Sherry’en får en alkoholstyrke på ca. 20 %. Det giver en holdbar vin, der ikke kan gå i gæring igen, for det ønsker jeg ikke.

Her er gærstarteren (gærmosten) i fuld gæring, og er klar til at blive hældt i mosten.

Høstklare blommer til vinfremstilling.

Min hjemmelavede vin- og frugtpresse kan presse med op til to ton, hvilket var nok til at mase blommerne, så mosten kunne løbe.
Dag 3 og frem
Vinen står nu i to gæringsspande og bobler løs for fuld styrke i gærlåsene. Det kaldes en stormgæring. Senere går gæringen mere let og smidigt, og så bobler det ikke længere så kraftigt. Hver gæringsspand indeholder nu ca. 16 liter (blommerne svulmer nemlig op).
Presning af blommerne
Efter seks dage er det på tide at presse blommerne. Der er jo masser af saft og kraft i de opsvulmede blommer – og det kan man jo lige så godt udnytte. Så hele blommemassen hældes op i et presseklæde, og op i vin- og frugtpresseren.
Den gærede, pressede vinmost hælder jeg nu op i Sherry-batch’en, der på den måde bliver meget mere kraftig i smagen. Der kommer i øvrigt en tredje batch ud af det, idet jeg omstikker Sherry’en til en 10 ltr. vinballon, hvorefter der bliver 4 liter tilbage.
Blommevinen stikker jeg om på en anden 10 liters vinballon, og her er der 1 liter til overs. Derfor blander jeg begge ‘rester’ (fra sherry og blommevin) sammen i en tredje batch, som jeg kalder Blandingsblomme. Nu gærer de såmænd blot videre alle tre vinballoner …

Vin- og frugtpressen virker perfekt, og der kommer en masse koncentreret blommemost ud.

Blommevinen omstikkes.
Gæringen slutter
Når det ikke længere bobler i gærlåsen, er gæringen i princippet slut. Nu skal blommevinen stikkes om igen, og skal herefter have fred og ro.
Sherry’en tilsættes ekstra sukker og stikkes om, for at fremme klaringen af den. Jeg fylder finsprit på, så den kommer op på ca. 20 % alkohol.
Blandingsblommen får lov at stå på bærmen – de vil sige, at den ikke stikkes om.
Når man laver rigtig sherry, skal vinen have lys og temperaturudsving. Det giver de fine nøddeagtige smagsnuancer, og som den eksperimenterende nørd jeg er, så deler jeg min Sherry-batch i to 5 liters vinballoner. Den ene sætter jeg ud i drivhuset, hvor den står i halvanden måned, og får lys og temperaturudsving i stor stil. Efterfølgende kommer den ned i kælderen, hvor den anden halvdel af min Sherry-batch har stået og hygget sig.
Sidst i november er alle blomme-batch efterfyldt med ganske lidt sød sherry, så der ikke er luft i vinballonerne = ingen iltning.
Flaskning
I løbet af det følgende tidlige forår, tappes alle blommevinene på flasker. Herefter kan de stå og hygge sig i kælderen – og kan hives frem, når der er hang til at smage lidt blommevin.

Jeg elsker at lave hjemmelavet vin, cider, øl, snaps og likør. Denne er en hjemmelavet hyldebærlikør, og jeg skal lige hilse og sige, at den (også) er et hit.
Status på blommevinens udvikling
Blommevin: Status et år efter
Sherry’en er en stor oplevelse, med en cremet lækker fed smag af sveskeblommer med et strejf af mørke bær.
De øvrige var ganske præsentable, men kunne slet ikke hamle op med blommesherry’en.
Blommevin: Status to år efter
Alle blommevinene bliver bedre og bedre. Igen er det sherry’en der topper hitlisten, og den er nu endnu mere fed og lækker, og har bevæget sig over mod det rigtige sherry-præg. Det er en særdeles god smagsoplevelse.
De øvrige blomme-batch er nu både en blommevin og en ny mousserende blommevin. For jeg kan ikke lade være med at lege og eksperimentere lidt (mere). En del af blommevinen giver jeg et skud sukkerlikør med opløst champagne-gær, og hælder den på tykke champagneflasker. Denne mousserende blommevin er en halvtør mousserende kraftig rosé-agtig vin, der imidlertid ikke er så god som jeg har håbet på.
Blommevin: Status tre år efter
Sherry’en bliver simpelthen bare bedre og bedre. I år bliver det sommervinen til udelivet på terrassen og ved bålet i baghaven. Og jeg har stadig en masse flasker liggende.
Blommevin: Status fire og fem år efter
De sidste flasker er nu drukket, og de var fortsat gode og drikkevenlige med en dyb smag af sveske og fedme samt fine nuancer af blomme og rosin.
Nu vil jeg snart i gang med en ny omgang blommevin, og kan slet ikke vente!

Blommer kan også bruges til andre lækkerier som her, hvor jeg har lavet blommer i madeira.
Andre blommelækkerier
Nogle af blommerne lagde jeg i glas med madeira. Åh, hvilken herlig lækkerbisken. Når de er spist op, er der fortsat en del væske tilbage i glasset. Hæld lidt vodka på, og så har du en fantastisk blommelikør.
En kort video-opdatering af blommevinens udvikling
Her smager vi på vinen, der på det tidspunkt er fire år gammel.
Hej! Jeg er lige begyndt på mit første batch og har målt sukkerindhold, som tyder på et meget lavt 4% potentiale. Min opskrift (som kom med mit gærsæt, der også indeholder næring og gærstop osv.), skriver, at jeg skal tilføje halvdelen af gæren nu, og så om 5 dage skal jeg tilføje 3kg sukker og resten af gæren. Altså ingen gærstarter. Men det lyder bare som meget lidt sukker til at starte med? Er det en bedre ide at tilføje mere sukker nu og bare tilføje alt gæren, evt. lave en gærstarter? Eller er det okay at tilføje halvdelen af gæren nu? Jeg regner med at jeg så ville skulle holde godt øje med aktiviteten for at sikre, at gæren ikke dør – men på den anden side ville jeg jo have en halv pakke gær mere, hvis det blev et problem…
Det vil fungere, såfremt der er gæraktivitet i din most. Din opskrift lægger op til en trinvis tilgang, hvor sukker og gær tilsættes over tid. Det kan virke som lidt sukker i starten, men formålet er at sikre, at gæren får en god start uden at blive overvældet. Ved at tilsætte mere sukker senere, vil du øge alkoholpotentialet, mens gæren allerede er aktiv. Hvis du følger opskriften og holder øje med gæringen, bør processen gå fint.
Held og lykke med din blommevin!
– Kenn
Hej Kenn
Dejligt at se opskriften stadig lever. Jeg har brugt den often :)
Men: Kan pectolase enzymet virkelig overleve kogende vand?
Ja, den lever i bedste velgående ;) og tak for dit spørgsmål.
Jeg slet ikke sikker på, at enzymet kan overleve det kogende vand, så jeg har ændret teksten til, at pectolase opløses i det nedkølede, men lune vand.
– Kenn
Hej Kenn
Jeg er lige faldet over din opskrift på blommevin og jeg håber, du kan være behjælpelig med et spørgsmål – selvom det er nogle år siden, du lagde opskriften op :)
Jeg vil egentlig bare høre, om du ved, om man kan erstatte sukkeret med honning?
Bedste havehilsner Lene
Hej Lene – naturligvis kan du det, men må være forberedt på, at honningen smager igennem. Jeg har selv bier og tapper også selv honning – og bruger det til næsten alt, hvor der ellers bruges sukker ?
– Kenn
Hej igen Kenn – tusinde tak for dit svar. Hjemmehøstet honning er jo også det bedste, der findes. Og måske skal jeg så overveje at bruge en mild forårshonning til vinen. Er det 50/50 i måleforhold?
Dbh Lene
Det lyder som et godt blandingsforhold :)
– Kenn
Jeg tillader mig at stille et lille spørgsmål her midt i min bryggeproeces.
For en uge siden satte jeg 2×25 liter blommer til stormgæring.
Blommerne var meget søde og modne. De blev alle knust og overhældt med kogende vand.
Så blev der tilsat gærnæringssalt og enzympulver samt en aktiveret gærblanding.
Straks startede en meget tydelig gæring af frugtmassen.
Nu en uge efter, har jeg taget frugtmassen fra og den grumsede råvin er nu tilsat 3 kilo kogt sukkerlage i en 50 liters glasballon der står ved ca. 22 grader.
Nu et døgn efter, lader det til, at gæringsprocessen ikke går igang igen !
Jeg har tidligere lavet vin på denne måde og har med vilje ikke tilsat sukker i stormgæringen for at den ikke skal blive for voldsom og for at gæren kan koncentrere sig om frugtsukkeret.
Er der nogen her, der kan vejlede, så vinen ikke går tabt ?
Mvh
Hans Frost
Hej Hans – du kan vente et par dage og se om der ikke skulle ske noget. Eller du kunne forsøge at ryste din ballon, så der kommer lidt ilt til. Måske vil gæren ikke mere, hvorfor du kan tilsætte yderligere en gær, der kan tåle lidt mere.
– Kenn
Hej Kenn
Tak for en fin side. Jeg har med interesse læst din artikel om produktion og blomme vin og blommesherry.Vi har i år ganske usædvanlig mange blommer og vi ved næste ikke, hvad vi skal bruge dem til og så fik jeg en ide!
Jeg har besluttet mig for at prøve dette projekt. Har aldrig tidligere forsøgt noget sådan og har nu købt remedier hos Brygforeningen.
Jeg har et spørgsmål til din indlæg, hvor du skriver at du slutter af med at tilsætte ren sprit
“Desuden vil jeg tilføje yderligere sukker for at give vinen ekstra sødme, og så vil jeg slutte af med at tilsætte finsprit. Finsprit tilsættes for dels at standse gæringen, og dels at konservere vinen. Sherry’en får en alkoholstyrke på ca. 20 %. Det giver en holdbar vin, der ikke kan gå i gæring igen”.
Hvor meget sprit bruger du til eks.10 liter?
Når du slutter af med dette, er det vel når gæringen slutter – efter hvor lang tid er det?
Hvor får du fat i ren sprit, og hvad koster dette ca.?
Hvornår fylder du på flasker?
På forhånd tak
Hej Børge – svarene finder du nede i kommentarerne og i indlægget, som jeg netop har opdateret :)
– Kenn
Mange tak Kenn
Jeg er godt i gang med projektet med Victoriablommer, men jeg har haft et problem med gærmosten, som gærede ret voldsomt op allerede efter kort tid og jeg måtte dele den i to for at styre den. Jeg skulle jo lige være færdig med at ordne blommerne før det kunne tilsættes.
Nu er der gået et par dage siden og jeg synes altså ikke det gærer ret kraftig længene. Det står nærmest stille i gærglasset, men når jeg rører i massen, så skummer det og det lugter meget gæret.
Oechlevægten viser 80 ved en temperatur på 26 gr c. Så der skulle være sukker nok i pt.
Skal jeg bare vente?
vh
Børge
Det lyder som om det fortsat gærer, så hav lidt tålmodighed :)
– Kenn
Hej igen Kenn.
Tak for dit svar d.15/9 vedr. mængden af finsprit, det er jo ved nærmere eftertanke… simpel matematik, mange tak!
Nu trænger det næste spørgsmål sig på: Når min “blommebryg” er ved at være færdiggæret, påtænker jeg at opstarte en en malolactiv gæring med Malocid (mælkesyre bakterie). Når jeg påtænker dette, er det fordi, jeg før har smagt vine med denne gæring, og jeg nyder virkelig disse “fede” nærmest cremede vine!
Har du nogen erfaring med dette, eller vil du fraråde mig dette tiltag?
Vh. Stig
Hej Stig – du har ret i, at det giver en mere fed og fyldig vin, så det var måske en god idé at forsøge sig med. Du kunne evt. dele din blommevin op i to – en der er frisk og en der så er mere fed. Det er ret sjovt at forsøge sig med forskellige resultater …
Så bare kom i gang, og lad mig gerne vide hvordan det kommer til at gå.
– Kenn
Hej Kenn,
Jeg er ved at lave en blommeportvin, mit første vineksperiment. Jeg er godt i gang og vil lige høre om du har noget erfaring at give, da især punkt 1, i min proces er meget tidskrævende og at der er meget spild.
1. Jeg valgte at fjerne skinnet fra blommerne fordi jeg tænkte at bitterheden i det påvirker smagen negativt.
2. Jeg pressede også blommerne i modsætning til at koge saften ud fordi jeg tænkte at jeg kun ville have det bedste fra blommerne med.
Ved du om de to ting vil gavne vinens kvalitet/smag?
Kan du sige noget generelt om blandingsforholdet imellem bær og vand. Jeg regner med ca. 15 liter blommesaft til 25 liter vin. Altså (10 l vand/sukker). Altså forhold 1/2,5. Så et andet oplæg hvor en brugte forholdet 1/4. Hvad tænker du?
Ellers har jeg tænkt at bruge 2,5 kg sukker i opstart og løbende opfyldning når det er nødvendigt som dig.
Hvis min vin ikke har nok syre i sig, hvordan kan jeg så eventuelt smage det? (Altså skal man måle det) Og skal man bruge vinsyre? Kan man bruge eventuelt citronsyre i stedet?
Hej Niels – det lyder herligt med din første vin :)
I druevin har skinkontakten stor indflydelse – dels på tanniner og bitterstoffer og dels på farven. Så hvordan du ønsker din vin skal blive, må komme an på din egen smag og behag. Du opnår naturligvis en renere saft ved at presse blommerne, men dit udbytte er så også mindre.
Jeg tænker egentlig som du: jo kraftigere saft des bedre smag. Så hvor meget vand du blander i, må igen komme an på personlig præference.
Du kan både smage og måle syren. Hvis smagen er fad og kedelig, er det tegn på at der mangler syre. Du kan måle det med et simpelt syremålesæt. For at øge syreniveauet, kan du benytte både vin- eller citronsyre.
Pøj med dit projekt :)
– Kenn
Hej Kenn,
Nu er det min tur til at spørge.
Er netop opstartet “blomme-bryg”
Hvis mit slutresultat bliver 10 liter blommesherry, med en alkohol pct. på 16 %, hvor meget finsprit skal jeg så tilsætte, for at ramme de 20 % ???
Vh. Stig Jarl
Hej Stig – jeg forsøger at hjælpe, men må lige indskyde, at der er forskel på alkoholvolumen (som vi benytter i Danmark) og vægt efter alkohol (AWB), så regnestykket er ikke helt nøjagtigt.
Ergo skal du tilføje de 40 cl finsprit til din batch. Og egentlig en anelse mere idet din finsprit er 96 % (og ikke 100 %) og at vægtfylden for alkohol er mindre end vand (den øvrige væske).
– Kenn
Hej.
Du skriver at du sætter gærdestav igang af en halv liter saft, hvilken? Saft fra blommerne i Gærspanden?
Mvh
Palle
Hej Palle – jeg laver en gærstarter af en halv liter blommesaft tilsat lidt sukker og en gær – fx Vinoferm ‘Killer’.
– Kenn
Hej Kenn
Blev der i øvrigt forskel på kældersherryen og drivhussherryen?
Vildt spændende artikel i øvrigt.
PFT
Henrik
Ja, der blev vildt stor forskel. Den fra drivhuset blev bedre og bedre, og udviklede sig over til det lidt rosinagtige præg. Der er nu kun et par flasker tilbage, og de bedømmes her når varmen melder sin ankomst om et par dage. Den anden smager nu også glimrende, men er på retur og resten skal drikkes snarest.
– Kenn
Jep, det forsøgte jeg mig også med, men alle steder er det udsolgt…. Håbede bare der måske var nogen der havde “tricket” :-).
Jeg bestiller og venter.
Hej Kenn
Har selv kastet mig ud i at brygge blommevin i år, og vil også gerne forsøge med sherry’en.
Men hvor i alverden får man fat i finsprit i dagens danmark?
-Thomas
Hej Thomas – brug vores alle sammens Google: “Køb af finsprit” …
– Kenn
udstening foregår utrolig let med sådan en blommeudstener.
Købte selv en, og det virker fremragende.
Smart – sådan en må jeg have fat i :-) … Tak for linket!
– Kenn
Hej
Er det egentlig nødvendigt at udstene blommerne inden de anvendes
Hilsen en nybegynder som skal til at lave sit første forsøg nu
Hej Jan. Sådan foreskrives det fra gamle bøger, men det var et stort arbejde med snittede fingre til følge. Jeg tror det handler om de stoffer/smagsstoffer du får i den færdige vin, hvis du medtager stenene – men jeg ved det ikke …
Gør et forsøg – og meld meget gerne tilbage :-)
– Kenn
Hej Kenn
tak for linket, jeg har fundet det også..men det skal være 30 flasker eller 28 l til teater premieren i København..Det bare ærgerligt, at du sælger ikke din hjemmelavede blommevin!
Men tak alligevel
Mvh
Svetlana
Hej Kenn
Hvor man kan købe hjemmelavet blommevin? Kan du sælge?
Mvh
Svetlana
Hej Svetlana – søg og du skal finde på nettet. Der findes sikkert flere, der sælger blommevin, men det gør jeg (endnu) ikke ;-) …
– Kenn
Til Aske.
Jeg tænkte også på at købe almindelig saft. Jeg ville prøve og købte det billigste koncentreret saft jeg kunne finde. Det blandede jeg op med vand 1:4. Nu havde jeg 24 liter saft, som jeg hældte næsten 3 kilo sukker i. Til sidst 7 gram vingær opløst i et glas lunkent vand. Der skete ikke noget den første 1½ dag og jeg troede der var noget i saften der dræbte det/stoppede gæren, men pludselig begyndte gæringsprocessen. Jeg tror det lige skulle igang og måske ilten i saften lige skulle væk. Jeg ved ikke. Men nu gærer det og har idag 4% alkohol. Gæren kan klare 17% og så vil jeg lade det stå lidt.
Så må vi se, men selvfølgelig kan det lade sig gøre. Det er jo vinter nu så man kan ikke få frugt/bærsaft fra haven.
Jeg vil også prøve at lave højprocents alkohol i rent vand. Herefter kan jeg putte forskellig smag i det. Det kan være kaffe, the, saft. Jeg vil også prøve med chokolade. Et spændende videnskabligt projekt for vinteren :-)
Hyg jer…..
Hej Rene,
der bør være så meget ilt i mosten i forbindelse med opstarten af gæringen, idet gæren skal bruge ilt til processen. En gærstarter kan være en god idé inden du starter din vin op. Den laves et døgn inden på en smule most og hele den gær du ønsker. Stiller du den lunt vil den hurtigt gære. Når gærsuppen dagen efter skal hældes i, skal du sørge for at temperaturen er nogenlunde ens på både gærstarter som most.
Herefter burde din most starte op med det samme …
– Kenn
Hejsa
Jeg prøvede at lave en omgang blomme/Rønnebær vin, og er da også endt med et resultat. :P men blommerne skulle nok have været lidt mere modne end da jeg gjorde det.
Jeg har indtil videre lavet en ballon; mjød, hyldebær/æble/blåbær vin, blomme/rønnebær, æblecider og har nu gang i noget vermouth(købe kit).
Jeg har siddet og tænkt over hvorfor der egentligt ikke er nogen der fremstiller vin på købe saftevand (der er baseret på konsentrat) ?
Jeg har fundet en masse gamle opskrifter på fremstillingen af vin, men i dem er ingredienserne 16kg vindrue, XXkg æbler osv. Jeg forstiller mig det er meget nemmere at købe en masse forskellige typer saft og mixe sin egen variant?
Med det sagt har jeg nu købt og blandet en masse saft :) jeg har i morges tilføjet en forgæret blanding. (synes dog ikke at den er kommet igang endnu) [Kan der evt. være et stof tilføjet i saften så gæren ikke kan leve i dette?]
Sidste spørgsmål:
Når man maser vinduer og ikke ønsker at koge dem, tilføjer man svovl for at slå vildgær ihjel, hvordan kan min senere tilsatte gær da overleve i dette miljø?
Jeg har kigget efter en hjemmeside hvor man evt. kan stille disse spørgsmål til nogle mere erfarne vinbryggere, måske du gør? :)
På forhånd tak
Aske.
Hej Aske – hold da op hvor har du gang i den. Herligt!
Flere fra min lokalgruppe i dansk vinavl, har eksperimenteret med saft og har brygget glimrende vin. Så her kan jeg ikke hjælpe dig.
Vedr. svovl på most der ikke er kogt, er det bare om at bruge en egnet gærtype. Jeg sværger selv til Killergær fra Vinoferm. Den virker hver gang!
– Kenn
Hej Kenn,
Spændende projekt med blommesherry. Jeg går ud fra at du har svovlet den, selvom det ikke fremgår? Svovl beskytter og stabiliserer jo vinen, men kan osse forhindre udviklingen af den smag man netop ønsker i en sherry. Iøvrigt kan man købe en rendyrket “sherry flor” hvis man skulle have lyst til at eksperimentere.
Mvh, Jesper
Hej Jesper – blommesherryen blev ikke svovlet og bliver som skrevet bedre og bedre. Næste år skal jeg på jagt efter blommer og i gang med en større omgang blommesherry, og så må jeg lige se på det ‘sherry flor’ du nævner …
– Kenn
Hej Kenn,
jeg påtænker mig at lave en hyldebær portvin, men jeg kan ikke rigtig finde nogen steder hvor jeg kan købe vinsprit 70%, som skal tilsættes den færdige hyldebærvin for at få alkoholprocenten op på 20%.
Har du et forslag til hvor det kan købes?
Hej Kim – det lyder spændende med en hyldebærportvin. En søgning på google giver flere resultater: Salg af finsprit
Pøj med den :-)
– Kenn
Hej Kenn
Har fået god info her. Jeg bor på Amager og på fælleden er der en masse Mirabelle træer som alle har masser af frugt. Der er både gule, røde og helt sorte… Min plan er at følge din ‘opskrift’, da den jo næster er blommer:O) Vi brygge en omgang af hver ‘farve’, så jeg til næste år kan koncentrere om den der bliver bedst.
Mit spørgsmål er… Hvor kan jeg købe de ting jeg skal bruge. Har kigget lidt her på nettet, men der er så mange muligheder at jeg har opgivet at komme i gang.
Gider ikke alt det smarte. Bare et par spande, gær og hvad der nu skal til.
Har de sidste par år brygget hyldeblomst ‘champagne’ med stor succes og synes det kunne være sjovt at prøve noget nyt uden at skulle investerer en månedes husleje…
Skal på ølbrygger kursus senere på året, men der er det for sent med mirabellerne.
Så en smule info ville blive værdsat og belønnet med en flaske eller 2:O)
På forhånd tak
Jens
Hej Jens – spændende projekt du har gang i. Mirabeller indeholder ikke så meget syre, så du skal huske at tilsætte vinsyre – alternativt bruge en mængde umodne. Men det er vel ved at være slut nu.
Hvis du skal ud og have udstyr, skal du som udgangspunkt bruge en spand til hver bryg. Køb kun fødevaregodkendte spande med låg og gærlåse. Alternativt kan du jo bare bruge store gryder, og lægge et viskestyke over. Gær skal du også købe – læs i indlægget hvad jeg selv bruger. Og så skal du bruge kaliumdisulfit (svovl) til at stabilisere og konservere vinen med.
En fra min vinavler-forening har netop lavet en mirabelle-portvin, hvor stenene er gæret med. Inden alt sukkeret var udgæret, blev der hældt finsprit på. Det stopper den sidste gæring og konserverer samtidig vinen, og vil gøre at den forbliver sød. Mirabelle-portvin skal jeg selv på næste år – i år blev der desværre ikke tid …
Dejligt at høre, at du også har gode erfaringer med hyldeblomstchampagne.
Held og lykke med mirabellerne …
– Kenn
Hej Kenn
Hvordan måler du sukker og syre ?
Jeg er for første gang gået i krig med at lave vin, så jeg er total analfabet på området :)
Dorthe
Hej Dorthe – ja, det kan være lidt af en jungle at finde rundt i. Jeg fik selv en masse ud af at melde mig ind i Dansk Vinavler Forening.
Sukker måles ved hjælp af en Oechlevægt (flydevægt) eller et særligt refraktometer, der måler sukkerets indhold i væsker vha. lysets brydning.
Syre måles digitalt eller vha. et acidometer-kit bestående af lud og indikatorvæske samt et måleglas.
– Kenn
Hej
Vi er 5 venner fra Århus, som har en kolonihave. Vi har 4 blommetræer, som giver voldsomt mange blommer. De sidste år er der gået mange til spilde, så hvis du er interesseret i en god høst, så tager vi meget gerne en flaske af havens vin i bytte. Vi kan se der bliver lagt en hel del kærlighed i.
Hej Peter – det var da et super tilbud, som jeg gerne tager imod. Dog ikke i år pga. arbejdet med vores nye hus. Her går alt disponibel tid desværre til pudsning af vægge, etablering af gulvvarme, væv og grunder og jeg skal komme efter dig … Men næste år …
– Kenn